Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Το 2028 θα είναι έτοιμο το σπουδαίο έργο του Πεδιαίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Offsite Team
- 01.06.2022

Το 2028 θα είναι έτοιμο το σπουδαίο έργο του Πεδιαίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Όλα όσα θα γίνουν - Δηλώσεις Δημάρχου Στροβόλου (ΦΩΤΟΣ - ΒΙΝΤΕΟ)

ΓΡΑΦΕΙ Η ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Την εκπομπή “Offsite on Air” χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου

«Θέλουμε ο Πεδιαίος ποταμός και το γραμμικό πάρκο να είναι σημείο αναφορά της πρωτεύουσας», τόνισε ανάμεσα σε άλλα ο Δήμαρχος Στροβόλου, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, στην εκπομπή Offisite on Air, αναφερόμενος στην παρουσίαση του σχεδιασμού του μεγάλου αυτού έργου που θα περιλαμβάνει πληθώρα δραστηριοτήτων για τους πολίτες σε μια έκταση που θα καλύπτει από το νότιο μέχρι το βόρειο άκρο της Λευκωσίας.

Το Γραμμικό πάρκο του Πεδιαίου ποταμού, είναι σημείο αναφοράς για την Πρωτεύουσα όπως για τις άλλες πόλεις η θάλασσα, σημείωσε. Οι τρεις παραποτάμιοι Δήμοι, ανέφερε, Λευκωσίας, Λακατάμιας και Στροβόλου συναποφασίσανε ότι για τα διαρθρωτικά κονδύλια που θα διατεθούν για την Κύπρο για την περίοδο 2021-2027, πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η ανάπτυξη του Πεδιαίου ποταμού και του γραμμικού πάρκου.

1

«Έχει εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον Πεδιαίο όπου παρουσιάστηκε την Δευτέρα (31/5) στον Υπουργό Περιβάλλοντος με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, για να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του», σημείωσε.

>>> ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ την παρουσίαση Στρατηγικής ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε πως το 2023, δηλαδή μέσα στους επόμενους 18 μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον και των λοιπών σχετικών μελετών και αναμένεται πως θα έχουν ολοκληρωθεί οι σχεδιασμοί το 2028.

Πρόκειται για ένα έργο ύψους μέχρι 30 εκατ. ευρώ, και δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ από το σχέδιο Θάλεια αλλά και με την συνεισφορά των τοπικών αρχών Λακατάμιας, Λευκωσίας και Στροβόλου, ανέφερε. 

3

Τι θα περιλαμβάνει το έργο

Σύμφωνα με τον κ. Παπαχαραλάμπους θα προσφέρεται το Πάρκο για πολλές δραστηριότητες, σεβόμενοι πρωτίστως το περιβάλλον, χωρίς αναπτύξεις μπετόν. 

4

Αναμένεται να γίνουν έργα όπως:

  • Εκτεταμένες φυτεύσεις 19 εκταρίων , που ισούται με 27 γήπεδα ποδοσφαίρου. «Αποτέλεσμα της αύξησης του πρασίνου είναι η μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, παρέχοντας έτσι καλύτερη ποιότητα αέρα στους κατοίκους.

  • Θα υπάρχουν διάδρομοι άγριας ζωής, nature base solutions

  • Θα δημιουργηθούν 7 κήποι επικονιάσεων, δηλαδή αναπαραγωγής μέλισσας και πεταλούδας

  • όλος ο στόλος που θα χρησιμοποιείται από τον Δήμο μας, θα είναι στη βάση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με ηλεκτροκίνηση για περεταίρω μείωση ρυπογόνων εκπομπών.

  • Παράλληλα θα υπάρχει πρόγραμμα πιο ορθολογικής διαχείρισης των υδάτων για άρδευση και θα χρησιμοποιείται ανακυκλώσιμο νερό και θα υπάρχει προσβασιμότητα για άτομα με αναπηρία και οπτική αναπηρία

  • Θα κατασκευαστούν 14 νέες πεζογέφυρες, 8 χώροι στάθμευσης με υδατοπερατά υλικά, που θα επιτρέπουν το νερό να περνά χωρίς να στεγανοποιείται το έδαφος.

  • Θα υπάρχουν δύο πλατείες, η κεντρική στον Στρόβολο που θα ενώνει τον Νέο Στρόβολο με τον παλιό στην πλατεία Ελεούσας. Επίσης και εκεί ξεκινά η ανάπλασης της πλατείας.

