Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τσαβούσογλου: Θα στείλουμε και το Κανουνί στην Ανατολική Μεσόγειο

Offsite Team -
15.04.2020

Τσαβούσογλου: Θα στείλουμε και το Κανουνί στην Ανατολική Μεσόγειο

Thumbnail
Τι δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Και το τρίτο γεωτρύπανό της Κανουνί θα στείλει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο εάν χρειαστεί, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι οι δραστηριότητες που αφορούν τους υδρογονάνθρακες θα συνεχιστούν. 

Μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργανώθηκε από το Atlantic Council και τον Οργανισμό Τουρκικής Κληρονομιάς, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι το έχουν ζητήσει και από την ΕΕ ότι “οι Ε/Κ δεν έπρεπε να είχαν διεξάγει οποιαδήποτε δραστηριότητα γεώτρησης ή έρευνας στην ανατολική Μεσόγειο πριν υπάρξει συμφωνία για ίσο διαμοιρασμό”.

“Αλλά δυστυχώς δεν συνέβη”, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός. Υποστήριξε ότι υπάρχουν δύο διαστάσεις του θέματος: "πρώτον, η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και δεύτερον τα νόμιμα και ίσα δικαιώματα των Τ/Κ επί των φυσικών πηγών του νησιού".

“Συνεχίζουμε να εισηγούμαστε διάλογο υψηλού επιπέδου με την Ελλάδα. Στην πραγματικότητα ο Πρόεδρος Ερντογάν πρότεινε στον κ. Μητσοτάκη στο Λονδίνο με την ευκαιρία της συνάντησης των ηγετών του ΝΑΤΟ αλλά η Ελλάδα προτιμά να δημιουργεί λόμπι ενάντια στα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας στην περιοχή αντί να απαντά στις εκκλήσεις για ένα ειλικρινή διάλογο”, υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε την άποψη ότι “για τη σταθερότητα στην περιοχή η προσπάθεια πρέπει να επικεντρωθεί στο να έρθουν κοντά τα δύο μέρη στην Κύπρο για την ίση κατανομή των πόρων”.

“Και η πρόταση των ‘τ/κ αρχών’ αποτελεί την μόνη βάση για λογική και ρεαλιστική λύση. Οι Τ/Κ πρότειναν να εγκαθιδρυθεί μια επιτροπή για την ισότιμη κατανομή του πλούτου κάτι που είναι δίκαιο. Επειδή οι Ε/Κ δεν θέλουν να υπογράψουν καμιά είδους συμφωνία με τους Τ/Κ καθότι για εκείνους σημαίνει αναγνώριση του ‘Τ/κ κράτους’, εννοώ της ‘τδβκ’”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε πως αναμένουν την διεθνή κοινότητα να ενθαρρύνει τους Ε/Κ να συνομιλήσουν με τους Τ/Κ, και υποστήριξε πως “οι Ε/Κ δεν πρέπει να ενεργούν ως οι μοναδικοί ιδιοκτήτες του νησιού και αυτός είναι ο λόγος της έντασης αυτή τη στιγμή στην ανατολική Μεσόγειο”. 

Υποστήριξε ότι “τα μέτρα που έχει λάβει η ΕΕ εναντίον της Τουρκίας δεν συμβάλλουν στην επίλυση παρά μόνο ενθαρρύνουν τους Ε/Κ να απομακρύνονται από τη λύση”.

“Οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων θα συνεχιστούν, τώρα έχουμε και το τρίτο γεωτρύπανο, το Κανουνί, και μπορεί να το στείλουμε, αν χρειαστεί στην περιοχή”, είπε ο Τούρκος Υπουργός, προσθέτοντας ότι σε τελική ανάλυση είναι ανοιχτοί για διάλογο με όλες τις χώρες για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, πλην των Ε/Κ, επειδή δεν τους αναγνωρίζουν.

ΚΥΠΕ

Home