Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

90% κάτω η κίνηση στα αεροδρόμια τον Νοέμβριο σε σχέση με πέρσι

Offsite Team
- 02.12.2020

90% κάτω η κίνηση στα αεροδρόμια τον Νοέμβριο σε σχέση με πέρσι

Thumbnail
Αναμένεται ότι θα διπλασιαστούν οι πτήσεις μετά τις 16 Δεκεμβρίου

Του Μίμη Χριστοφόρου

Η φετινή χρονιά και η πανδημία αδιαμφισβήτητα όπως σχεδόν σε όλους τους τομείς έφερε την... καταστροφή και στον τομέα των αερομεταφορών.

Σοβαρό το πρόβλημα και στην Κύπρο αφού ο τουρισμός χτυπήθηκε πάρα πολύ και οι αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της Κύπρου γενικότερα είναι τεράστιες. 

Η Offsite επικοινώνησε με εκπρόσωπο, της διαχειρίστριας εταιρίας των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, Hermes Airports, η οποία μας ανέφερε τα στοιχεία για την επιβατική κίνηση για τον Νοέμβριο σε σχέση και με τον περσινό Νοέμβριο. Επιπλέον ζητήσαμε να μάθουμε τις προβλέψεις και εκτιμήσεις για τον Δεκέμβριο.

Φέτος τον Νοέμβριο, όπως μας δήλωσε η αρμόδια πηγή, η επιβατική κίνηση ήταν μειωμένη κατά 90%, σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά, και στα δυο αεροδρόμια (αφίξεις και αναχωρήσεις όλων των επιβατών).

Ο αριθμός των πτήσεων τον Νοέμβριο μειώθηκε σταδιακά διότι η μία μετά την άλλη οι χώρες έμπαιναν σε lockdown ενώ η Βρετανία από τις αρχές Νοεμβρίου επέβαλε καραντίνα δύο εβδομάδων σε όσους επιβάτες επέστρεφαν από Κύπρο, οπόταν αυτό μείωσε και άλλο τις πτήσεις από και προς Βρετανία, σημείωσε.

Συνολικά το πρώτο δεκάμηνο της χρονιάς (Ιαν.- Οκτ. 2020) η κίνηση είναι μειωμένη κατά 80% αλλά τον Νοέμβριο λόγω αυτών των εξελίξεων αλλά κατά κύριο λόγο τα lockdown στις περισσότερες χώρες έφεραν περαιτέρω μείωση. Εκτιμούμε όμως ότι τον Δεκέμβριο η κίνηση θα αυξηθεί, σημείωσε.

''Περιμένουμε ότι θα αυξηθούν οι πτήσεις, αφού ήδη κάποιες εταιρίες ξεκινούν ξανά και έχουμε μια μικρή αύξηση. Από 36 πτήσεις που είχαμε την εβδομάδα πάμε στις 44 ενώ από τις 16 Δεκεμβρίου αναμένεται να αυξηθούν σε 90 περίπου την εβδομάδα. Όλα αυτά όμως εξαρτώνται από την επιδημιολογική εικόνα και τα μέτρα που θα είναι σε ισχύ τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό'', κατέληξε. 

Η κατηγοριοποίηση των χωρών

Η τελευταία εκτίμηση επιδημιολογικού κινδύνου των χωρών από το Υπ. Υγείας έγινε στις 6 Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι στη σχετική κατηγοριοποίηση των χωρών έχει ληφθεί υπόψη η τροποποιημένη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατηγορία Α – Χώρες χαμηλού κινδύνου στην παρούσα φάση

  • Τρίτες Χώρες: 1) Αυστραλία, 2) Ιαπωνία, 3) Νέα Ζηλανδία, 4) Νότια Κορέα, 5) Σιγκαπούρη, 6) Ταϊλάνδη

Στην κατηγορία αυτή έχουν καταταχτεί χώρες με πραγματικό αριθμό αναπαραγωγής (Rt) μικρότερο του 1 ή/και μικρό αριθμό νέων διαγνώσεων (<1/100,000 κατοίκους την ημέρα) ή/και μικρή ή πολύ μικρή θνησιμότητα COVID19 (<5-10/100,000 κατοίκους) ή/και ταξινόμηση σποραδικών περιπτώσεων (sporadic cases) ή συστοιβάδων περιπτώσεων (cluster of cases) κατά τον ΠΟΥ ή/και τουλάχιστον ικανοποιητικό εργαστηριακό έλεγχο (>3000 tests/100,000 κατοίκους). 

Σημειώνεται ότι για επιβάτες προερχόμενους από τις χώρες Κατηγορίας Α, δεν απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου COVID-19 αλλά ούτε και αυτοπεριορισμός.

Κατηγορία Β – Χώρες με πιθανόν χαμηλό κίνδυνο αλλά με μεγαλύτερη αμφιβολία σε σύγκριση με την Κατηγορία Α

  • Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 1) Γερμανία, 2) Δανία, 3) Ελλάδα, 4) Εσθονία, 5) Λετονία, 6) Λιθουανία, 7) Σουηδία, 8) Φινλανδία
  • Ηνωμένο Βασίλειο 
  • Μέλη της Ζώνης Σένγκεν: 1) Νορβηγία
  • Μικρά κράτη: 1) Πόλη του Βατικανού, 2) Σαν Μαρίνο 
  • Τρίτες Χώρες: 1) Ουρουγουάη, 2) Κίνα (περιλαμβανομένου και του Χονγκ Κονγκ και του Μακάου), 3) Ρουάντα, 4) Σερβία

Στην κατηγορία αυτή έχουν καταταχτεί χώρες με πραγματικό αριθμό αναπαραγωγής (Rt) μεγαλύτερο του 1 ή/και αριθμό νέων διαγνώσεων >1/100,000 κατοίκους την ημέρα ή/και αυξημένη θνησιμότητα COVID-19 (>10/100,000 κατοίκους) ή/και περιορισμένο εργαστηριακό έλεγχο (<2000 tests/100,000 κατοίκους) ή έλλειψη ταξινόμησης κατά τον ΠΟΥ.

