Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Από που κρατάει η σκούφια σου στον online κόσμο;

Offsite Team
- 10.04.2019

Από που κρατάει η σκούφια σου στον online κόσμο;

Thumbnail
Startups που ταρακούνησαν τα νερά του κλάδου τους

Τι κοινό μπορεί να έχουν μια εταιρεία επικοινωνίας, μια εταιρεία streaming μουσικής, μια εταιρεία online πληρωμών και μια ασφαλιστική;

Είναι όλες νεοφυείς επιχειρήσεις/startups που έχουν ξεχωρίσει για τις ιδέες τους, τον τρόπο που δουλεύουν αλλά και την τρομερή ανάπτυξη τους!

Όμως πως ορίζουμε μια νεοφυή επιχείρηση;

“Νεοφυής επιχείρηση είναι μία επιχείρηση ή ένας προσωρινός οργανισμός που έχει στόχο να αναπτύξει ένα κλιμακούμενο επιχειρηματικό μοντέλο. Οι εταιρείες αυτές έρχονται ξαφνικά στο προσκήνιο και βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης και έρευνας για τις περισσότερες αγορές”. Μάλιστα.

Ο όρος νεοφυής επιχείρηση ή αλλιώς start-up άρχισε να χρησιμοποιείται ευρέως όταν πλήθος επιχειρήσεων με κατάληξη .com ιδρύθηκαν στο διαδίκτυο και άρχισαν να μεταβάλλουν το διαδικτυακό και τεχνολογικό τοπίο.

Ο Paul Graham, ιδρυτής της Viaweb, μιας από τις κορυφαίες νεοφυείς επιχειρήσεις του κόσμου, και ιδρυτής του Y Combinator, δίνει τον δικό του ορισμό μιας startup επιχείρησης:

"Startup εταιρεία, είναι η εταιρεία που έχει σχεδιαστεί ώστε να αυξηθεί ταχύτατα. Το να είναι μια επιχείρηση νεοσύστατη δεν σημαίνει ότι εντάσσεται στα πλαίσια της νεοφυούς. Το μόνο σημαντικό πράγμα για μια νεοφυή επιχείρηση είναι ο ρυθμός ανάπτυξης."

Για να καταλάβουμε καλύτερα τι εννοεί, ας δούμε μερικά πετυχημένα παραδείγματα από το εξωτερικό αλλά και το εγχώριο startup οικοσύστημα!

SKYPE

Ιδρυτές

Το Skype ιδρύθηκε το 2003 από τον Niklas Zennström, από τη Σουηδία, και τον Janus Friis, από τη Δανία. Συνεργάτες τους οι Εσθονοί, Ahti Heinla, Priit Kasesalu και Jaan Tallinn και η πρώτη τους δημόσια beta έκδοση κυκλοφόρησε στις 29 Αυγούστου 2003.

Στόχος τους, δεν ήταν άλλος από το να φέρουν τα πάνω- κάτω στην επικοινωνία!

Success Story

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2005, η eBay Inc. συμφώνησε να αποκτήσει την Skype Technologies SA για περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια μετρητά και ενδεχόμενη αντιπαροχή βάσει επιδόσεων, στο eBay.

 

Τα πράγματα όμως δεν πήγαν τόσο καλά. Το 2009 το eBay θέλησε να περιορίσει τις πολλές ζημιές του και πούλησε το 65% των μετοχών του Skype, στη Silver Lake,στον Andreessen Horowitz και το Καναδικό συνταξιοδοτικό επενδυτικό συμβούλιο για 1,9 δισ. δολάρια, εκτιμώντας το Skype σε 2,75 δισ. αμερικανικά δολάρια.

Σε επίπεδο αγοράς, το 2010 αγοράστηκαν περίπου 209 δισεκατομμύρια λεπτά συνομιλίας ήχου και βίντεο! Στον ανταγωνισμό μπήκε και η Apple φτιάχνοντας μια εργοστασιακή υπηρεσία βιντεοκλήσης μέσω internet, το FaceΤime, χωρίς αξιόλογη επιτυχία, αφού από τότε 50 εκατομμύρια χρήστες iPhone χρησιμοποιούν το Skype για βιντεοκλήσεις, αντί της υπηρεσίας που παρείχε η Apple.

Στις 10 Μαΐου 2011, η Microsoft Corporation εξαγόρασε την Skype Communications, S.à r.l, για το ποσό 8,5 δισ. δολαρίων ΗΠΑ. Η εταιρεία ενσωματώθηκε ως τμήμα της Microsoft, η οποία απέκτησε όλες τις τεχνολογίες της με την αγορά. Η εξαγορά ολοκληρώθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2011. Αν και πίσω της έχει όλες τις μεγάλες εταιρείες, όπως την Microsoft αλλά και την συμπαράσταση (και ανοχή του Facebook), το Skype έχει αρχίσει να χάνει την αρχική του...σύνδεση με το κοινό!

SPOTIFY

Δύο φίλοι, μία ιδέα

Το 2008, κάπου στην μακρινή Σουηδία, οι 25χρονοι, τότε, Daniel Ek και Martin Lorentzon αποφάσισαν να δημιουργήσουν την μουσική πλατφόρμα που ονειρεύονταν

Πως και τι

Το Spotify αρχικά λειτουργούσε μόνο με προσκλήσεις. Το ενδιαφέρον ήταν έντονο, αλλά όχι αρκετό για να συντηρήσει έναν τόσο μεγάλο όγκο περιεχομένου. Η απόφαση των ιδρυτών του να «ανοίξουν» τις εγγραφές, αρχικά στη Μ. Βρετανία, και στη συνέχεια σε αρκετές ακόμη περιοχές, έδωσε στο Spotify την απαιτούμενη ώθηση για να μεγαλώσει και να επεκταθεί.

