Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αλλάζουν όλα για ντελιβεράδες - Έρχεται και ΜΟΤ για μοτοσικλέτες

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
27.01.2022 - 06:00

Αλλάζουν όλα για ντελιβεράδες - Έρχεται και ΜΟΤ για μοτοσικλέτες

Η μεγάλη αύξηση στους delivery μοτοσικλετιστές, οι παρανομίες και τα ατυχήματα έφεραν αλλαγές

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Tα αυξημένα τροχαία ατυχήματα με μοτοσικλετιστές χτύπησε «καμπανάκι» στο Υπουργικό Συμβούλιο. Με απόφαση που ελήφθη χθες Τετάρτη,  θα οδηγηθεί στη Βουλή νομοσχέδιο το οποίο θα υποχρεώνει και  τους επαγγελματίες οδηγούς μοτοποδηλάτων delivery πέραν του κράνους να φέρουν την κατάλληλη προστατευτική ενδυμασία.

Σημειώνεται ότι οι αλλαγές προέκυψαν μετά την έξαρση  που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε ατυχήματα με οδηγούς μοτοσικλετών που εργάζονται ως delivery. Πρόκειται κυρίως για άτομα με μαθητευόμενη άδεια με αποτελεσμα να δημιουργούνται συνεχώς προβλήματα.

Ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος μιλώντας στην Offsite τόνισε ότι «βάσει ανάλυσης των στοιχείων οι οδηγοί μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων είναι ευάλωτη ομάδα οδηγών γι’αυτό αποφασίσαμε να λάβουμε αυτά τα μέτρα για να αποφευχθούν θανατηφόρα δυστυχήματα». Ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα πάει κατ’επείγον στη Βουλή και ήδη  μίλησε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού, 

Οι οδηγοί μοτοποδηλάτων και μοτοσικλέτας κατά τη διάρκεια της εργασίας τους πρέπει, πέραν του προστατευτικού κράνους, να φέρουν την κατάλληλη προστατευτική ενδυμασία που πρέπει να φέρει ένας μοτοσικλετιστής. Πιο συγκεκριμένα, πέραν του προστατευτικού κράνους, οφείλουν να φέρουν:

  • Σακάκι ή γιλέκο με φωσφορούχες λωρίδες,
  • Παντελόνι και μπότες ή παπούτσια,
  • Προστατευτικές επιγονατίδες και επι-αγγονίδες, γάντια και προστατευτικά πλάτης και γοφών, και
  • Αερόσακκο, ειδικό για χρήση οχημάτων κατηγοριών ΑΜ, Α1, Α2 και Α.

Έρχεται και ΜΟΤ για μοτοσικλέτες

Ο διευθυντής του Τμήματος Οδικών Μεταφορών Γιάννης Νικολαϊδης ανέφερε ότι προωθείται και ο περιοδικός τεχνικός  έλεγχος μοτοσικλετών MOT. Με αυτό τον τρόπο θα προστατευτούν οι επαγγελματίες οδηγοί. 

Ο νόμος θα τροποποιηθεί και για τους άλλους οδηγούς μοτοσικλετών αφού:

  • Η διάρκεια ισχύος της μαθητικής άδειας καθορίζεται στα δύο έτη. Μετά την πάροδο της χρονικής περιόδου των δύο ετών και σε περίπτωση που ο οδηγός δεν έχει λάβει κανονική άδεια οδήγησης, οφείλει να υποβληθεί εκ νέου στη διαδικασία εξέτασης και έκδοσης της μαθητικής του άδειας.
  • 2. Η οδήγηση στο οδικό δίκτυο από έναν μαθητευόμενο οδηγό ρυθμίζεται με τρόπο, ώστε οι εκπαιδευόμενοι όλων των κατηγοριών μοτοποδηλάτου και μοτοσικλέτας να μπορούν να εκπαιδεύονται στο οδικό δίκτυο, νοουμένου ότι συνοδεύονται (σε άλλο όχημα) και βρίσκονται υπό την άμεση επιτήρηση αδειούχου εκπαιδευτή οδηγών.
  • 3. Οι εκπαιδευόμενοι οδηγοί πρέπει, πέραν του προστατευτικού κράνους να φέρουν την κατάλληλη προστατευτική ενδυμασία που πρέπει να φέρει ένας μοτοσικλετιστής. Πιο συγκεκριμένα, πέραν του προστατευτικού κράνους, οφείλουν να φέρουν:

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Για τις  αλλαγές αυτές λήφθηκαν, υπόψη τα δεδομένα από τις οδικές συγκρούσεις στο οδικό δίκτυο, σύμφωνα με τα οποία 16 μοτοσικλετιστές και επιβάτες μοτοσικλέτας έχασαν τη ζωή τους το 2019, 14 το 2020 και 14 το 2021.

