Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Άδειες Κυκλοφορίας: Οι αλλαγές που θα τεθούν ενώπιον της Βουλής

Offsite Team -
21.02.2019

Άδειες Κυκλοφορίας: Οι αλλαγές που θα τεθούν ενώπιον της Βουλής

Thumbnail
Ποιες οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας

Τη νέα πολιτική για την επιβολή τελών κυκλοφορίας στη βάση των ρύπων και στη βάση του αντιρυπαντικού προτύπου Euro, συμφώνησε σε έκτακτη συνεδρία της η κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, παραπέμποντας το σχετικό νομοσχέδιο στη Ολομέλεια της 1ης Μαρτίου.

Παράλληλα ανοικτό παραμένει το θέμα του νομοσχεδίου για κατάργηση των φόρων κατανάλωσης, που θα συζητηθεί ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, με τα κόμματα να παρουσιάζονται διχασμένα σε αυτά που επιθυμούν την διατήρησή του με κλιμακωτή επιβολή και άλλα που θεωρούν ότι πρέπει να καταργηθεί.

Μετά τη σημερινή συνάντηση, οι επιβολή τελών καθορίζεται ως εξής:

  • Για οχήματα με εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα μικρότερο των 120 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο μισό ευρώ ανά γραμμάριο.
  • Για οχήματα με εκπομπή από 120 μέχρι 150 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο τρία ευρώ ανά γραμμάριο.
  • Για οχήματα με εκπομπή από 150 μέχρι 180 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, 5 ευρώ ανά γραμμάριο.
  • Για οχήματα με εκπομπή πέραν των 180 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο, 10 ευρώ ανά γραμμάριο.

Τα τέλη κυκλοφορίας θα επιβαρύνονται επίσης αναλόγως του ποιου ευρωπαϊκού αντιυπραντικού προτύπου Euro πληρούν ως ακολούθως:

Τα οχήματα με τεχνολογία Euro

  • Οχήματα, τεχνολογίας euro6, δηλαδή Σεπτεμβρίου 2014 και μετά, δεν θα έχουν επιπρόσθετη επιβάρυνση. Ωστόσο πετρελαιοκίνητα οχήματα που εμπίπτουν στην ίδια τεχνολογία με υποσημείωση 6c και 6d θα επιβαρύνονται με 100 ευρώ.
  • Τα οχήματα τεχνολογίας euro5 δηλαδή Σεπτεμβρίου 2009 μέχρι Αυγούστου του 2014 θα επιβαρύνονται με 100 ευρώ τα βενζινοκίνητα και 250 ευρώ τα πετρελαιοκίνητα.
  • Τα οχήματα παλαιότερης τεχνολογίας θα επιβαρύνονται με 300 ευρώ τα βενζινοκίνητα και 600 ευρώ τα πετρελαιοκίνητα.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών Γιώργος Προκοπίου δήλωσε πως με εξαίρεση το Κίνημα των Οικολόγων επιτεύχθηκε συναίνεση στη βάση του πίνακα με τις κατηγορίες των ρύπων.

Ο πίνακας θα πάει στην Ολομέλεια σχεδόν ομόφωνα, είπε, προσθέτοντας ωστόσο πως όσον αφορά τον φόρο κατανάλωσης, καταγράφονται δύο τάσεις. Η μία τάση είναι μηδενικός συντελεστής για όλους και η δεύτερη τάση κλιμακωτά, να υπάρχει δασμός κλιμακωτά βάσει των εκπομπών.  

Είπε ότι η Επιτροπή ζήτησε από την Κυβέρνηση να ετοιμάσει ένα σχέδιο απόσυρσης παλαιών οχημάτων, προσθέτοντας ότι τα δύο Υπουργεία, των Οικονομικών και των Μεταφορών, δεσμεύθηκαν να το εξετάσουν και να επανέλθουν.  

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Φακοντής είπε πως επιτεύχθηκε ο περιορισμός των αυξήσεων που είχε προτείνει η κυβέρνηση στη βάση της εκπομπής ρύπων, προσθέτοντας ωστόσο πως θα επιτευχθεί σημαντική αύξηση στα πετρελαιοκίνητα οχήματα μεταξύ 1 και 4 χρόνων.  

Ζήτησε όπως με τη ψήφιση των νομοσχεδίων η Κυβέρνηση να καταθέσει ένα γενναιόδωρο σχέδιο απόσυρσης των παλαιών οχημάτων ώστε να αντικατασταθεί ο υφιστάμενος στόλος ιδιαίτερα τα αυτοκίνητα μεγάλης ηλικίας.  

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε πως η ΕΔΕΚ είναι υπέρ της διατήρησης του φόρου κατανάλωσης αλλά να επιβάλλεται στη βάση της εκπομπής ρύπων.  

Τέλος, ο βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε πως το Κίνημα είχε διαφωνήσει με τις μειώσεις που αποφασίστηκαν και πρόσθεσε το θα συνεργαστούν με τα άλλα κόμματα όσον αφορά στην διατήρηση του φόρου κατανάλωσης και την επιβολή του με κλιμακωτό τρόπο στη βάση των εκπομπών ρύπων.

Home