Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

1η Ιουλίου έρχεται το ψηφιακό πιστοποιητικό στη ζωή μας

Offsite Team -
03.06.2021 - 21:28

1η Ιουλίου έρχεται το ψηφιακό πιστοποιητικό στη ζωή μας

Φεύγει το SafePass, έρχεται το ψηφιακό πιστοποιητικό - Οι 7 χώρες που ήδη το χρησιμοποιούν

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χαρούλα Αλέξη/DIGITAL TV

Λύση στο πρόβλημα των ταξιδιωτικών μετακινήσεων, θα δώσει το ψηφιακό πιστοποιητικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα είναι στη διάθεση των πολιτών και επίσημα από την 1η Ιουλίου.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Ο Υφ. Καινοτομίας Κυριάκος Κόκκινος δηλώνει στην Digital TV: '“Τα πράγματα για όλες τις χώρες είναι από την 1η Ιουλίου που θα ξεκινήσουν και μάλιστα θα υπάρχει και μια μεταβατική περίοδος έξι εβδομάδων για να προσαρμοστούν ή να διορθώσουν κάποια πράγματα που ίσως δεν έχουν προβλέψει στον αρχικό σχεδιασμό.”

7 χώρες που ήδη τέθηκε σε εφαρμογή

 Πειραματικά έχουν αρχίσει την λειτουργία του πιστοποιητικού, επτά χώρες. Πρόκειται για την Δανία, την Ελλάδα, την Γερμανία, την Κροατία, την Πολωνία, την Βουλγαρία και την Τσεχία.

Όσον αφορά την Κύπρο, θα είναι έτοιμη να υποβάλει τα δικά τις στοιχεία προς έγκριση στις 15 Ιουνίου.

“Ο αιτητής θα μπαίνει σε μια εφαρμογή, θα αιτείται να εκδοθεί το πιστοποιητικό και το πιστοποιητικό θα του αποστέλλεται σε ηλεκτρονική μορφή στο κινητό του τηλέφωνο, όπως γίνεται και στα ταξίδια με την κάρτα επιβίβασης. Θα έχει επίσης την επιλογή ο πολίτης αν θέλει να το εκτυπώσει και να το έχει σε έντυπη μορφή'' σημείωσε ο κ. Κόκκινος. 

Στην ουσία το πιστοποιητικό εμβολιασμού, θα πιστοποιεί ότι ένα άτομο έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του και με τις δυο δόσεις, ή ότι έχει νοσήσει με κορωνοιό τους τελευταίους έξι μήνες, ή ότι έχει PCR Test, 72 ωρών ή Rapid Test, 48 ωρών.

Ειδικό έντυπο για ταξίδια

Εως ότου τεθεί αυτό σε ισχύ, σε περίπτωση που ένας πολίτης επιθυμεί να ταξιδέψει ελεύθερα, θα πρέπει να κατέχει ένα ειδικό έντυπο ως αποδεικτικό ότι έχει εμβολιαστεί.

Όπως δήλωσε στην offsite ο Αναπλ. Δ/ντης των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών Ευαγόρας Ταμπούρης::

«Υπάρχουν ειδικά κέντρα τα οποία θα είναι στα Νοσοκομεία της κάθε πόλης, -εκτός στη Λάρνακα που θα είναι στο χώρο του λιμανιού. Ο κάθε εμβολιασμένος πολίτης που επιθυμεί να ταξιδέψει, θα μεταβαίνει στα συγκεκριμένα σημεία και θα ζητά το ειδικό έγγραφο στο οποίο θα αναγράφεται το όνομά του στα ελληνικά και στα αγγλικά. Το έγγραφο αυτό θα έχει την επίσημη σφραγίδα του κέντρου εμβολιασμού αλλά και σφραγίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

3η θέση στην ΕΕ με άτομα που έλαβαν την 2η δόση η Κύπρος

Σε μια άλλη εξέλιξη, το ECDC κατατάσσει την Κύπρο στην 6η θέση μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ σε σχέση με την πορεία του εμβολιασμού και το ποσοστό του πληθυσμού που έχει λάβει μια τουλάχιστον δόση. Η καλή επίδοση συμπληρώνεται με την 3η θέση στην κατάταξη στη 2η δόση.

Αυριο στο μεταξύ, από τις 7:30 το πρωί,  η πύλη εμβολιασμού θα είναι στη διάθεση των ατόμων ηλικίας 28 με 32 ετών, μέχρι και το Σάββατο στις 17:30!

Ακούει εισηγήσεις ο Χατζηπαντέλας - Ίσως και επιστροφή μέτρων

Offsite Team -
27.06.2022 - 10:56

Ακούει εισηγήσεις ο Χατζηπαντέλας - Ίσως και επιστροφή μέτρων

Ανησυχία από την αύξηση κρουσμάτων των τελευταίων ημερών

Μετά και την αύξηση των κρουσμάτων και την ανησυχία που επικρατεί  το τελευταίο διάστημα, το Υπουργείο Υγείας ζήτησε εισηγήσεις από τους επιδημιολόγους.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πως απαντά το Υπ.Υγείας για το ενδεχόμενο νέων μέτρων

Όπως πληροφορείται το Offsite News, στην βάση των εισηγήσεων που δοθούν μέσα στην εβδομάδα στον Υπουργό Υγείας από τους επιδημιολόγους είναι η πιθανότητα να παρθούν και κάποια νέα μέτρα, όπως η επαναφορά της μάσκας σε συγκεκριμένους χώρους. 

Επιστρέφει η μάσκα;

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας όσον αφορά την επαναφορά της μάσκας η δρ Ζωή-Δωροθέα Πανά, ανέφερε πως  «σε αυτή τη φάση και μετά την εμπειρία που αποκτήσαμε, ο κάθε πολίτης μπορεί να καταλάβει ποιος χώρος είναι υψηλού κινδύνου και εάν ο ίδιος είναι υψηλού κινδύνου να νοσήσει σοβαρά».

Αναφερόμενη στους χώρους υψηλού κινδύνου, εξήγησε ότι ανάμεσα σε αυτούς είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα αεροδρόμιαχώροι με αυξημένο συγχρωτισμό. Αλλά εξήγησε πως εναπόκειται στον καθένα ξεχωριστά εάν θέλει να κάνει χρήση της μάσκας ή όχι. 

Συστάσεις από υπουργείο Υγείας

Εξάλλου με ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας την Παρασκευή (24/6) τόνισε πως όλοι οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας (απόσταση, υγιεινή χεριών).

Παράλληλα συστήνεται η χρήση προστατευτικής μάσκας σε χώρους συγχρωτισμού (γάμοι, βαφτίσεις, συναυλίες, πάρτι κτλ), σε άτομα που εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, καθώς και σε άτομα που συναναστρέφονται με άτομα υψηλού κινδύνου.

Home