Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Άστεγοι: «Ξέφυγε η κατάσταση – Πολίτες διαμένουν σε μαγαζιά»

Του Δημήτρη Χατζηιωσήφ
- 22.04.2019

Άστεγοι: «Ξέφυγε η κατάσταση – Πολίτες διαμένουν σε μαγαζιά»

Thumbnail
Σε εκκρεμότητα η στεγαστική πολιτική για τα υψηλά ενοίκια

Στην Επιτροπή Εσωτερικών οδηγείται εκ νέου σήμερα Δευτέρα 22/4, η ραγδαία αύξηση των ενοικίων παγκύπρια και ιδιαίτερα στη Λεμεσό.

Κατά την συνεδρία θα συζητηθούν τα προβλήματα που προκαλούνται κυρίως στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού από τα υψηλά ενοίκια, και η ανάγκη διαμόρφωσης ενιαίας στεγαστικής πολιτικής και λήψης μέτρων για την αντιμετώπισή τους.

Σύμφωνα με Κυβερνητική πηγή, το Υπουργείο Εσωτερικών δουλεύει εντατικά για διαμόρφωση στεγαστικής πολιτικής προς όφελος των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα σχέδια αυτά αφορούν τόσο πολεοδομικά κίνητρα αλλά ενίσχυση υφισταμένων νομοσχεδίων.

Σύμφωνα με τον Βουλευτή του ΔΗΚΟ και μέλος της Επιτροπής Εσωτερικών, Πανίκο Λεωνίδου, η Κυβέρνηση υποσχέθηκε πως με τον προϋπολογισμό του 2019 θα προωθούσε στη Βουλή σχέδιο σχετικά με την στεγαστική πολιτική. Όπως δήλωσε στην Offsite ο κ. Λεωνίδου, τέσσερις μήνες μετά, η Κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταθέσει οποιοδήποτε σχέδιο, με αποτέλεσμα τα υψηλά ενοίκια να παραμένουν και σύναμμα να παραμένει και η ταλαιπωρία μεγάλης μερίδας της κοινωνίας μας. 

Να σημιεώσουμε πως στην σύσκεψη αναμένεται να παρευρεθούν ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, και η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου.

«Δεν υπάρχει γυρισμός»

Σε δηλώσεις του στην Offsite, ο Εκπρόσωπος του Κίνηματος ΕνΕργώ (Κίνηση για το Δικαίωμα Στέγασης) Λευτέρης Γεωργίου, δήλωσε πως η κατάσταση έχει ξεφύγει, και πως δύσκολα υπάρχει γυρισμός.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, αυτή τη στιγμή καταγράφονται από την Κίνηση περίπου 210 περιστατικά αστέγων και οικογενειών που χρειάζονται βοήθεια στέγασης είτε προσφοράς τροφίμων. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως ανέφερε, οικογένειες διαμένουν ακόμη και σε μαγαζιά που τους ανήκουν καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν ενοίκιο.

Όπως αναφέρει ο Λευτέρης Γεωργίου, 20 άτομα μεταξύ των οποίων τρεις μητέρες με τα παιδιά τους, διαμένουν σε ξενοδοχεία για τα οποία το κράτος πληρώνει περίπου 170 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο, βάζοντας το πρόβλημα «κάτω από το χαλί», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως επεσήμανε, η Κίνηση ζήτησε από το κράτος την δημιουργία κέντρου φιλοξενίας το οποίο θα στοιχίζει περίπου 80 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, μοναδική λύση είναι να κτιστούν σπίτια από τον ΚΟΑΓ σε χαλίτικη γη, τα οποία θα προσφερθούν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού με χαμηλές τιμές. Η Κίνηση, σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, παρέδωσε στην Κυβέρνηση 16 προτάσεις προς την σωστή κατεύθυνση για αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.

Η κατάσταση στην ΕΕ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την έκθεση «Η τέταρτη ματιά στην κακή στέγαση», που συντάχθηκε από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών Οργανώσεων που εργάζονται με τους Άστεγους (Feantsa) και το ίδρυμα Abbe Pierre (Fap), καταγράφει την κατάσταση των αστέγων στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Feantsa, στην ΕΕ υπάρχουν 700.000 άνθρωποι που ζουν στον δρόμο ή σε προσωρινά καταλύματα, έναντι 410.000 πριν από μία δεκαετία, αύξηση 70%.

Η ΕΕ διαθέτει ήδη μέσα προκειμένου «να εφαρμόσει το δικαίωμα της στέγασης για όλους», υπογραμμίζεται στην έκθεση, η οποία προτείνει την αύξηση των επενδύσεων μέσω των διαρθρωτικών ταμείων ή του προγράμματος InvestEU το οποίο θα ακολουθήσει το σχέδιο Γιούνκερ από το 2021.

Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι η ΕΕ να προσθέσει όρους που θα αφορούν τη στέγαση στη μεταναστευτική πολιτική ή την πολιτική της για τους νέους.

Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια την έκθεση.

Home