Σήμερα, το ορόσημο εκείνο του 2011 φαντάζει απειροελάχιστο. Ο συνολικός αριθμός χρηστών του Spotify (τόσο των συνδρομητών της premium υπηρεσίας όσο και των εγγεγραμμένων στη δωρεάν έκδοση) έχει φτάσει τα δυσθεώρητα 100 εκατομμύρια.

Οι ανταγωνιστικές υπηρεσίες έχουν εν τω μεταξύ πολλαπλασιαστεί αριθμητικά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν προσεγγίζουν τα μεγέθη του Spotify!

Πρώτη φορά παρουσιάζονται κέρδη

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για το τέταρτο οικονομικό τρίμηνο του 2018, όλοι οι οικονομικοί δείκτες (Operating Income, Net Income, Free Cash Flow) της Spotify Technology S.A. ήταν για πρώτη φορά θετικοί, με την σουηδική εταιρεία να επιτυγχάνει λειτουργικά έσοδα της τάξης των 94.000.000 ευρώ! Ήταν η πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια παρουσίας, που η πλατφόρμα κατάφερε να παρουσιάσει κέρδη!

Αυτό είναι ίσως ένα ενθαρρυντικό σημάδι για ολόκληρο τον κλάδο και όχι μόνο για το Spotify, η κυριαρχία του οποίου – σε ό,τι αφορά την μουσική βιομηχανία – είναι σαφής και αναμφισβήτητη!

STRIPE

Δημιουργοί

Η Stripe είναι τεχνολογική εταιρεία, με βάση της το San Francisco και ιδρύθηκε το 2010, από τους Patrick & John Collison. Στόχος τους, να παρέχουν τεχνική υποστήριξη για την πρόληψη οποιασδήποτε χρηματοπιστωτικής απάτης στο διαδίκτυο αλλά και την τραπεζική υποδομή που απαιτείται για τη λειτουργία ηλεκτρονικών συστημάτων πληρωμών,για την διευκόλυνση των επιχειρήσεων.

Τι ακριβώς κάνει η Stripe;

Το πρόγραμμα της επιτρέπει σε εταιρείες, επιχειρηματίες και entrepreneurs να πραγματοποιούν online πληρωμές γρήγορα και ασφαλισμένα.

Βασικότεροι πελατες της Stripe είναι κυρίως επιχειρήσεις ή καταστήματα οι οποίες βασίζονται αποκλειστικά στη δράση τους στο διαδίκτυο και τις δυνατότητες που τους παρέχει, αφού πιθανότατα δεν έχουν φυσική παρουσία, δηλαδή κατάστημα ή γραφεία.

H εταιρεία αξίζει περίπου 22.5 δισεκατομμύρια δολάρια, και έχει επεκταθεί πρόσφατα και στην ασιατική αγορά!

Τι συμβαίνει στην Κύπρο;

HELLAS DIRECT

Ποιοι είναι;

Η καινοτόμα ασφαλιστική εταιρεία Hellas Direct, εδρεύει στη Κύπρο και ιδρύθηκε από τους Αιμίλιο Μάρκου και Αλέξη Πανταζή.

Τα δύο πρώην στελέχη της Goldman Sachs είδαν μία ευκαιρία να αλλάξουν την ελληνική ασφαλιστική αγορά ενώ η χώρα εισερχόταν στη βαθύτερη οικονομική ύφεση της σύγχρονης εποχής.

Και τι κάνουν;

Η Hellas Direct είναι μία αμιγώς online ασφαλιστική εταιρεία που βασίζεται στην τελευταία τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη για την γρήγορη και σωστή εξυπηρέτηση των πελατών της, διοικώντας δυο γραφεία, ένα στην Κύπρο και ένα στην Ελλάδα, εργοδοτώντας 29 και 70 άτομα, αντίστοιχα.

Όλες οι υπηρεσίες της, από την προσφορά μέχρι την αποζημίωση, γίνονται online. Στόχος τους; Να εφαρμόσουν ένα μοντέλο τύπου Amazon στην ασφαλιστική αγορά.

Και για αυτό της τον στόχο, έχει την υποστήριξη κορυφαίων επενδυτών, όπως o IFC, η Third Point LLC, η Portag3 Ventures, η Endeavor Catalyst, ο πρώην οικονομολόγος της Goldman Sachs, Lord O'Neill αλλά και το επενδυτικό γραφείο Perscitus LLP του -βετεράνου στα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια - Jon Moulton.

Πέρσι, η Hellas Direct ανακοίνωσε την συνεργασία της με την Swiss Re, μία από τις μεγαλύτερες αντασφαλιστικές στον κόσμο, αλλά και τη Revolut, την ταχύτερα αναπτυσσόμενη διαδικτυακή fintech εταιρεία στην Ευρώπη, που προσπαθεί να μεταβάλει το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα.

Πρόσφατα, η Hellas Direct βραβεύτηκε με το Best Workplace Award για το 2019!Τίτλος τον οποίο έλαβαν για δεύτερη φορά, με την πρώτη να χρονολογείται το 2014!

Επίσης κατάφεραν να αποκτήσουν μια θέση στη λίστα με τις 1000 πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες Εταιρείες της Ευρώπης για τη χρονιά 2018, σύμφωνα με τουςFinancial Times!

Τι ενώνει όλες αυτές τις εταιρείες;

Η επιτυχία τους! Μπορεί μερικές να έχουν παρουσιάσει αντισυμβατικά αποτελέσματα, αλλά έχουν γίνει ευρέως γνωστές! Το βασικότερο κοινό χαρακτηριστικό τους, είναι ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα της επικοινωνίας, της μουσικής και της ασφάλισης!

Home