Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΥΠΑΜ:«Θα διευρύνουμε συνεργασίες με άλλα κράτη στην Αν. Μεσόγειο»

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
19.07.2020 - 06:00

ΥΠΑΜ:«Θα διευρύνουμε συνεργασίες με άλλα κράτη στην Αν. Μεσόγειο»

Thumbnail
Αποκαλυπτική συνέντευξη Χ. Πετρίδη στην Offsite

Tη διεύρυνση συμφωνιών με φιλικά κράτη (όπως έγινε με τη Γαλλία) που έχουν συμφέροντα στην περιοχή θα επιδιώξει ο  νέος Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης. Σε συνέντευξή του στην Offsite, 20 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο ΥΠΑΜ αναλύει τον τρόπο που θα ηγηθεί του πολύ σημαντικού Υπουργείου που ανέλαβε.

Ο ΥΠΑΜ αποκαλύπτει τα σχέδιά του και απαντά στην ερώτηση γιατί αποδέχθηκε τον τιμητικό από όλες τις απόψεις αυτό διορισμό. Ο κ. Πετρίδης μιλά επίσης και για τον προκάτοχό του νυν Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη. Σε άλλο σημείο δημοσιοποιεί πότε θα γίνει η καθιερωμένη συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και ποιος είναι ο μεγάλος του στόχος

Σύμφωνα με τον Υπουργό, αποφασίστηκε ο τρόπος, λόγω κορωνοϊού, που θα γίνει η ορκωμοσία των νεοσυλλέκτων και αναφέρεται στις προαγωγές στην Εθνική Φρουρά παραθέτοντας στοιχεία.

Μέσα από την αποκαλυπτική και πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του ο ΥΠΑΜ ευχαριστεί τους δημότες Αγλαντζιάς αφού από την Τοπική Αυτοδιοίκηση πέρασε στην εκτελεστική εξουσία.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Υπουργού Άμυνας στην Offsite είναι το ακόλουθο

Ερ.:Αναλάβετε ένα ζωτικής σημασίας Υπουργείο σε μια κρίσιμη περίοδο με συνεχείς πολιτικές εξελίξεις στην ΑΟΖ. Τα πρώτα σας σχόλια;

«Ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την μεγάλη τιμή. Θα ανταποκριθώ στα καθήκοντά μου με μεθοδικότητα και αφοσίωση για την υπεράσπιση της πατρίδας μας, την απαλλαγή από την κατοχή, την ειρήνη και συνεργασία στην περιοχή μας. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην πορεία που έχουμε χαράξει για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, η οποία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών. Η Τουρκία επιδιώκει την ένταση και την αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή.  Στο πλαίσιο αυτό, θα συνεχίσουμε και θα διευρύνουμε τις συμφωνίες με φιλικά κράτη της περιοχής ή με φιλικά κράτη που έχουν συμφέροντα στην περιοχή. Παράλληλα, στο εσωτερικό, διατηρούμε και αναβαθμίζουμε την επιχειρησιακή ικανότητα της Εθνικής Φρουράς, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί με επάρκεια στην αποστολή της»

«Τιμή για κάθε πατριώτη»

Ερ.:Γιατί αποδεχθήκατε να ηγηθείτε του Υπουργείου Άμυνας και ποιο το όραμά σας;

«Είναι τιμή για κάθε πολίτη και κάθε πατριώτη η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το όραμα είναι κοινό: μια ελεύθερη, ενωμένη και ειρηνική Κυπριακή Δημοκρατία, απαλλαγμένη από την κατοχή. Μέχρι τότε, στόχος μας είναι να υπερασπιζόμαστε με κάθε τρόπο την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, να αποτελούμε μια σύγχρονη, αξιόπιστη και πολύτιμη, για εταίρους και συμμάχους, ευρωπαϊκή δύναμη. Έτσι οι πολίτες να είναι και να αισθάνονται ασφαλείς. Σε συνεργασία με τη στρατιωτική ηγεσία μπορούμε να πετύχουμε αυτόν το στόχο».

Mετά τη Γαλλία θέλουμε και άλλες

Ερ.: Ο προκάτοχός σας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εξωτερική αμυντική πολιτική αυτά τα δυόμισι χρόνια στο Υπουργείο και αναπτύχθηκαν σχέσεις συνεργασίας με άλλες χώρες όπως η Γαλλία. Ποια πολιτική θα εφαρμόσετε;

«Ο Σάββας Αγγελίδης άφησε πλούσιο και εξαιρετικής σημασίας έργο που ενίσχυσε ουσιαστικά την Κυπριακή Δημοκρατία. Θα βαδίσουμε στον ίδιο δρόμο, και στο εσωτερικό και διεθνώς, ακολουθώντας τις σταθερές κατευθύνσεις της αμυντικής μας πολιτικής. Φυσικά θα συνεχίσουμε την άψογη συνεργασία μας με τη Γαλλία, συνεργασία με μια μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη για την οποία είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι. Πρόθεση μου είναι η προαγωγή των σχέσεων μας με φιλικές χώρες και η κοινή στάση έναντι των τουρκικών προκλήσεων στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, για ενίσχυση της ασφάλειας και σταθερότητας της Ανατολικής Μεσογείου».