Ενθουσιασμένη με τον διαγωνισμό ρομποτικής Robotex η Αννίτα (vid)

Offsite Team -
26.06.2022 - 10:46

Ενθουσιασμένη με τον διαγωνισμό ρομποτικής Robotex η Αννίτα (vid)

Η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, ενθουσιάστηκε με τις παρουσιάσεις και το καινοτόμο περιεχόμενο των κατασκευών που δημιούργησαν οι συμμετέχοντες στον 5ο Παγκύπριο Διαγωνισμό Ρομποτικής Robotex και εξέφρασε τον θαυμασμό της για το επίπεδο των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους, αναφέρει η ανακοίνωση των διοργανωτών. Η κ. Δημητρίου, παρευρέθηκε το Σάββατο, στο Αθλητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου, για την έναρξη του διαγωνισμού. 

Το Robotex Cyprus 22 που διοργανώνεται από το Cyprus Computer Society (CCS) θα γιορτάσει τα πέμπτα γενέθλια του, ως το μεγαλύτερο φεστιβάλ εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Κύπρο, όπως καθιερώθηκε από το 2017.

1

Στον φετινό διαγωνισμό συμμετέχουν 625 ρομποτίστριες και ρομποτιστές, μαθητές/τριες, φοιτητές/τριες και ενήλικες από όλη την Κύπρο για να διαγωνιστούν με τα ρομπότ τους στις 20 διαφορετικές προκλήσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μετά την εισαγωγική ομιλία του Προέδρου του CCS, Κώστα Αγρότη, την εκδήλωση χαιρέτισαν η Μαρία Μιλτιάδου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Οργανισμού Νεολαίας, ο καθηγητής Γιώργος Χρυσάνθου εκ μέρους του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και Διευθυντής Έρευνας στο CYENS και ο Χρίστος Χρίστου, Πρόεδρος του IET Cyprus.

Η διήμερη εκδήλωση είναι ανοικτή τόσο για τους γονείς, συγγενείς και φίλους των διαγωνιζομένων όσο και για το ευρύ κοινό που θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ρομποτικές μάχες και να επισκεφτεί εκθέσεις ρομποτικών κατασκευών.

Το Σάββατο, η σειρά Line Following εμπλουτίστηκε από πίστες με διάφορα εμπόδια τα οποία έπρεπε τα ρομπότ να αποφύγουν, στον διαγωνισμό Μaze τα ρομπότ προσπάθησαν να βρουν την έξοδο του λαβύρινθου και στο ράλλυ Folkrace πολλά ρομπότ αγωνίστηκαν ταυτόχρονα σε ειδική πίστα.

2

Την Κυριακή στη μονομαχία Sumo, τα ρομπότ θα προσπαθούν να εκτοπίσουν το ένα το άλλο από την πίστα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τον διαγωνισμό Colour Picking και το νέο Girls Fire-Fighting (καταπολέμηση πυρκαγιών) που απευθύνεται μόνο σε κορίτσια, με στόχο την προσέλκυση περισσότερων γυναικών στους τομείς STEAM.

Και τις δύο ημέρες της διοργάνωσης Robotex, μαθητές δημοτικού παρουσιάζουν έργα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με το περιβαλλοντικό θέμα της διαχείρισης αποβλήτων, ενώ στον χώρο υπάρχουν διαδραστικά ενημερωτικά κιόσκια και άλλες δράσεις. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης μουσικο-χορευτικές παρεμβάσεις.

Σημειώνεται ότι οι νικήτριες ομάδες δικαιούνται να συμμετέχουν στην αντίστοιχη παγκόσμια διοργάνωση στην Εσθονία, όπου η Κύπρος στο παρελθόν είχε σαρώσει τα βραβεία. Το ΚΥΠΕ είναι χορηγός επικοινωνίας του πέμπτου διαγωνισμού ρομποτικής Robotex.

Πηγή: ΚΥΠΕ

*φωτος - Twitter

Home