Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΥΠΕΣ και ΠτΒ: Ανάγκη για αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό

Offsite Team -
07.10.2022 - 22:08

ΥΠΕΣ και ΠτΒ: Ανάγκη για αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό

Τέλεσαν τα εγκαίνια Φωτογραφικής Έκθεσης «On the Line» στο Ξενοδοχείο Anassa στο Νέο Χωριό της Πάφου

Τον ρόλο των χωρών πρώτης γραμμής στο μεταναστευτικό ανέδειξαν την Παρασκευή (10/7) η Πρόεδρος της Βουλής και ο Υπουργός Εσωτερικών, ενώ σημείωσαν την ανάγκη για αλληλεγγύη στην ΕΕ, υποδεχόμενοι τους αρμόδιους Υπουργούς των Μεσογειακών κρατών της ΕΕ (MED5) για τη Σύνοδο που πραγματοποιείται στην περιοχή του Ακάμα, στην Πάφο.

Δεν μπορεί να υπάρξει κοινή πολιτική ασύλου και μετανάστευσης που αφήνει απροστάτευτα τα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής. Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, είπε από την πλευρά της ότι είναι σαφές ότι χωρίς συγκεκριμένη υποστήριξη και γνήσιες πράξεις αλληλεγγύης από τους Ευρωπαίους εταίρους, δεν θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε τις μεταναστευτικές ροές προς τις χώρες μας.

δφ γηβξνκ

Σε χαιρετισμό του, το βράδυ της Παρασκευής, στο επίσημο δείπνο, στο πλαίσιο της Συνόδου των Υπουργών, αρμόδιων για θέματα μετανάστευσης και ασύλου των MED5 ο κ. Νουρής, ο οποίος φιλοξενεί τη Σύνοδο, σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια, οι χώρες της πρώτης γραμμής μοιράζονται κοινές προκλήσεις, ανησυχίες και διεκδικούν τα κοινά τους συμφέροντα στην ΕΕ.

«Σας καλωσορίζω σήμερα σε μια στιγμή που, πέραν της ουκρανικής κρίσης, οι προβλέψεις και οι ενδείξεις για νέες ροές μεταναστών προς την Ευρώπη είναι κάτι παραπάνω από βέβαιες, ενώ ειδικά στην Κύπρο το πρόβλημα έχει γίνει ασφυκτικό ως αποτέλεσμα της εργαλειοποίησης των μεταναστών από την Τουρκία, μέσω της Πράσινης Γραμμής», είπε ο κ. Νουρής, απευθυνόμενος στους ομολόγους του και λοιπούς παρευρισκόμενους.

Ανέφερε, ακόμη, ότι τα τελευταία τρία χρόνια, οι πέντε Μεσογειακές χώρες έχουν διαμορφώσει κοινές θέσεις και προτάσεις. «Η ανάγκη για προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Πράσινης Γραμμής, η οποία δεν αποτελεί σύνορο, από τις πρακτικές της εργαλειοποίησης της μετανάστευσης από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, η παρεμπόδιση παράνομων αφίξεων, η εγκαθίδρυση ενός κοινού Ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών καθώς επίσης και η σύναψη συμφωνίας για το κοινό Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Ασύλου και Μετανάστευσης, αποτελούν τους κύριους στόχους μας», υπογράμμισε.

Ο κ. Νουρής είπε ότι υποστήριξαν τις συζητήσεις για την επίτευξη συμφωνίας για το Σύμφωνο «παρά το γεγονός ότι δεν συμφωνούσαμε πλήρως σε ορισμένα σημαντικά ζητήματα, όπως τα θέματα αλληλεγγύης και επανεισδοχών».

Η συνοχή στις κοινές μας θέσεις, που επέδειξαν οι MED5 κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, κατέστησε τις χώρες μας υπολογίσιμη δύναμη μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων μας και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν μπορεί να υπάρξει κοινή πολιτική ασύλου και μετανάστευσης που να αφήνει απροστάτευτα τα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής, κατέληξε.

φσψωδψωδσ

Στην ομιλία της, η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε τη δέσμευση της Κύπρου να υπάρξει κατάληξη σε ένα Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο «υπό την προϋπόθεση ότι διασφαλίζει την ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αποτελεσματικής αλληλεγγύης».

«Η προθυμία των MED5 να προχωρήσουν με το Σύμφωνο είναι αδιαμφισβήτητη, κάτι που κατέστη σαφές ήδη με την υποστήριξή τους στην υιοθέτηση του κανονισμού για τον Οργανισμό της ΕΕ για το Άσυλο», είπε. Αναφέρθηκε ακόμη στην γνήσια αλληλεγγύη που έχουν δείξει οι χώρες, «όπως στην περίπτωση της Λιθουανίας, μετά την εργαλειοποίηση των μεταναστών από την κυβέρνηση της Λευκορωσίας».

Σημείωσε επίσης ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, η Κύπρος ήταν το κράτος μέλος με τον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων που αιτήθηκαν διεθνούς προστασίας για πρώτη φορά σε αναλογία πληθυσμού. Το ποσοστό των αιτητών ασύλου και των δικαιούχων διεθνούς προστασίας στην Κύπρο αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 5% του πληθυσμού της χώρας, υπογράμμισε.

«Η συστηματική και διαρκής εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Τουρκία και η σκόπιμη ‘ώθηση’ των μεταναστών μέσω της Πράσινης Γραμμής, καθιστά απολύτως απαραίτητη την αποτελεσματική παρακολούθηση της Γραμμής, χωρίς να θεωρείται σύνορο», είπε η κα. Δημητρίου.

Εξέφρασε, επίσης, ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη των MED5 στις προσπάθειες της Κύπρου να διασφαλίσει ότι οι εταίροι στην ΕΕ αποδέχονται ότι η παρακολούθηση της Πράσινης Γραμμής είναι «το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την αποτροπή μεταναστευτικών εισροών, όχι μόνο στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Δημοκρατίας αλλά και στην ίδια την ΕΕ».

ΚΥΠΕ

Home