Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

160 λειτουργοί ανάλαβαν καθήκοντα επιτήρησης για την επανεκκίνηση

Offsite Team -
03.05.2020 - 18:54

160 λειτουργοί ανάλαβαν καθήκοντα επιτήρησης για την επανεκκίνηση

Thumbnail
Ανάλαβαν καθήκοντα επιτήρησης στο πλαίσιο επανεκκίνησης της οικονομίας 160 λειτουργοί

Εκατον εξήντα λειτουργοί του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα έχουν χουν αναλάβει καθήκοντα επιτήρησης των υποχρεώσεων που επιβάλλονται με βάση τον περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμο και τα σχετικά Διατάγματα καθώς και την περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νομοθεσία στο πλαίσιο επανεκκίνησης της οικονομίας, και της λειτουργίας χιλιάδων επιχειρήσεων και εργοταξίων καθώς και της επανόδου στην εργασία χιλιάδων εργαζομένων.

Οι λειτουργοί, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που μεταδίδει το ΓΤΠ, έτυχαν τηλεκπαίδευσης που διοργάνωσε το Σάββατο το ίδιο το Τμήμα.

Εφαρμογή μέτρων Προστασίας και Πρόληψης στους Χώρους Εργασίας σε συνθήκες Κορωνοϊού

Στην τηλεκπαίδευση, σημειώνεται, επεξηγήθηκαν οι πρόνοιες των Οδηγών Ασφάλειας και Υγείας , που ετοιμάστηκαν από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, και συζητήθηκαν θέματα καλύτερου συντονισμού των επιθεωρήσεων εφαρμογής των μέτρων.

Οι Οδηγοί, όπως αναφέρεται, είναι οι ακόλουθοι:

     i.        Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία σε συνθήκες κορωνοϊού - Γενικές Οδηγίες προστασίας εργοδοτουμένων σε επιχειρήσεις,

    ii.        Οδηγίες για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν μικρές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου σε συνθήκες Κορωνοϊού,

   iii.        Οδηγός διαχείρισης θεμάτων ασφάλειας και υγείας στην εργασία σε συνθήκες κορωνοϊού. Γενικές οδηγίες για επιχειρήσεις, εκτός του Τομέα Παροχής Φροντίδας Υγείας,

   iv.        Ασφάλεια και Υγεία στα Εργοτάξια - Οδηγός Διαχείρισης της πανδημίας Covid-19, και

    v.        Απλές Οδηγίες προστασίας εργαζομένων από τον κορωνοϊό Covid-19 στο Εργοτάξιο. Σημειώνεται ότι το κείμενο αυτό έχει μεταφραστεί σε 5 γλώσσες ήτοι Αγγλικά, Τούρκικα, Βουλγάρικα, Ρουμάνικα και Αραβικά.

Στην τηλεκπαίδευση συμμετείχαν Λειτουργοί από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το Υπουργείο Υγείας, την Αστυνομία, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, το Υφυπουργείο Τουρισμού, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας και Δήμους.

Μετά την ολοκλήρωση της τηλεκπαίδευσης στάλθηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες ενημερωτικό υλικό και σαφείς, γραπτές, οδηγίες για τον τρόπο διεξαγωγής των εντατικών επιθεωρήσεων που θα αρχίσουν την Δευτέρα, 4 Μαΐου 2020.

"Σημειώνεται ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα μέτρα που προνοούνται από την Νομοθεσία και τα σχετικά Διατάγματα, θα επιβάλλονται στους παραβάτες κυρώσεις που περιλαμβάνουν εξώδικο πρόστιμο 300 ευρώ ή/και διακοπή εργασιών της επιχείρησης ή/και ποινική δίωξη του παραβάτη", τονίζεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, αναφέρεται ότι  εφαρμογή των μέτρων Προστασίας και Πρόληψης στους Χώρους Εργασίας θα παρακολουθείται συνεχώς με σκοπό την προστασία της υγείας των εργαζομένων, των εργοδοτών και του κοινού.

ΚΥΠΕ 

 

Home