Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΥΠΑΝ: Καλεί σε εγρήγορση εν μέσω τουρκικής «επιθετικής υστερίας»

Offsite Team
- 18.09.2022

ΥΠΑΝ: Καλεί σε εγρήγορση εν μέσω τουρκικής «επιθετικής υστερίας»

Προδρόμου: Στόχος η στελέχωση σχολείων μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου
«Οφείλουμε να μείνουμε σε εγρήγορση και να έχουμε συνείδηση της πραγματικότητας»

Φόρο τιμής στις εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς της Μικρασιατικής Καταστροφής απέτισε την Κυριακή ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομου Προδρόμου, ενώ αναφέρθηκε και στη σημερινή «επιθετική υστερία» της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι στην Κύπρο «οφείλουμε να μείνουμε σε εγρήγορση και να έχουμε συνείδηση της πραγματικότητας», χωρίς να παρασυρόμαστε από αποπλανητικά μηνύματα ή και ψευδεπίγραφες θεωρίες.

«Ρίζες και καταβολές και της σημερινής επιθετικής υστερίας του ερντογανικού τουρκοϊσλαμιστικού κράτους είναι η δολοφονική μανία που αφάνισε εκατοντάδες χιλιάδες αθώους Έλληνες της Μικράς Ασίας», είπε στον επιμνημόσυνο λόγο του, στο μνημόσυνο Μνήμης και Τιμής στη Μικρά Ασία που τελέστηκε την Κυριακή στην Εκκλησία Παναγίας της Φανερωμένης στη Λευκωσία.

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Ο κ. Προδρόμου πρόσθεσε πως σαν τραγική ειρωνεία Ιστορίας, ο Τούρκος ηγέτης και ο κρατικός μηχανισμός της Άγκυρας, έρχεται σήμερα να επισείει αυτή τη φρικαλέα μνήμη και να απειλεί τον Ελληνισμό, επιβουλευόμενος το Αιγαίο και επιδιώκοντας αποσταθεροποίηση.  

Είπε επίσης ότι «στην Κύπρο, με εδάφη κατεχόμενα από την Τουρκία, πολιορκημένοι και συνεχώς απειλούμενοι, οφείλουμε να μείνουμε σε εγρήγορση και να έχουμε συνείδηση της πραγματικότητας» αλλά και «ακέραια ιστορική συνείδηση».

>>> Διαβάστε επίσης: ΥΠΑΜ: Εμβάθυνση συνεργασίας με ΗΠΑ μετά την άρση εμπάργκο όπλων <<<

Έκανε επίσης αναφορά στις γενοκτονίες Ασσυρίων/Χαλδαίων, Αρμενίων και Ποντίων, από το 1914-1915 και μέχρι το 1919-1920, τη μαζική φονική εξόντωση των Μικρασιατών Ελλήνων το 1922, Γενοκτονίες, εθνικές εκκαθαρίσεις, βιαιοπραγίες, αρπαγές και φονικό, λέγοντας ότι «είναι τα θεμέλια του νέου τουρκικού κράτους».

Μετά από εκτενή αναφορά στα γεγονότα που οδήγησαν στην καταστροφή της Μικράς Ασίας, ο κ. Προδρόμου είπε ότι οι πρόσφυγες από τη Μικρασία, με ένα κομπόδεμα από μνήμες βρέθηκαν τότε και στα παράλια της Κύπρου, που καταδυναστευόμενη από την αγγλική κατοχή, δεν μπόρεσε να κάμει ακριβώς εκείνο που υπαγόρευαν η ψυχή των ανθρώπων της και οι από αιώνων στενοί δεσμοί με τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας.

"Ο Άγγλος δυνάστης επέβαλε ποσοτικό περιορισμό και οικονομικές εγγυήσεις για την υποδοχή προσφύγων", είπε περαιτέρω, επσημαίνοντας πως παρ’ όλα αυτά, εκτός των Βρετανών και άλλων, έφτασαν και στην Κύπρο πολλοί Έλληνες Μικρασιάτες πρόσφυγες, τους οποίους οι Έλληνες της Κύπρου αγκάλιασαν αδελφικά. 

Σημείωσε πως ιδιαίτερα πλούσια και πολύπλευρη ήταν η προσφορά του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης στη στήριξη των Μικρασιατών προσφύγων και παρατήρησε πως στη ροή των εκατό χρόνων που πέρασαν από τότε, οι Μικρασιάτες όπου βρέθηκαν, έχουν προσφέρει πολύ περισσότερα από όσα μπόρεσαν οι τόποι υποδοχής να τους δώσουν.

Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε επίσης ότι η κυπριακή Πολιτεία απηχώντας τα αισθήματα του κυπριακού Ελληνισμού, μνημονεύει και τιμά τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής. Τόνισε επίσης την ανάγκη η «πλούσια κληρονομιά της Ιωνίας και της Πόλης, του Πόντου και της Καππαδοκίας, οι πνευματικές καταβολές από τον Όμηρο και τον Ηρόδοτο, τους τρεις ιεράρχες ή έναν Σεφέρη να δίνουν τη δύναμη για να επιζητήσουμε ομοψυχία και φρόνημα».

Υπενθύμισε ότι το 2002, η κυπριακή Πολιτεία με νόμο καθιέρωσε τη 14η Σεπτεμβρίου ως επίσημη Ημέρα Μνήμης και Τιμής για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και τη Μικρασιατική Καταστροφή και ανέφερε ότι τον Δεκέμβριο 2007 η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών αναγνώρισε τη γενοκτονία των Ελλήνων, μαζί με τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Με σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, ανακηρύχθηκε στην Κύπρο το 2022 έτος μνήμης για την Καταστροφή του 1922, αλλά και αποτίμησης της προσφοράς του Μικρασιατικού Ελληνισμού, κατέληξε.

(ΚΥΠΕ)

Home