Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Α.Καπαρδής: «Οι ποινές στην Κύπρο δεν αποτρέπουν τα εγκλήματα»

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 26.01.2020

Α.Καπαρδής: «Οι ποινές στην Κύπρο δεν αποτρέπουν τα εγκλήματα»

Thumbnail
Το είδος εγκλημάτων στην Κύπρο, τα κενά και ο τρόπος αντιμετώπισής τους

Η εγκληματiκότητα κάνει ξανά την εμφάνισή της και στην αυγή του 2020. Διανύοντας τις πρώτες 20 ημέρες του 2020 καταγράφηκε η πρώτη δολοφονία του έτους. Η υπόθεση με θύμα γυναίκα στην Πάφο συγκλόνισε την κοινωνία μας. Εάν αναλογιστούμε ότι εκδηλώθηκαν ακόμα   εγκλήματα κατά περιουσίας, δυο τρανταχτές υποθέσεις βομβιστικών υποθέσεων (η μια σε Λάρνακα και η δεύτερη στη Λεμεσό) όλα δείχνουν και το νέο έτος θα είναι πολύ έντονο με την Αστυνομία να έχει μπόλικη δουλειά.

Ο εγκληματολόγος, Ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Άνδρος Καπαρδής ανέλυσε στην Offsite τα δεδομένα, θίγοντας και ένα άλλο  καίριο  θέμα. Την άμεση ανάγκη ώστε οι αρμοδιότητες του Γενικού Εισαγγελέα να διαχωριστούν ώστε να μην λειτουργεί τόσο ως νομικός σύμβουλος του κράτους, όσο και σαν υπεύθυνος ανακρίσεων.

Σχολιάζοντας πρώτα το έγκλημα  στην Πάφο που συνιστά οικογενειακή τραγωδία ο γνωστός εγκληματολόγος ανέφερε ότι  «στην Κύπρο παρατηρείται εντόνως το φαινόμενο τόσο Κύπριοι, όσο και ξένοι που κατοικούν σε μια πολυεθνική κοινότητα να έχουν την εγκληματική τάση θυματοποίησης των γυναικών.

Ο δρ Καπαρδής αναλύοντας το έγκλημα που έχουμε στην Κύπρο ανέφερε ότι: «Γενικότερα όμως στη χώρα μας το έγκλημα  χαρακτηρίζεται από το κοινό έγκλημα που κατηγοριοποιείται στα εξής: Tα εγκλήματα κατά του προσώπου (φόνοι, ανθρωποκτονίες, βιασμοί, ληστείες, σεξουαλικά εγκλήματα). Τα εγκλήματα κατά περιουσίας (διαρρήξεις και κλοπές). Τα εγκλήματα άσπρου κολλάρου (οι οικονομικές ατασθαλίες και η διαφθορά). Τα εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος (π.χ. ρύπανση)».

Έτσι θα γίνει πιο αποτελεσματική

Ο κ. Καπαρδής φέρνει στο φως και μια άλλη πτυχή. Δηλαδή, την αναγκαιότητα που προκύπτει και μέσα από τις υποδείξεις της Greco για να διαχωριστούν οι αρμοδιότητες του Γενικού Εισαγγελέα. Αυτή τη στιγμή, ο Γενικός Εισαγγελέας έχει δυο βασικές αρμοδιότητες. Εκτελεί καθήκοντα ως νομικός σύμβουλος του κράτους και ως υπεύθυνος των ανακρίσεων. Εάν διαχωριστούν τα καθήκοντα - αυτό πρέπει να γίνει με Συνταγματική πρόνοια, τότε θα βοηθηθεί το ανακριτικό έργο. Παράλληλα, σε διάφορα εγκλήματα θα ήταν καλό να προσφέρονται εξειδικευμένες νομικές συμβουλές στους αστυνομικούς ώστε να εργάζονται με πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο που εν μέρει γίνεται.

 

Οι ποινές

Αναφορικά με τις ποινές που επιβάλλονται από τα Δικαστήρια, ο κ.Καπαρδής παρατηρεί ότι «οι ποινές που επιβάλλονται από τα Δικαστήρια μπορεί να είναι αποτρεπτικές, αλλά διαβρώνονται από τους νόμιμους τρόπους μείωσης των ποινών». Όπως εξήγησε ο δρ Καπαρδής, πρέπει αυτοί οι τρόποι (απονομή χάριτος, αποφάσεις του Συμβουλίου Αποφυλάκισης) να μην αντιστρατεύονται την απόφαση των Δικαστηρίων για τις ποινές ώστε να υπάρχει η αποτροπή.

Σύμφωνα με τον δρα Καπαρδή «Yπάρχουν διάφορα δεδομένα επιβολής μιας ποινής. Δηλαδή, πέραν της τιμωρίας, στόχος είναι η αποτροπή, ο σωφρονισμός και η αποδοκιμασία.  Εάν στις Φυλακές υπήρχαν αποτελεσματικότερα προγράμματα τότε το ποσοστό υποτροπιασμού θα ήταν υψηλότερο. Να τονίσω ότι στις Φυλακές οδηγείται το 4 - 5% αυτών που καταδικάζονται. Πρόκειται δηλαδή για ένα πολύ χαμηλό ποσοστό». 

 

ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Βρίσκουμε και το μημητισμό

Σε ερώτηση εάν μέσα από τα εγκλήματα στην Κύπρο προκύπτει μιμητισμός, ο κ. Καπαρδής ανέφερε ότι είναι μικρός αριθμός τέτοιων περιπτώσεων, αλλά τέτοια φαινόμενα τα εντοπίζουμε στο Διαδίκτυο όπου έχει φέρει τα πάνω - κάτω στο έγκλημα.

Home