Έρχεται ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας

Ερ.: Πότε θα γίνει η καθιερωμένη συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο;

«Με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο η επαφή και η συνεργασία είναι διαρκής από την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μας, όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου. Ο κ. Παναγιωτόπουλος θα βρίσκεται στην Κύπρο αύριο Δευτέρα, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση για τις εκδηλώσεις μνήμης της τουρκικής εισβολής. Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να γνωριστούμε από κοντά και να καθορίσουμε τα επόμενα βήματα».

Αναβάθμιση Εθνικής Φρουράς

Ερ:Έχοντας μια μικρή εμπειρία 20 ημερών στο Υπουργείο ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα που θέλετε να φέρει τη σφραγίδα του Χ. Πετρίδη;

«Φιλοδοξία μου δεν είναι να φέρω σφραγίδες αλλά να συνεισφέρω στην αποτελεσματική υπεράσπιση της χώρας μας και των δικαίων της. Στα πρώτα θέματα στην ατζέντα είναι η αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς».

υπουργοσ1Ορκωμοσία για λίγους

Ερ.:Λήφθηκαν αποφάσεις για την ορκωμοσία των νεοσυλλέκτων; Πότε θα γίνει και ποια μέτρα θα ληφθούν;

«Η ορκωμοσία των νεοσυλλέκτων θα πραγματοποιηθεί στις 31 Ιουλίου και οι τελετές θα γίνουν ανά μονάδα ή ανά στρατόπεδο. Σε όλες τις τελετές θα τηρηθούν αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται τόσο για τις εκδηλώσεις σε εξωτερικούς – ανοικτούς χώρους όσο και το όριο των ατόμων. Αναπόφευκτα λόγω των περιοριστικών μέτρων συγγενείς και φιλικά πρόσωπα των νεοσυλλέκτων δεν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τις τελετές ορκωμοσίας και γι’ αυτό ζητούμε την κατανόησή τους».  

Έρχονται νέες προαγωγές

Ερ.: Προσφάτως έγιναν προαγωγές -Θα γίνουν και άλλες τον Δεκέμβριο όπως φημολογείται εντόνως;

«Οι προαγωγές των στελεχών είναι ένας σημαντικός κρίκος για την εύρυθμη λειτουργία της Εθνικής Φρουράς και τη διατήρηση του ηθικού του στρατιωτικού προσωπικού σε υψηλά επίπεδα. Τον περασμένο Ιούνιο έγιναν οι προαγωγές των υπαξιωματικών. Συνολικά έγιναν 406 προαγωγές σε όλες τους βαθμούς των υπαξιωματικών. Η Βουλή πρόσφατα άναψε το πράσινο φως και για τις προαγωγές των αξιωματικών. Συνολικά, εντός των επόμενων μηνών και μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνουν σταδιακά 183 προαγωγές αξιωματικών». 

ΥΠΟΥΡΓΟΣ2Το ευχαριστώ στους δημότες Αγλαντζιάς

Ερ.: Πόσο εύκολο είναι ένας επιτυχημένος Δήμαρχος να ηγείται του Υπουργείου Άμυνας;

«Κανένα Υπουργείο δεν είναι εύκολο, ειδικά το Υπουργείο Άμυνας. Είναι ένας σύνθετος οργανισμός με ζωτικές λειτουργίες και χρειάζεται μεθοδικότητα, οργανωτικές δυνατότητες, διακριτικότητα αλλά και αποφασιστικότητα, συναίσθηση και συνείδηση του ρόλου.

Τα χαρακτηριστικά αυτά καλλιεργούνται με τη σκληρή καθημερινή εργασία και οι πολίτες της Αγλαντζιάς μου έδωσαν αυτήν την ευκαιρία τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Τους ευγνωμονώ γι’ αυτό. Με την πολύτιμη βοήθεια των συνεργατών μου εργάζομαι και σήμερα με τον ίδιο ζήλο για να κάνουμε αυτό που επιτάσσει το καθήκον και το συμφέρον της πατρίδας μας». 

 

Home