Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ακάκι: Δείτε τη διαδρομή που ακολουθούν οι μετανάστες (ΒΙΝΤΕΟ)

Του Στέλιου Στυλιανού -
09.03.2019 - 08:35

Ακάκι: Δείτε τη διαδρομή που ακολουθούν οι μετανάστες (ΒΙΝΤΕΟ)

Thumbnail
Καρέ καρέ η διαδρομή που ακολουθούν οι άτυποι μετανάστες - Το σημείο διέλευσης

Η άφιξη παράτυπων μεταναστών από τα κατεχόμενα έχει γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο, καθώς επιτήδειοι υποσχόμενοι στα άτομα αυτά καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, τους φέρνουν κατα δεκάδες στις ακτές της κατεχόμενης Κύπρου και ακολούθως στις ελεύθερες περιοχές.

Τα σημεία διέλευσης στις ελεύθερες περιοχές αρκετά, με τις περισσότερες διελεύσεις ωστόσο να παρατηρούνται στην περιοχή της Δυτικής Λευκωσίας, και συγκεκριμένα στο τρίγωνο των χωριών Ακάκι, Περιστερώνα και Αυλώνα.

Τις τελευταίες 10 μέρες στην νεκρή ζώνη, μεταξύ των χωριών Ακακίου- Αυλώνας, έχουν εντοπιστεί ακριβώς στο ίδιο σημείο παράτυποι μετανάστες, κάτι που καταδεικνύει ότι είτε φτάνουν εκεί με συνοδεία διακινητή, είτε ότι έρχονται στη βάση οδηγιών που παίρνουν από διακινητή από συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στην περιοχή Ακακίου έφτασαν παράτυποι μετανάστες τους τελευταίους δύο μήνες τέσσερις φορές:

  • 10.01.2019: 24 άτομα
  • 27.2.2019: 18 άτομα
  • 04.03.2019: 23 άτομα
  • 06.03.2019: 20 άτομα
  • 08.03.2019: 14 άτομα

Η Offsite σε μια προσπάθεια να εντοπίσει την πορεία των μεταναστών από τα κατεχόμενα στις Ελεύθερες περιοχές, βρέθηκε στην νεκρή ζώνη των χωριών αυτών, με σκοπο να διαπιστώσει εάν υπάρχει ευκολία στο πέρασμα των μεταναστών από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές.

 Διαβάστε επίσης: Άντρας ξυλοφόρτωσε γυναίκα σε Γραφείο Ευημερίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Το Οδοιπορικό μας ξεκίνησε από το σημείο στο οποίο η αστυνομία εντοπίζει τους μετανάστες και κινήθηκε κατα μήκος της νεκρής ζώνης.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο, τις κατεχόμενες από τις ελεύθερες περιοχές διαχωρίζει ουσιαστικά ένας δρόμος, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημεία όπου μπορεί να περάσει εύκολα ένας από την μια πλευρά στην άλλη χωρίς να γίνει αντιληπτός.

Όπως θα διαπιστώσετε από τις φωτογραφίες αλλά και το βίντεο που εξασφαλίσαμε, οι μετανάστες εισέρχονται στις ελεύθερες περιοχές κατά μήκος του ποταμού Σερράχη, καθώς τα περιβόλια που υπάρχουν στην περιοχή διευκολύνουν την μετακίνηση τους, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τις κατοχικές αρχές, αλλά και από τις δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών.

Το κύριο σημείο διέλευσης τους φαίνεται να είναι η κοίτη του ποταμού, καθώς όπως παρατηρήσαμε τόσο λόγω της υψηλής βλάστησης που υπάρχει αλλά και λόγω των ευκαλύπτων στην περιοχή, δεν γίνονται αντιληπτοί από το παρακείμενο φυλάκιο των Ηνωμένων Εθνών.

Δείτε φώτο στο slider:

Στη συνέχεια, εκμεταλλευόμενοι το σκότος, καθώς οι περισσότερες διελεύσεις στην περιοχή γίνονται βράδυ, μέσα από τα περιβόλια καταλήγουν στον κύριο δρόμο Λευκωσίας - Τροόδους στο χωριό Ακάκι, όπου και τους εντοπίζει η Αστυνομία και ξεκινά τις διαδικασίες φιλοξενίας τους.

Σημειώνεται ότι στην διαδρομή μας κατά μήκος της Πράσινης γραμμής βρήκαμε κόκκινες κορδέλες σε σταυροδρόμια τις οποίες και παρουσιάζουμε.

Δείτε φώτο στο slider:

Άτομα που ασχολούνται για χρόνια στην περιοχή με γεωργιακές εργασίες, ανέφεραν στην Offsite ότι αυτά τα σημάδια έχουν εμφανιστεί σε διάφορα σημεία πρόσφατα.

Μάλιστα τα ίδια άτομα μας ανέφεραν ότι αυτές οι κορδέλες ίσως να δείχνουν στους μετανάστες την διαδρομή που θα ακολουθήσουν ερχόμενοι από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές.

Τέλος επισήμαναν ότι δεν έχουν δει κατά τη διάρκεια της μέρας κάποιες ύποπτες κινήσεις επισημαίνοντας ότι οι όποιες διακινήσεις γίνονται με την βοήθεια του σκότους.

Home