Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΥΠΕΞ: Κατήγγειλε τη στάση της Τουρκίας για κυρώσεις κατά Ρωσία

Offsite Team -
11.04.2022 - 21:04

ΥΠΕΞ: Κατήγγειλε τη στάση της Τουρκίας για κυρώσεις κατά Ρωσία

Στη μη εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας από εταίρους της ΕΕ αναφέρθηκε ενώπιον των ΥΠΕΞ ο Κασουλίδης

Τη σημασία της καθολικής εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία υπογράμμισε στην παρέμβασή του, κατά την συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στη στάση της Τουρκίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στο γεγονός πως τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν «προχώρησαν στην επιβολή σκληρών κυρώσεων παρά το κόστος που θα υποστούν και τα ίδια», φέρνοντας ως παράδειγμα στην περίπτωση της Κύπρου τις επιπτώσεις σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία και οι υπηρεσίες. Η ικανότητα της ΕΕ να ασκήσει πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο, περνά μέσα από την διατήρηση της ενότητας που επέδειξαν οι 27 στην λήψη σημαντικών αποφάσεων όπως η υιοθέτηση των μέχρι σήμερα κυρώσεων.

Δυστυχώς, συνέχισε, οι κοινές προσπάθειες των κρατών μελών της ΕΕ προσκρούουν στη μη εφαρμογή των κυρώσεων από χώρες εταίρους της ΕΕ, γεγονός που όπως επεσήμανε μειώνει την αποτελεσματικότητά τους και «επιτρέπει στις χώρες αυτές να επωφελούνται από τα δεινά του ουκρανικού λαού, παρά το γεγονός ότι διακηρύσσουν ότι στέκονται στο πλευρό τους», παραπέμποντας συγκεκριμένα στη στάση της Τουρκίας.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών είχαν επίσης γεύμα εργασίας με την ΥΠΕΞ της Νορβηγίας Άνικεν Χούιτφελντ και την ΥΠΕΞ της Ισλανδίας Θόρντις Κολμπρούν Γκίλφαντότιρ με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την αντίδραση της ΕΕ.

Στην ενότητα των τρεχουσών υποθέσεων, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης αποδέσμευσης των κονδυλίων χρηματοδοτικής βοήθειας της ΕΕ προς την Παλαιστίνη.

Η Κύπρος, αξίζει να σημειωθεί, είναι μια από τις 15 χώρες που συνυπογράφουν επιστολή για το ζήτημα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Politico. Η πρωτοβουλία, που ξεκίνησε σύμφωνα με το δημοσίευμα από την Ιρλανδία, αφορά την αποδέσμευση των κονδυλίων παρά τις αντιρρήσεις που έχουν εκφραστεί με αφορμή αναφορές στα σχολικά βιβλία της Παλαιστινιακής Αρχής που θεωρήθηκαν αντισημιτικές. Συνυπογράφουν, εκτός από την Κύπρο, και το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Εσθονία, η Ισπανία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Σουηδία και η Φινλανδία.

Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε παράλληλα τη στήριξη της Κύπρου για τη σύγκληση Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Ισραήλ στο αμέσως επόμενο διάστημα, με στόχο την προώθηση μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις με τη χώρα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των ΥΠΕΞ, ο κ. Κασουλίδης είχε στο περιθώριο του Συμβουλίου διμερείς συναντήσεις με τον νέο ΥΠΕΞ της Μάλτας Ίαν Μποργκ και με την ΥΠΕΞ της Εσθονίας Εύα - Μαρία Λίμετς.

Συμμετείχε επίσης σε άτυπο πρόγευμα εργασίας που παρέθεσε ο ΥΠΕΞ των Κάτω Χωρών Γούπκε Χούκστρα με προσκεκλημένο τον Γενικό Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν.

Την Τρίτη ο κ. Κασουλίδης θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, κατά το οποίο μεταξύ άλλων θα συνεχιστεί η συζήτηση για το κράτος δικαίου και τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, ενώ οι αρμόδιοι Υπουργοί θα προβούν σε ανταλλαγή απόψεων για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

ΚΥΠΕ

H τ/κ αντιπολίτευση επικρίνει τον Τατάρ για τις προτάσεις ΜΟΕ

Offsite Team -
03.07.2022 - 16:28

H τ/κ αντιπολίτευση επικρίνει τον Τατάρ για τις προτάσεις ΜΟΕ

Οι προτάσεις Τατάρ αγνοούν τα οφέλη, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων

Η συζήτηση των MOE θα αποτελέσει μοχλό για τις διαπραγματεύσεις μιας ομοσπονδιακής λύσης και θα ωφελήσει και τις δύο κοινότητες, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΡΤΚ λέγοντας ότι οι προτάσεις που κατέθεσε ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ προς τα ΗΕ και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «δεν είναι ΜΟΕ».

Οι προτάσεις αυτές, προστίθεται, αγνοούν τα οφέλη, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Ο τουρκοκυπριακός «λαός» δεν θα δεχτεί αυτονομιστικές «προτάσεις» και δεν θα επιτρέψει περαιτέρω διαχωρισμό από τον κόσμο, σημειώνεται.

