Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αγορές από «μαϊμού» σελίδες στο... Facebook – Οι κίνδυνοι

Κυπριάνα Σταύρου
- 30.07.2022

Αγορές από «μαϊμού» σελίδες στο... Facebook – Οι κίνδυνοι

Πώς την πατούν οι πολίτες από σελίδες που πουλούν προϊόντα στο Facebook – Τι να προσέξετε

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Παγίδες σε ανυποψίαστους καταναλωτές στήνουν επιτήδειοι δημιουργώντας «μαϊμού» ή παραπλανητικές ιστοσελίδες αγορών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ειδικότερα, πολλές από αυτές τις σελίδες μπορούν να βρεθούν στο Facebook, με τα στοιχεία επικοινωνίας να είναι απλά ένα τηλέφωνο ή ένα ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και με αρκετούς από τους πολίτες που αγοράζουν από αυτές προϊόντα να καταγγέλλουν ότι έχουν εξαπατηθεί.

>>> NEO - Brief Platinum, το πρώτο διαδραστικό περιοδικό από την Δημοσιογραφική Ομάδα της Brief. Κάνε δωρεάν εγγραφή ΕΔΩ για να παραλάβεις το πρώτο τεύχος με αποκλειστικό αφιέρωμα στις Φοιτητικές Εστίες <<<

Μιλώντας στην OffsiteNews, ο λειτουργός της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, Σάββας Σάββα ανέφερε ότι η Υπηρεσία λαμβάνει πολλές καταγγελίες σχετικά με αυτές τις σελίδες.

Όπως μας επεσήμανε, οι καταγγελίες προκύπτουν διότι πρόκειται για περιστασιακούς πωλητές στο διαδίκτυο που δεν μπορούν να εντοπιστούν ή δεν ανταποκρίνονται και συνεπώς αν ένας καταναλωτής θέλει να διεκδικήσει τα δικαιώματα του δεν μπορεί.

Γιατί δεν πρέπει να εμπιστεύεστε αυτές τις σελίδες – Οι κίνδυνοι

Σύμφωνα με τον κ. Σάββα, από αυτές τις σελίδες προκύπτουν διάφορα προβλήματα γιατί πίσω από αυτές βρίσκονται άγνωστοι πίσω από ένα τηλέφωνο ή ακόμα δίνονται μόνο ψεύτικα στοιχεία επικοινωνίας, οπότε σε περίπτωση που θέλεις είτε τα λεφτά σου πίσω είτε επιστροφή ή οτιδήποτε άλλο δεν μπορείς να τους βρεις.

«Τέτοιες σελίδες μπορεί να μην δέχονται επιστροφές ή ακόμα μπορεί να δέχονται επιστροφές και να αλλάξουν το προϊόν αλλά δεν δέχονται να δώσουν πίσω τα λεφτά του καταναλωτή», σημείωσε. 

>>> Διαβάστε επίσης: Επιδότηση για νηπιαγωγεία: Δικαιούχοι, ποσά & παραδείγματα

Επιπλέον, μπορεί να σου στέλνουν ένα προϊόν το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην περιγραφή εκείνου του προϊόντος που αγόρασες ή και σε περιπτώσεις μπορεί να αγοράσεις ένα προϊόν μάρκας αλλά να λάβεις ένα προϊόν απομίμηση. 

«Ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός. Δεν μπορείς να αγοράσεις μια μάρκα που η ελάχιστη τιμή είναι 500 ευρώ, στα 50 ευρώ και να είναι γνήσια», εξήγησε ο κ. Σάββα.

Παράλληλα, ο κ. Σάββα τόνισε ότι ο κόσμος χάνει λεφτά από τέτοιες σελίδες διότι βασικά μπορεί να του τύχει να αγοράσει κάτι που δεν είναι αυτό που ήθελε ή δεν του κάνει ή  δεν μπορεί να το παρουσιάσει λόγω της κατάστασης του κτλ.

«Έκλεισαν» και σελίδες με την παρέμβαση της Υπηρεσίας

Ερωτηθείς αν έχουν κλείσει ιστοσελίδες αγορών μετά από παρέμβαση της Αστυνομίας ή της ίδιας της Υπηρεσίας, ο κ. Σάββας ανέφερε ότι η Υπ. Καταναλωτή, όταν εντοπίσει τέτοιες σελίδες, βγάζει ανακοίνωση προς το κοινό για να τους προειδοποιήσει και αμέσως αυτές οι σελίδες κλείνουν. 

«Μετά από τις ανακοινώσεις και όταν τους κατονομάσουμε εξαφανίζονται οι σελίδες. Το καθιερώσαμε από πέρσι αυτό και στέλνουμε και στην Αστυνομία τα στοιχεία αλλά είναι δύσκολο και από πλευράς των αστυνομικών να εντοπίσουν τους διαχειριστές», πρόσθεσε.

Υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεις που οι διαχειριστές είναι στην Ελλάδα και κάνουν προβολή στην Κύπρο (δίνουν ψεύτικη διεύθυνση ή τηλέφωνο στην Κύπρο κτλ.), κάτι που κάνει τον εντοπισμό τους ακόμα πιο δύσκολο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον κ. Σάββα, οι ιστοσελίδες αγορών θεωρούνται παράνομες όταν δεν συμμορφώνονται με την νομοθεσία, γιατί εκτός από την καταπάτηση των δικαιωμάτων των καταναλωτών, διαπράττουν συνήθως και άλλες παρανομίες όπως με τα τιμολόγια, με τον φόρο κτλ.

Συμβουλές προς τους καταναλωτές

Κληθείς να δώσει μερικές συμβουλές στους καταναλωτές σχετικά με τις αγορές από σελίδες στο διαδίκτυο, ο κ. Σάββα σημείωσε ότι οι καταναλωτές πρέπει να σιγουρεύονται ότι στην σελίδα υπάρχει η επωνυμία της επιχείρησης, η γεωγραφική της διεύθυνση,  ηλεκτρονική διεύθυνση, τηλέφωνο, ο αριθμός μητρώου ΦΠΑ και ο αριθμός εγγραφής της εταιρείας.

«Οι καταναλωτές πρέπει να προσέξουν ότι αυτά τα κύρια στοιχεία υπάρχουν ενώ πρέπει να είναι και υποψιασμένοι τι αγοράζουν, να ξέρουν τι θέλουν και τι ψάχνουν αλλά και πόσα περίπου πρέπει είναι οι τιμές των προϊόντων», ανέφερε καταληκτικά.

Home