Αλαλούμ με την πρόσβαση σκύλων στις κυπριακές παραλίες

Αλαλούμ με την πρόσβαση σκύλων στις κυπριακές παραλίες

Πηγαινοέρχεται σε Ολομέλεια και Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής η πρόταση νόμου για την πρόσβαση σκύλων σε παραλίες

Μπαλάκι του μπιγκ μπονγκ κατήντησε η πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης και αφορά την διέλευση ζώων στις παραλίες, καθώς και το λούσιμο αυτών στη θάλασσα.

Αν και η εν λόγω πρόταση προωθήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, εντούτοις, όπως αναφέρει το Κίνημα Οικολόγων, το ΔΗΣΥ ζήτησε την αναβολή της ψήφισης της και έτσι το όλο ζήτημα επιστρέφει πίσω στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών ώστε να ξανασυζητηθεί.

Να υπενθυμίσουμε πως η πρόταση νόμου είχε συζητηθεί σε τρείς συνεδρίες της Επιτροπής, στις 22 Μαρτίου, στις 2 και 16 Δεκεμβρίου του 2019.

Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Προστασίας της Παραλίας Νόμου, ώστε να αναθεωρηθεί η διάταξη αυτού που απαγορεύει την οδήγηση και τη διέλευση ζώων στις παραλίες, καθώς και το λόυσιμο αυτών στη θάλασσα.

Να σημειώσουμε πως η απαγόρευση θα παραμείνει σε ισχύ σε παραλίες λουόμενων και σε περιοχές προστασίας της φύσης.

Η Επιτροπή μετά από συζητήσεις, τόσο με αρμόδιους, όσο και με την Αστυνομία, οι οποίοι έκαναν λόγο για πρόκληση έντονων αντιδράσεων από λουόμενους σε περίπτωση ψήφισης του, κατέληξε σε τροποποίηση του αρχικού κειμένου της πρότασης νόμου.

Πιο συγκεκριμένα, η οδήγηση και η διέλευση ζώων στις παραλίες, καθώς και το λούσιμο αυτών θα επιτρέπονται:

  1. Σε περιοχές που δεν έχουν καθοριστεί ως περιοχές επιφυλαχθείσες αποκλειστικά διά λοούμενους εν τη θαλάσση και
  2. Όσον αφορά τους σκύλους, επιπροσθέτως σε περιοχές που έχουν καθοριστεί ως ειδικές περιοχές για λούσιμο σκύλων δυνάμει των διατάξεων της υπό τροποποίηση βασικής νομοθεσίες.

Μετά τα πιο πάνω η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών υπέβαλλε την πρόταση νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση, κάτι που ωστόσο τελικά δεν έγινε, αφού ζητήθηκε αναβολή.

Φωνές από το Κίνημα Οικολόγων

Μάλιστα, το Κίνημα Οικολόγων στις 20 Ιανουαρίου είχε προβεί και σε ανακοίνωση, αναφέροντας πως στις 17 Ιανουαρίου, η εν λόγω πρόταση είχε οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής ώστε να τερματιστεί – όπως αναφέρουν – η γενική και αυθαίρετη απαγόρευση της παραλίας ζώων σε ακτές και παραλίες, τονίζοντας, πως η απαγόρευση θα παραμείνει σε ισχύ σε παραλίες λουόμενων και σε περιοχές προστασίας της φύσης.

Όπως σημειώνουν στην ανακοίνωση τους, ο ΔΗΣΥ ζήτησε την αναβολή της της ψήφισης και το θέμα οδηγήθηκε πίσω στη κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, ενώ όπως τονίζουν, «επειδή διαβλέπουμε προσπάθεια αχρήστευσης της προσπάθειας καλούμε τους φιλόζωους να τοποθετηθούν ξεκάθαρα ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών»

Το Κίνημα Οικολόγων θεωρεί παράλληλα ως επιτακτική ανάγκη να αναθεωρηθεί η διάταξη του νομού περί προστασίας της παραλίας που απαγορεύει την διέλευση των ζωών σε όλες τις παραλίες της Κύπρου για 365 ημέρες το χρόνο, καλώντας ταυτόχρονα όλους τους φιλόζωους που θέλουν, να στηρίξουν τη προσπάθεια τους, να δείξουν έμπρακτα τη στήριξή τους στον αγώνα που καταβάλλουν για το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στους τετράποδους μας φίλους να απολαμβάνουν τις κυπριακές παραλίες.

Σημειώνεται ότι σήμερα υπάρχουν στην Κύπρο επτά παραλίες για σκύλους ως εξής:

Κάτω Πύργος Τυλληρίας

  • Η παραλία στην τοποθεσία Στερατζιά στον Κατω Πύργο Τυλληρίας, είναι εντός των ορίων του Κοινοτικού Συμβουλίου Κάτω Πύργου, της Επαρχίας Λευκωσίας.

Επαρχία Λάρνακας

  • Η παραλία Κασιάνες (Spyros Beach) νότια του αεροδρομίου Λάρνακας, είναι εντός των δημοτικών ορίων Λάρνακας.
  • Επαρχία Αμμοχώστου – Παραλίμνι
  • Η παραλία Γλυκύ Νερό Α΄ στο Παραλίμνι (πλησίον Κάππαρη). Είναι εντός των ορίων του Δήμου Παραλιμνίου

 Επαρχία Πάφου

  • Η παραλία βορειοδυτικά του αεροδρομίου Πάφου, στις εκβολές του ποταμού Έζουσα στην Αχέλεια. Είναι εντός των οριων του Κοινοτικού Συμβουλίου της Αχελειας, της Επαρχίας Πάφου.
  • Η παραλία στην περιοχή Πιτίλη, ανατολικά της εκβολής του ποταμού Πλατάνια στο Νέο Χωριό Πάφου. Είναι εντός των ορίων του Κοινοτικού Συμβουλίου Νέου Χωριού, της Επαρχίας Πάφου.

Επαρχία Λεμεσού

  • Η παραλία 6, στην τοποθεσία Καραβόπετρα, νοτιοανατολικά της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων του Σ.Α.Λ.Α. στο Μοναγρούλλι, της Επαρχίας Λεμεσού.
  • Η παραλία στην τοποθεσία Πρόλιμνος, δυτικά του Πισσουρίου, της Επαρχίας Λεμεσού.
Home