Σημειώνεται ότι οι επιβάτες που προέρχονται από τις χώρες της Κατηγορίας Β, απαιτείται να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο εντός 72 ωρών προ της αναχώρησης και να έχουν Πιστοποιητικό, που να αποδεικνύει αρνητική εξέταση PCR για τον ιό. 

Διευκρινίζεται, παράλληλα, ότι οι επιβάτες από χώρες κατηγορίας Β που εμπίπτουν στις ακόλουθες κατηγορίες δύνανται να πραγματοποιήσουν τη μοριακή εξέταση κατά την άφιξή τους στην Δημοκρατία: 

α) Κύπριοι πολίτες και μέλη της οικογένειας τους (οι αλλοδαποί σύζυγοί τους, τα ανήλικα τέκνα και οι γονείς αυτών), 

β) όλοι οι νόμιμα διαμένοντες στη Δημοκρατία, 

γ) πρόσωπα που δικαιούνται σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης, 

δ) πρόσωπα ανεξαρτήτως υπηκοότητας, στη χώρα διαμονής των οποίων δεν παρέχεται υπηρεσία εργαστηριακών αναλύσεων (δημόσια ή ιδιωτικά), σε αυτούς που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και κατόπιν σχετικής ανακοίνωσης. 

Σημειώνεται ότι το κόστος της εξέτασης καλύπτεται από τους ίδιους και επιπλέον τα άτομα αυτά θα πρέπει να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος. 

Κατηγορία Γ – Χώρες αυξημένου κινδύνου συγκριτικά με τις κατηγορίες Α και Β

  • Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 1) Αυστρία, 2) Βέλγιο, 3) Βουλγαρία, 4) Γαλλία, 5) Ιρλανδία, 6) Κροατία, 7) Λουξεμβούργο, 8) Ρουμανία, 9) Ισπανία, 10) Ιταλία, 11) Μάλτα, 12) Ολλανδία, 13) Ουγγαρία, 14) Πολωνία, 15) Πορτογαλία, 16) Σλοβακία, 17) Σλοβενία, 18) Τσεχία
  • Μικρά κράτη: 1) Ανδόρα, 2) Μονακό
  • Μέλη της Ζώνης Σένγκεν: 1) Ελβετία, 2) Ισλανδία, 3) Λιχτενστάιν
  • Τρίτες Χώρες: 1) Αλγερία, 2) Μαρόκο, 3) Μαυροβούνιο

Στην κατηγορία αυτή κατατάσσονται και όσες χώρες δεν συμπεριλαμβάνονται στις κατηγορίες Α ή Β. Κάποιες από τις χώρες αυξημένου κινδύνου σύμφωνα με την επιδημιολογική τους εικόνα αναφέρονται πιο πάνω. 

Σύμφωνα με το περί Λοιμοκαθάρσεως Διάταγμα (Αρ. 30) του 2020 επιτρέπεται η είσοδος στη Δημοκρατία από χώρες κατηγορίας Γ μόνο καθορισμένων κατηγοριών πολιτών που έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν όπως υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο για την νόσο COVID-19 κατά την άφιξη τους στην Κύπρο ή να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό RT-PCR COVID-19 με αρνητικό αποτέλεσμα εντός 72 ωρών προ της αναχώρησης. Σημειώνεται ότι τα άτομα αυτά θα πρέπει να παραμείνουν σε καθεστώς αυτοπεριορισμού για 14 ημέρες. 

Επισημαίνεται, επίσης, ότι σύμφωνα με το Διάταγμα του Υπουργού Υγείας, Αρ. 37, ημερομηνίας 12 Αυγούστου 2020, οι πολίτες που αφικνούνται από χώρες που εμπίπτουν στην Κατηγορία Γ θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλονται σε μοριακή εξέταση για τη νόσο COVID-19 με ιδία έξοδα, 48 ώρες πριν τη λήξη του αυτοπεριορισμού τους, ο οποίος λήγει στις 14 μέρες. Το αποτέλεσμα της εργαστηριακής εξέτασης πρέπει να αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]. Νοείται ότι ο αυτοπεριορισμός τερματίζεται την 14η μέρα και εφόσον το αποτέλεσμα της επαναληπτικής εργαστηριακής εξέτασης είναι αρνητικό.

Τονίζεται ότι όλοι οι επιβάτες, ανεξαρτήτως κατηγορίας χωρών, είναι υπόχρεοι να υποβάλουν αίτηση για το CyprusFlightPass εντός 24 ωρών πριν την αναχώρηση της πτήσης τους. Επιπλέον, για σκοπούς διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας και εποπτείας της επιδημιολογικής εικόνας, θα γίνεται δειγματοληπτικός εργαστηριακός μοριακός έλεγχος COVID-19 σε επιβάτες επιλεγμένων πτήσεων που θα αφικνούνται.  

Home