Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ιστορική στιγμή: Η πρώτη εικόνα της μαύρης τρύπας του Γαλαξία

Offsite Team
- 12.05.2022

Ιστορική στιγμή: Η πρώτη εικόνα της μαύρης τρύπας του Γαλαξία

Ταυτόχρονες συνεντεύξεις Τύπου σε έξι χώρες για το εντυπωσιακό επίτευγμα.

Μια σκοτεινή κηλίδα πιο μαύρη από το τίποτα, ένα κοσμικό χάσμα που μπορεί να καταπιεί τα πάντα: η κοινότητα των αστρονόμων σε όλο τον κόσμο πανηγυρίζει την Πέμπτη για μια ιστορική εξέλιξη, την πρώτη άμεση παρατήρηση της μαύρης τρύπας που κρύβεται στο κέντρο του Γαλαξία.

Το εντυπωσιακό πορτρέτο προέρχεται από το Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων (ETH), ένα παγκόσμιο δίκτυο κεραιών που λειτουργούν σαν ενιαίο, γιγάντιο ραδιοτηλεσκόπιο. Παίρνει το όνομά του από τον ορίζοντα των γεγονότων, την νοητή σφαίρα γύρω από μια μαύρη τρύπα μέσα από την οποία τίποτα, ακόμα και το φως, δεν μπορεί να αποδράσει.

Η θεαματική εικόνα παρουσιάστηκε την Πέμπτη όπως ανέφερε και νωρίτερα η Offsite με ταυτόχρονες συνεντεύξεις Τύπου σε έξι χώρες, μια ασυνήθιστη πρακτική που ανακλά τη σημασία της μελέτης.

Περίπου 300 αστρονόμοι από όλο τον κόσμο παρουσιάζουν τα ευρήματα σε ειδικό τεύχος του Astrophysical Journal Letters.

To ιστορικό πορτέτο της μαύρης τρύπας στο κέντρο του Γαλαξία μας. To φως προέρχεται από το υπέρθερμο υλικό που κινείται γύρω της (ΕΗΤ Collaboration)

Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, οι γαλαξίες κρύβουν στο κέντρο τους μαύρες τρύπες με μάζα εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από του Ήλιου -πολύ πιο βαριές από άλλες μαύρες τρύπες που σχηματίζονται από την κατάρρευση ετοιμοθάνατων άστρων. Οι κεντρικές μαύρες τρύπες πιστεύεται ότι σχηματίζονται νωρίς στη διαδικασία εξέλιξης των γαλαξιών και με την πάροδο του χρόνου μεγαλώνουν και μεγαλώνουν.

Η μαύρη τρύπα στην καρδιά του Μίλκι Ουέι, η οποία έχει μάζα 4 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ήλιου, βρίσκεται στην κατεύθυνση του αστερισμού του Τοξότη, 26.000 έτη φωτός από τη Γη, και ονομάζεται Τοξότης Α* ή SgrA*.

Το κέντρο του Γαλαξία όπως διακρίνεται από τον ουρανό του νότιου ημισφαιρίου στη Χιλή (ESO)

Μέχρι σήμερα, η παρουσία της μπορούσε να γίνει αντιληπτή μόνο από την κίνηση των άστρων στο κέντρο του Γαλαξία, τα οποία διακρίνονται να περιφέρονται γύρω από ένα κενό σημείο με ασύλληπτη ταχύτητα.

Στην εικόνα που παρουσιάστηκε την Πέμπτη διακρίνεται η  σιλουέτα, ή σκιά, της μαύρης τρύπας, με φόντο τη λάμψη του υπέρθερμου αερίου που γυροφέρνει το τέρας πριν χαθεί μέσα του για πάντα.

Το πορτρέτο του Τοξότη Α* είναι μόλις η δεύτερη άμεση παρατήρηση μαύρης τρύπας. Η αρχή είχε γίνει το 2019 με την μαύρη τρύπα στο κέντρο του γειτονικού γαλαξία Messier 87. Βρίσκεται πολύ πιο μακριά από τον SgrA*, σε απόσταση περίπου 54 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη, όμως η μάζα της είναι μεγαλύτερη, περίπου 6,5 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη του Ήλιου.

Η μελέτη του 2019 επιβεβαίωσε μεταξύ άλλων μια πρόβλεψη που προκύπτει από τη θεωρία της σχετικότητας, σύμφωνα με την οποία η σιλουέτα της μαύρης τρύπας είναι σχεδόν τέλειος κύκλος

In.gr

Home