Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Άκουσαν φωνές από τα συντρίμμια που βρίσκονται Τ/κ μαθητές/ΒΙΝΤΕΟ

Offsite Team -
07.02.2023

Άκουσαν φωνές από τα συντρίμμια που βρίσκονται Τ/κ μαθητές/ΒΙΝΤΕΟ

ΒΙΝΤΕΟ - «Ερχόμαστε, κρατήστε γερά, υπομονή»-Οι προσπάθειες διάσωσης επικεντρώνονται σε σημείο που ακούστηκαν φωνές

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ και ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ από το σημείο από Τ/κ ΜΜΕ

Για μια ελπιδοφόρα εξέλιξη έκανε λόγο σε γραπτή του δήλωση πριν λίγο ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ ανακοινώνοντας ότι οι εργασίες διάσωσης στα ερείπια του ξενοδοχείου στο Αντίγιαμαν επικεντρώνονται και έχουν εντατικοποιηθεί σε σημείο όπου έχουν ακουστεί φωνές.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μου μεταφέρθηκαν από τη σεισμόπληκτη περιοχή, είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ηχητική επαφή στα συντρίμμια όπου βρίσκονται τα παιδιά μας. Οι εργασίες εντατικοποιούνται στο σημείο απ’ όπου έρχεται ο ήχος. Ελπίζουμε να έχουμε καλά νέα. Ο Θεός να μας βοηθήσει».

φ

Νωρίτερα, ένας Τ/κ που βρίσκεται επιτόπου ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο από τα ερείπια του ξενοδοχείου, όπου διέμεναν τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί – συνοδοί και οι γονείς τους από την ομάδα βόλεϊ του επαγγελματικού κολεγίου Αμμοχώστου. Στο βίντεο ο Τεμέλ Ουνγκιόρ λέει ότι στο σημείο εκείνο που φαίνεται στην εικόνα, ακούστηκαν φωνές κάτω από τα ερείπια και εκεί έσπευσαν οι διασώστες. Σε άλλο βίντεο, προηγουμένως, από το ξενοδοχείο που κατάρρευσε λέει ότι χρειάζονται γερανό για να σηκώσουν τα μπάζα από το σημείο όπου ακούστηκαν φωνές.

Ο Τζεμ Ντάνα, τ/κ επιχειρηματίας που βρίσκεται εθελοντικά στην περιοχή για να βοηθήσει στον εντοπισμό των παιδιών, μιλώντας σε διαδικτυακή εκπομπή ανέφερε ότι οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες, το κρύο είναι τσουχτερό, εργάζονται μόνοι τους και έχουν ανάγκη από γερανό. «Τα παιδιά κάτω από τα ερείπια φωνάζουν, αλλά δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό. Ολόκληρη η πόλη είναι ένα με το έδαφος».

φ

Το απόγευμα έφτασε στο Αντίγιαμαν και μια ομάδα εθελοντών διασωστών από τα κατεχόμενα με 13 μέλη να βοηθήσει στον εντοπισμό των αγνοουμένων κάτω από τα ερείπια.

Υπενθυμίζεται ότι 24 παιδιά, αγόρια και κορίτσια ηλικίας 12 – 14 ετών με τρεις εκπαιδευτικούς και οκτώ γονείς, βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα ερείπια του ξενοδοχείου.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Φωνές από τα συντρίμμια, αλλά δεν εντοπίστηκε κανείς ακόμα, μεταδίδουν τ/κ ΜΜΕ για το Αντίγιαμαν

«Δεν έχουμε ακόμη φτάσει στα παιδιά, οι εργασίες θα συνεχιστούν χωρίς διακοπή. Μην σταματάτε να προσεύχεστε», δήλωσε ο «υπουργός παιδείας», Ναζίμ Τσαβούσογλου από τα ερείπια του ξενοδοχείου, όπου διέμενε στο Αντιγιαμάν, η αποστολή της ομάδας βόλεϊ αγοριών και κοριτσιών του γυμνασίου της επαγγελματικής σχολής της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Από χθες αργά το απόγευμα που έφτασαν στο σημείο, είπε, συνεχίζουν τις εκσκαφές.

