Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αλλάζουν όλα - Έτσι θα πηγαίνουν σχολείο οι μαθητές Δημοτικού

Offsite Team -
18.05.2022 - 11:50

Αλλάζουν όλα - Έτσι θα πηγαίνουν σχολείο οι μαθητές Δημοτικού

Επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ της offsite - Μεταφορά μαθητών από το σπίτι στο σχολείο με συνοδό και λεωφορείο

Αρχίζει από τον προσεχή Σεπτέμβριο σε πιλοτική βάση η μεταφορά μαθητών Δημοτικού στα σχολεία τους, τα οποία θα παραλαμβάνονται με λεωφορείο από σπίτι σε σπίτι, ανακοίνωσε την Τέταρτη ο Υπουργός Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, ο οποίος κλήθηκε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, για την αξιολόγηση των ωρολόγιων και αναλυτικών προγραμμάτων στη δημοτική, μέση γενική και μέση τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση.

Θυμίζουμε ότι η Offsite με ρεπορτάζ της ημερομηνίας 06.05, είχε αποκαλύψει την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ το ρεπορτάζ της Offsite

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό η παραλαβή των μαθητών θα γίνεται από σπίτι σε σπίτι, με συνοδό που θα συντονίζει αυτή τη διαδικασία, και θα μεταφέρονται με το λεωφορείο στο σχολείο, ενώ συμπλήρωσε πως με την ολοκλήρωση των μαθημάτων θα γίνεται μεταφορά των μαθητών πίσω στο σπίτι του με τον ίδιο τρόπο.

Ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, είπε πως το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά για έξι μήνες, για να σημειώσει ότι έχουν επιλεγεί σχολεία από αστικές, τουριστικές, απομακρυσμένες, ακριτικές ή και  ορεινές περιοχές, ώστε να καταγραφούν τα οποιαδήποτε προβλήματα προκύπτουν στο στάδιο της πιλοτικής εφαρμογής.

Όπως τόνισε ο κ. Καρούσος στόχος είναι το πρόγραμμα να εφαρμοστεί ολοκληρωμένα σε όλα τα δημοτικά της Κύπρου από το Σεπτέμβριο του 2023, με τη έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ερωτηθείς για το κόστος του προγράμματος και αν θα επιβαρυνθούν οι οικογένειες με κάποιο ποσό, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνεδρίας ο Υπουργός Μεταφορών είπε πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι να μην επιβαρυνθούν οι οικογένειες, για να σημειώσει ότι αν θα υπάρχει επιβάρυνση θα είναι η ελάχιστη, δηλαδή με τον ίδιο τρόπο που γίνεται τώρα με τα μαθητικά δρομολόγια Γυμνασίων – Λυκείων, που είναι 10 ευρώ μηνιαίως.

Ωστόσο, συμπλήρωσε πως κατά την πιλοτική φάση είναι πιθανόν να μην υπάρξει κάποιο κόστος και η μεταφορά να γίνεται δωρεάν.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πρόγραμμα θα επιλύσει πάρα πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα των γονιών και των άλλων πολιτών.

Τον Σεπτέμβριο η μελέτη για κυλιόμενα ωράρια

Σε σχέση με την μετατόπιση των ωραρίων στην εκπαίδευση, καθώς και το θέμα του κυκλοφοριακού προβλήματος, ο αρμόδιος Υπουργός ενημέρωσε την Επιτροπή Παιδείας, για την εκπόνηση μιας μελέτη σε σχέση με τα κυλιόμενα ωράρια, η οποία θα είναι έτοιμη περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Εξήγησε πως το Υπουργείο, στο πλαίσιο εκπόνησης της μελέτης για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Λευκωσίας  (ΣΒΑΚ), ζήτησε όπως διενεργηθεί πρώτα μια μελέτη σε σχέση με τα κυλιόμενα ωράρια και συγκεκριμένα εάν αλλάξουν ή μετατοπιστούν τα ωράρια της Δημόσιας Υπηρεσίας, της εκπαίδευσης ή και κάποιων Ιδιωτικών Οργανισμών πως αυτές οι αλλαγές θα επηρεάσουν το κυκλοφοριακό.

«Η μελέτη θα είναι έτοιμη περί τα τέλη Σεπτεμβρίου και όταν θα είναι έτοιμη θα μπορούμε να τη θέσουμε ενώπιον όλων των κοινωνικών εταίρων, για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις», είπε.