  • Θα υπάρχουν αναψυκτήρια

  • Αναμένονται πολλά και ενδιαφέρονται για την λίμνη Μαγκλή με αναψυκτήρια, δημόσιες τουαλέτες, πικνικ χώρους.

  • Έξυπνα συστήματα παρακολούθησης

6

 «Θέλουμε ο Πεδιαίος ποταμός και το γραμμικό πάρκο να είναι σημείο αναφορά της πόλης μας», τόνισε ο κ. Παπαχαραλάμπους.

Επιπλέον σημείωσε ότι τα τελευταία 20 χρόνια ο κόσμος της Λευκωσίας χρησιμοποιεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τα πάρκα και μάλιστα τα τελευταία δύο χρόνια, κατά την πανδημία, παρατηρήθηκε η ανάγκη χρησιμοποίησης του Πεδιαίου.

Έχουμε αρκετά πάρκα στην Κύπρο αλλά δεν είναι αρκετά συντηρημένα, σχολίασε σχετικά ο Δήμαρχος Στροβόλου, ίσως λόγω αδυναμίας των δημοτικών αρχών να τα συντηρούν, με αποτέλεσμα οι χώροι πρασίνων να γίνονται πολλές φορές χώροι εστίασης μικροβίων.  

Θα στεγαστεί κέντρο Διαχείρισης κρίσεων για παρακολούθηση του χώρου

Σε ερώτηση ποιος θα συντηρεί το εν λόγω εγχείρημα σημείωσε ότι έχουν ληφθεί όλα αυτά υπόψιν ώστε να συμπεριληφθούν στις μελέτες.

Την συντήρηση θα αναλάβουν οι τρεις Δήμοι, Λευκωσίας, Λακατάμιας, Στροβόλου για το εν λόγω πάρκο. Πρόσθεσε ακόμη ότι θα υπάρχει φύλαξη του χώρου με παρακολούθηση.

Παράλληλα, σημείωσε ότι θα στεγαστεί κέντρο Διαχείρισης κρίσεων μαζί με άλλες υπηρεσίες στο κτίριο της ΣΠΕ Στροβόλου, στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ταμείων 2021-2027. «Εκεί θα λειτουργούν 6 έξυπνα συστήματα αισθητήρες και άλλες καινοτομίες για παρακολούθηση του βιότοπου, με συστήματα που θα προειδοποιούν ακόμη και για πλημμύρες. 

Ο Δήμαρχος Στροβόλου, σημείωσε ότι υπάρχουν αναφορές από τον 14ο αιώνα του Λεόντιου Μαχαιρά, ότι μέσα στο 1300 υπήρξαν πλημμύρες με χιλιάδες νεκρούς. Επομένως είμαστε σε μια σύγχρονη εποχή όπου όλα πρέπει να παρακολουθούνται.

Έμπρακτη απόδειξη της διαδημοτικής συνεργασίας

Τέλος, σημείωσε ότι αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της σημασίας της διαδημοτικής συνεργασίας ο σχεδιασμός αυτός. «Ενώνουμε δυνάμεις όλοι οι δήμοι της Λευκωσίας. Τις ενώσαμε για τα Διαρθρωτικά ταμεία το 2021-2027. Είναι η πρώτη φορά που οι Δήμοι μας μπαίνουν σε εαυτή την διαδικασία, πλην των τεσσάρων μητροπολιτικών δήμων. Οι υπόλοιποι 9 δεν είχαμε ξαναμπεί σε αυτή την διαδικασία. Σχέδια και ιδέες πάντα υπήρχαν. Το θέμα είναι να μπορούμε να τα υλοποιήσουμε και να τα στηρίξουμε».

Παράλληλα, σημείωσε πως δίνεται η ευκαιρία, μετά και από την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας πριν από τρια χρόνια, να μπορούν όλοι οι Δήμοι να ενταχθούν στα διαρθρωτικά δυνάμεις. Οι έξι λοιπόν δήμοι ένωσαν δυνάμεις, Στρόβολος, Λευκωσία, Λακατάμια, Αγλατζιά, Αγ. Δομέτιος, Έγκωμη – που με την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα είναι 3 (Στρόβολος, Λευκωσία, Λακατάμια), άρα και σε αυτό το θέμα αλλά και στις άλλες προκλήσεις όπως, το κυκλοφοριακό η διαχείριση αποβλήτων, η έξυπνη πόλη, ενώνουν δυνάμεις και αποστολή τους είναι να δώσουν τις καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες, σημείωσε.

Παρακολουθηστε την παρέμβαση του Δημάρχου Στροβόλου:

Home