Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αντιδρούν οι Αστυνομικοί Σύνδεσμοι για Special πράσινης γραμμής

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
13.05.2022 - 06:00

Αντιδρούν οι Αστυνομικοί Σύνδεσμοι για Special πράσινης γραμμής

«Ο χειρισμός της πράσινης γραμμής είναι πολύ λεπτός» - Δήλωση Αρχηγού Αστυνομίας

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Την έντονη αντίδραση των Συνδέσμων Αστυνομίας φέρνει η απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή να προχωρήσει με τη  σύσταση ειδικής ομάδας για επιτήρηση της πράσινης γραμμής για αποτροπή λαθρομεταναστών. Την ίδια ώρα εντός Ιουνίου θα αρχίσουν οι αιτήσεις προς την Αστυνομία από ενδιαφερόμενους. Η σύμβασή τους θα ισχύει για 28 μήνες συνολικά.  

Πριν την υποβολή αιτήσεων θα ολοκληρωθεί η κατ’άρθρον συζήτηση και με τη μορφή κατ’επείγοντος η νομοθεσία θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια.

Με βάση το πλάνο, oι 300 συμβασιούχοι αστυνομικοί θα προσληφθούν για 18 μήνες με δικαίωμα ανανέωσης της σύμβασής τους για μέχρι 10 ακόμα μήνες.  Η πρόσληψή τους θα γίνει από τον Αρχηγό Αστυνομίας καθ’υπόδειξη της Υπουργού Δικαιοσύνης.

Τα καθήκοντά τους θα αφορούν:

(α) Περιπολιακή κάλυψη και ή επιτήρηση πιθανών σημείων διέλευσης παράτυπων μεταναστών στην πράσινη γραμμήֹ˙

(β) Έλεγχος παράτυπων μεταναστών για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν διακινητών ή τρομοκρατώνֹ˙

(γ) Μεταφορά, μετακίνηση, συνοδεία παράτυπων μεταναστώνֹ˙

(δ) Φρούρηση και φύλαξη κέντρων φιλοξενίας και /ή κέντρων πρώτης υποδοχής και ή χώρων κράτησης παράτυπων μεταναστώνֹ˙

(ε) Απέλαση παράτυπων μεταναστών.

Οι Συνδέσμοι Αστυνονομίας διαφωνούν κάθετα με την απόφαση.  Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου Κυριάκος Χαραλάμπους, σημείωσε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί ριζικά το θέμα του μεταναστευτικού μέσα από έναν οργανωμένο σχεδιασμό και έκανε λόγο για βεβιασμένες κινήσεις. Ανέφερε ότι υπάρχουν 600 μόνιμες κενές θέσεις στην Αστυνομία για πλήρωση. Παράλληλα, ανέφερε ότι ο χειρισμός της πράσινης γραμμής είναι πολύ λεπτός και ότι ένας συμβασιούχος με ορίζοντα απασχόλησης 28 μηνών δεν αναμένεται να επιδείξει το ανάλογο ενδιαφέρον.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Ο πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος Ισότητα Νίκος Λοϊζίδης μιλώντας στην Offsite παρατήρησε ότι η απόφαση δεν εξυπηρετεί. Στην Αστυνομία υπάρχουν πέραν των 600 κενών θέσεων και θα έπρεπε αντί να προσληφθούν συμβασιούχοι οι ειδικοί αστυνομικοί που θα προσληφθούν μετά το πέρας των 28 μηνών να μεταφερθούν σε άλλα καθήκοντα. Παράλληλα, υπάρχουν 300 ειδικοί αστυφύλακες που προσλήφθηκαν μετά το 2002 και μπορούν με 1,5 μήνα εκπαίδευσης να αναλάβουν αυτά τα καθήκοντα.

Τσιρίδου: Να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός

Η αναπληρώτρια πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, βουλευτίνα του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου ανέφερε ότι η πρόταση της Κυβέρνησης για τους συμβασιούχους είναι ορθή. Το μεταναστευτικό πρέπει να αντιμετωπιστεί΄άμεσα, αλλά παράλληλα δεν πρέπει να επιβαρύνουμε τον κρατικό προϋπολογισμό περαιτέρω.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Αρχηγός: «Μιλώ στη Βουλή»

Μιλώντας στην Offsite ο Αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου δεν θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις των αστυνομικών Συνδέσμων, αλλά τόνισε ότι «εγώ σαν Αρχηγός μιλώ στη Βουλή. Θέλω το συντομότερο να ολοκληρωθεί το θέμα και αναμένουμε τις αποφάσεις της Βουλής. Ο Αρχηγός σημείωσε τη σημασία της ταχείας πρόσληψης σε 2-3 μήνες των ειδικών αστυνομικών ώστε να εκπαιδευτούν κατάλληλα και να συνδράμουν στην επιτήρηση της πράσινης γραμμής.

Home