Ο κ. Καρούσος είπε πως το Υπουργείο του θεωρεί ότι θα επιλυθεί το κυκλοφοριακό εάν μετατοπιστούν τα ωράρια, για να σημειώσει πως προαπαιτούμενο για μετατόπιση των ωραρίων στην εκπαίδευση πρέπει να είναι και η αλλαγή των ωραρίων στη Δημόσια Υπηρεσία.

Πρόσθεσε ότι θα αναμένουν τα αποτελέσματα της μελέτης, για να υπάρξει μια τεκμηρίωση και ακολούθως να ξεκινήσει η συζήτηση, με σκοπό την επίλυση του κυκλοφοριακού.

Διευκρίνισε πως τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν σημαντικά, ώστε να μην μετατοπιστεί το πρόβλημα από τη μία ώρα σε κάποια άλλη.

Εξάλλου, ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι σημαντική συνεισφορά στη βελτίωση του κυκλοφοριακού είναι και η εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων στα σημεία φώτων τροχαίας, όπου όπως είπε, πλέον η διαχείριση της τροχαίας κίνησης σε Λευκωσία και Λεμεσό θα γίνεται με αυτό τον τρόπο και θα υπάρχουν σημαντικές εξοικονομήσεις στη διαδρομή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Καιρός: Αγγίζει σαραντάρια το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία

Offsite Team -
02.07.2022 - 07:39

Καιρός: Αγγίζει σαραντάρια το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία

Αναλυτικά το δελτίο καιρού από το Kitasweather

Το Σάββατο, ο καιρός θα είναι ηλιόλουστος ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν παροδικά αυξημένες νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά δυτικοί έως βορειοδυτικοί, εντάσεως 2-4 μποφόρ με ριπές που θα φτάνουν τοπικά στα ανατολικά έως τα 5 μποφόρ, για να στραφούν σταδιακά σε θαλάσσιους, εντάσεως 3-4 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν στα νότια/νοτιοανατολικά παράλια τα 5 μποφόρ το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως λίγο πιο πάνω και θα ανέλθει γύρω στους 36 έως 39 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 30 έως 35 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 22 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Το βράδυ, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έως βορειοδυτικοί, εντάσεως 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους 22 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, γύρω στους 21 έως 23 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 12 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα. 

Την Κυριακή, ο καιρός θα είναι ηλιόλουστος ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν παροδικά αυξημένες νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βορειοδυτικοί έως βορειοανατολικοί, εντάσεως 2-4 μποφόρ με ριπές που θα φτάνουν τοπικά στα νότια και ανατολικά έως τα 5 μποφόρ, για να στραφούν σταδιακά σε θαλάσσιους, εντάσεως 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται λίγο πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 37 έως 39 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 31 έως 35 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 23 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Την Κυριακή το βράδυ, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν απόγειοι, εντάσεως 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους 22 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, γύρω στους 21 έως 23 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 13 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα. 

Την Δευτέρα, ο καιρός θα είναι ηλιόλουστος ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν λίγες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί εντάσεως 2-4 μποφόρ, για να στραφούν σταδιακά σε θαλάσσιους, εντάσεως 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται λίγο πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 37 έως 39 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, χωρίς να αποκλείεται μεμονωμένο και πρόσκαιρο 40άρι, γύρω στους 31 έως 35 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 24 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Την Δευτέρα το βράδυ, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν απόγειοι, εντάσεως 1-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους 22 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, γύρω στους 21 έως 23 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 13 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα. 

Την Τρίτη, ο καιρός θα είναι ηλιόλουστος ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν λίγες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί εντάσεως 2-4 μποφόρ, για να στραφούν σταδιακά σε θαλάσσιους, εντάσεως 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται λίγο πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 37 έως 39 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, χωρίς να αποκλείεται μεμονωμένο και πρόσκαιρο 40άρι, γύρω στους 30 έως 35 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 24 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Την Τρίτη το βράδυ, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν απόγειοι, εντάσεως 1-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους 22 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, γύρω στους 21 έως 23 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 13 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα. 

Την Τετάρτη, ο καιρός θα είναι ηλιόλουστος ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν λίγες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας σε επίπεδα λίγο πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή.

Home