ΥΠΕΞ Κύπρου-ΗΑΕ: Συζήτηση για Κυπριακό και τουρκικές προκλήσεις

ΥΠΕΞ Κύπρου-ΗΑΕ: Συζήτηση για Κυπριακό και τουρκικές προκλήσεις

Όλα όσα θα συζητηθούν

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, τα ενεργειακά και οι προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν το Σάββατο τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας των ΗΑΕ, Σεΐχη Abdullah Bin Zayed Al Nahyan, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.  

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, στο πλαίσιο της κατʼ ιδίαν συνάντησης και των διευρυμένων διαβουλεύσεων με συμμετοχή υπηρεσιακών αντιπροσωπειών που θα ακολουθήσουν, οι δύο Υπουργοί θα προβούν σε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων Κύπρου – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, εξετάζοντας τρόπους για περαιτέρω ενίσχυσή τους. Θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις, μεταξύ άλλων, για τις σχέσεις ΕΕ – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και για στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου.

 

Προστίθεται ότι ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τον ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, για την πρόοδο στην υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για τις έκνομες ενέργειες και προκλήσεις της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Δημοκρατίας.

 

Με το πέρας των διαβουλεύσεων οι δύο Υπουργοί θα υπογράψουν Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για τη Σύσταση Κοινής Επιτροπής Συνεργασίας και Συμφωνία Οικονομικής και Τεχνικής Συνεργασίας, ενώ αμέσως μετά θα προβούν σε δηλώσεις στους εκπροσώπους των ΜΜΕ.  

Home