Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΥΠΕΣ: Εναντίον μιας Ευρώπης λαϊκισμού και απομόνωσης

Offsite Team -
02.11.2018 - 20:42

ΥΠΕΣ: Εναντίον μιας Ευρώπης λαϊκισμού και απομόνωσης

Thumbnail
«εμείς εδώ στην Κύπρο, χρωστάμε πολλά στην Ευρώπη, όπως φυσικά και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες» αναφέρει

Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ευρώπη πρέπει να ασχοληθεί με ερωτήματα «ταμπού» τα οποία απειλούν το εγχείρημα και προειδοποίησε εναντίον μιας Ευρώπης απομόνωσης, προστατευτισμού και λαϊκισμού.

Ο κ. Πετρίδης, ο οποίος μιλούσε κατά τη διάρκεια του 14ου συνεδρίου του Economist, στη Λευκωσία, ανέφερε ότι «εμείς εδώ στην Κύπρο, χρωστάμε πολλά στην Ευρώπη, όπως φυσικά και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες».

Χρωστάμε, σημείωσε, «την ασφάλεια του να είμαστε μέρος μιας μεγαλύτερης Ευρωπαϊκής οικογένειας».

«Χρωστάμε τη ευημερία μας στα ανοικτά σύνορα και το εμπόριο. Και ούτε η ασφάλεια μας ούτε η ευημερία μας μπορούν να είναι εγγυημένες αν ζούμε σε μια Ευρώπη και ένα κόσμο απομόνωσης, προστατευτισμού και λαϊκισμού», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε ειδικότερα στην ανάγκη η Ευρώπη να αποκρυσταλλώσει την θέση της σε ζητήματα όπως η κοινωνικοοικονομική της κατεύθυνση, η θέση της στην εσωτερική ασφάλεια, την μετανάστευση, τους πρόσφυγες και την διαφορετικότητα, καθώς και πάνω στις γεωπολιτικές της σχέσεις με χώρες όπως η Τουρκία, η Ρωσία και η Συρία.

«Για να επιζήσει η ΕΕ πρέπει να έχει απαντήσεις στα ερωτήματα ‘ταμπού’ που απειλούν την ίδια της ύπαρξη», είπε.

«Αν η Ευρώπη δεν επαναπροσδιορίσει τη θέση της σε αυτά τα ζητήματα τότε ακραίοι διαφόρων προελεύσεων θα αμφισβητήσουν την παραδοσιακή πολιτική ελίτ δίνοντας τις δικές τους απαντήσεις και θέτοντας σε κίνδυνο  το ίδιο το ευρωπαϊκό εγχείρημα», πρόσθεσε.

Ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι τέτοια ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν για να επιζήσει το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Σύμφωνα με τον ίδιο ένα κοινό μέλλον ειρήνης και ευημερίας δεν μπορεί να είναι δυαντόν με όσους βλέπουν ως λύση την υποχώρηση στα εθνικά κράτη.

Είναι, είπε, εναντίον αυτών των λαϊκιστών που πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε και να υπερασπιστούμε την κοινή βάση αξιών μας.

Home