Νωρίτερα η «πρόξενος» του ψευδοκράτους από το Γκαζιαντέπ, Φατμά Ντεμιρέλ που βρίσκεται επίσης εκεί, είχε δηλώσει στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων» πως είχαν ακούσει κάποιες φωνές και τα συνεργεία διάσωσης προσπαθούσαν να βρουν δίοδο προς τα χαλάσματα σε δύο σημεία. Η αναμονή, είπε, είναι το πιο δύσκολο και αυτό ξεσηκώνει τους συγγενείς των εγκλωβισμένων στα συντρίμμια του ξενοδοχείου.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανασύρθηκαν τα πτώματα 10 ατόμων.

Επιτόπου κλήθηκαν από την Ούρφα ένας γερανός και ένα φορτηγό για να μετακινήσουν τα μεγάλα μπάζα ώστε να ανοίξει δίοδος.

Το μεσημέρι αναχώρησε από τα κατεχόμενα για το Αντίγιαμαν μια τρίτη, μεγάλη ομάδα με 100 διασώστες, ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, αλλά και ακαδημαϊκό προσωπικό διάσωσης, καθώς και μέλη της «πολιτικής άμυνας» για να συνδράμει στις προσπάθειες. Με την ίδια πτήση μεταφέρθηκαν τρόφιμα, αλλά και ιατρικά μηχανήματα που ίσως χρειαστούν.

Ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ ανακοίνωσε ότι κάθε μέρα θα πηγαίνει μία ομάδα διάσωσης και ένας «υπουργός» ή ένας «αξιωματούχος», εκ περιτροπής, στο Αντίγιαμαν  Σήμερα, είπε μετά τη συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου», είναι η σειρά του «υπουργού γεωργίας», Ντουρσούν Ογούζ να μεταβεί στην τουρκική πόλη. Μαζί τους, πρόσθεσε, θα πηγαίνουν και ειδικοί στη διάσωση και την αντιμετώπιση καταστροφών και κάλεσε όσους επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση στο κέντρο αντιμετώπισης καταστροφών και έκτακτων αναγκών.

Η «πολιτική άμυνα» που υπάγεται στην «πρωθυπουργία», ανακοίνωσε ότι μεταξύ των 100 που μετέβησαν σήμερα στο Αντίγιαμάν, βρίσκονται άλλα 7 μέλη της.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι ομάδα έρευνας και διάσωσης 10 ατόμων, μετέβη με στρατιωτικό ελικόπτερο το μεσημέρι από τα κατεχόμενα στην πόλη Κιρχάν του Χατάι μετά από πληροφορία ότι στο «Σπίτι του Δασκάλου» εκεί εγκλωβίστηκαν Τ/κ πολίτες στα συντρίμμια του.

Σύμφωνα με την «πολιτική άμυνα», ομάδα 40 ατόμων έφτασε χθες στις 19.30 στο ξενοδοχείο στο Αντίγιαμαν όπου διέμενε η αποστολή της ομάδας βόλει των παιδιών από την Αμμόχωστο. Άλλα 30 άτομα και 8 μηχανοκίνητα οχήματα μαζί με μια ομάδα ΑΚUΤ (έρευνας και διάσωσης), που έφτασαν χθες βράδυ ακτοπλοϊκώς στην Τατλίσου, κατόρθωσαν σήμερα το πρωί στις 11.45 να πάνε στο Αντίγιαμαν «λόγω αντίξοων συνθηκών στο οδικό δίκτυο»

Σημειώνεται ότι επιτόπου στο Αντίγιαμαν βρίσκονται και συγγενείς των αγνοουμένων – εγκλωβισμένων κάτω από τα ερείπια του ξενοδοχείου.

ΚΥΠΕ

Home