Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Άδεια πατρότητας: Τι θα αλλάξει με το νομοσχέδιο που προωθείται

Offsite Team
- 26.01.2022

Άδεια πατρότητας: Τι θα αλλάξει με το νομοσχέδιο που προωθείται

Πρόταση για να αυξηθεί η περίοδος η οποία ένας πατέρας θα μπορεί να αιτηθεί άδεια πατρότητας

Την χρυσή τομή για επέκταση της περιόδου κατά την οποία δικαιούται ένας πατέρας να αιτηθεί τις δύο εβδομάδες άδειας πατρότητας ψάχνουν Κυβέρνηση και τα μέλη της Επιτροπής Εργασίας.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ένας πατέρας μπορεί να αιτηθεί άδεια πατρότητας 16 εβδομάδες από την ημερομηνία τοκετού. Με την αλλαγή που προωθείται θα μπορεί να αιτηθεί άδεια πατρότητας μέχρι και 26+2 εβδομάδες μετά την γέννα. Θα μπορεί δηλαδή ένας πατέρας να πάρει την άδεια και μετά το τέλος της άδειας της μητέρας.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Το αρχικό χρονικό σημείο το οποίο καθοριζόταν στην πρόταση για την άδεια πατρότητας, ήταν οι 52 εβδομάδες από τη γέννηση του παιδιού. Ωστόσο, μέσα από διάλογο υπήρξε συμβιβασμός ότι η περίοδος για την αίτηση της άδεια πατρότητας δε θα είναι 52 εβδομάδες, αλλά λιγότερες. 

Σε δηλώσεις του στην Offsite ο πρόεδρος της επιτροπής Εργασίας και βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς, υποστήριξε πως από πλευράς Κυβέρνησης ειπώθηκε ότι η περίοδος της άδειας πατρότητας θα πρέπει να αντιστοιχεί με την περίοδο της άδειας μητρότητας.

Θυμίζουμε πως μετά από απόφαση της Κυβέρνησης, η άδεια μητρότητας αυξήθηκε από 18 εβδομάδες, στις 22 εβδομάδες για το 2ο παιδί και στις 26 εβδομάδες για το 3ο ή και περισσότερα παιδιά. 

Σε σχέση με το σκεπτικό πίσω από τις 26+2 εβδομάδες που προτάθηκαν για την άδεια πατρότητας, ο κ. Καυκαλιάς ανέφερε πως το επίδομα όταν δίνεται αφορά ένα μέρος του μισθού του γονέα. 

«Θα πρέπει να δώσουμε συν 2 εβδομάδες από την άδεια μητρότητας και εκτιμούμε πως ένας από τους λόγους που είναι το χαμηλό το ποσοστό αυτών που αιτούνται άδεια πατρότητας, είναι και το οικονομικό κομμάτι. Εισηγηθήκαμε να δοθούν άλλες δύο εβδομάδες μετά τη λήξη μητρότητας, για να μπορεί ο κόσμος να αιτηθεί το επίδομα ούτως ώστε να μην είναι το ίδιο διάστημα και οι δύο γονείς με μειωμένο εισόδημα. Εάν για παράδειγμα μια μητέρα πάει πίσω στη δουλειά της στις 26 εβδομάδες, να έχει την δυνατότητα ο πατέρας να λαμβάνει την άδεια πατρότητας τις επόμενες δύο εβδομάδες (26+2) ούτως ώστε ένας από τους δύο να έχει 100% του μισθού του. Εάν τους αναγκάζουμε να είναι την ίδια περίοδο στο σπίτι, τότε σε ένα σπίτι θα απωλέσουν ένα σημαντικό εισόδημα». 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Συνεχίζοντας ο κ. Καυκαλιάς δήλωσε πως από πλευράς Κυβέρνησης οι επιπλέον 2 εβδομάδες (26+2) δεν έγιναν αποδεκτές, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι ίσως γίνουν δεύτερες σκέψεις από το αρμόδιο υπουργείο. 

Το θέμα θα συζητηθεί ξανά στην Επιτροπή Εργασίας στις 8 Φεβρουαρίου για λήψη τελικών αποφάσεων. 

Home