>>> Διαβάστε επίσης: Τουρκικό ΥΠΕΞ και Ουστέλ στηρίζουν τις προτάσεις Τατάρ

Στην ανακοίνωση του ΡΤΚ που δημοσιοποιήθηκε χθες το απόγευμα, η τ/κ αντιπολίτευση επικρίνει τον Ερσίν Τατάρ όχι μόνο γιατί, χωρίς συζήτηση με κανέναν πολιτικό κόμμα, ούτε και στη «βουλή», απέρριψε τα ΜΟΕ του Προέδρου Αναστασιάδη, αλλά επειδή και τώρα, χωρίς καμία διαβούλευση με κανέναν, πρότεινε στην ε/κ πλευρά συνεργασία σε 4 βασικά θέματα, στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος που «είναι επίσης λάθος και ισοδυναμεί με τη ζωή σε έναν φανταστικό κόσμο».

>>> Διαβάστε επίσης: Προτάσεις συνεργασίας δύο κρατών παρουσίασε στον Γιέτζια ο Τατάρ

«Ο Τατάρ, που απορρίπτει τα ΜΟΕ και προσπαθεί να κάνει αντιπροτάσεις, δεν γνωρίζει τη σοβαρότητα της θέσης την οποία κατέχει ως αποτέλεσμα των παρεμβάσεων. Αντί να συναντηθεί με τα Ηνωμένα Έθνη και τον Νίκο Αναστασιάδη και να μοιραστεί τις προτάσεις του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Τατάρ προτιμά να σιωπά για μέρες και δεν κάνει τίποτα άλλο από το να υποτάσσεται στις παρεμβάσεις και να εφαρμόζει ό,τι λέγεται. Ο Ερσίν Τατάρ μιλάει με όσα τον έβαλαν να λέει, χωρίς να συμβουλευτεί κανέναν, και κωφεύει στη φωνή του τουρκοκυπριακού λαού. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά αυτή τη στάση του Τατάρ, ο οποίος βρισκόταν στην προεδρία ως αποτέλεσμα των παρεμβάσεων».

Ο τ/κ «λαός», συνεχίζει το ΡΤΚ, έχει ανάγκη από πολιτικές που θα τον κάνουν σύντομα να πάρει μια βαθιά ανάσα και να του ανοίξουν το μέλλον του και θεωρεί ότι πρέπει να αρχίζουν να διαπραγματεύονται τα ΜΟΕ σε μια περίοδο που η αγοραστική δύναμη έχει γίνει χώμα και η ανεργία στους νέους χτυπάει ταβάνι.

Όπως είναι τα ΜΟΕ, αναφέρει το ΡΤΚ, δεν γίνονται αποδεκτά γι’ αυτό και πρέπει άμεσα να τύχουν διαπραγμάτευσης προς όφελος και για τα δικαιώματα των Τ/κ. Το ΡΤΚ θεωρεί ότι πρέπει άμεσα να γίνει συζήτηση για το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, το λιμάνι Αμμοχώστου, την οικονομική βοήθεια, το απευθείας εμπόριο και τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, το πέρασμα στο ευρώ, την ενέργεια, το φυσικό αέριο, τα δικαιώματα υπηκοότητας (της ΚΔ) για τα παιδιά μεικτών γάμων, αλλά να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για μια ομοσπονδιακή λύση.

Το ΡΤΚ καταλήγει στην ανακοίνωση αναφέροντας ότι «το μέλλον του τ/κ λαού δεν θα γίνει παιχνίδι στα χέρια σας!»

Παρόμοια είναι και η είδηση πρωτοσέλιδα σήμερα της εφημερίδας «Αβρούπα» που με τίτλο «Η Άγκυρα παίζει ο Τατάρ χορεύει» γράφει ότι ο Τ/κ ηγέτης πρότεινε τις προτάσεις της Άγκυρας στην ε/κ πλευρά λες και είναι της τ/κ πλευράς και η Τουρκία ανακοίνωσε ότι τις στηρίζει.

Λίγο νωρίτερα χθες, μιλώντας στην τουρκική κρατική τηλεόραση, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι οι προτάσεις του είναι μια «ρεαλιστική προσέγγιση».

Όπως μεταδίδουν τ/κ ΜΜΕ, σε δηλώσεις στις ειδήσεις του καναλιού TRT ο Τ/κ ηγέτης μίλησε για επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, την οποία του ζήτησε να την μεταφέρει και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. «Στη βάση της λύσης των δύο κρατών, της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος, προβλέπεται συνεργασία με την ε/κ πλευρά για τους υδρογονάνθρακες, την ηλεκτρική ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το νερό», συνόψισε ο κ. Τατάρ λέγοντας πως αυτό θα είναι προς όφελος του τ/κ «λαού», του ε/κ «λαού» και των περιφερειακών ισορροπιών, όπως είπε.

Σημείωσε ότι τις προτάσεις που κατέθεσε, στηρίζει πλήρως η Τουρκίας αναφέρθηκε αναλυτικά σε αυτές, όπως είχε κάνει και την Παρασκευή.

Αυτές οι προτάσεις είναι απαίτηση της νέας του πολιτικής και ενισχύουν τα δύο κράτη, πρόσθεσε.

ΚΥΠΕ

Home