Αστρασόλ: Αποζημιώσεις για κοριτσάκι που πέθανε από καρκίνο

Αστρασόλ: Αποζημιώσεις για κοριτσάκι που πέθανε από καρκίνο

Νέες αποζημιώσεις επιδίκασε το Δικαστήριο

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε χθες άλλες 5 αποφάσεις σε ισάριθμες αγωγές για αποζημιώσεις στην υπόθεση του εργοστασίου Αστρασολ.  

Πρόκειται για 5 από τις 22 συνολικά αγωγές που συνεκδικάστηκαν ως προς το θέμα της ευθύνης, τις οποίες καταχώρησαν κάτοικοι και εργαζόμενοι στην περιοχή Λατσιών, εναντίον των εναγομένων για οχληρία και αμέλεια που προξενείτο από το εργοστάσιο Άστρασολ.

Το Δικαστήριο είχε κρίνει ότι η λειτουργία του εργοστασίου της Astrasol δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην υγεία και ευημερία των εναγόντων που κατοικούσαν γύρω από αυτό, αποδίδοντας ευθύνη «για πρόκληση καρκίνου λόγω ενεργειών ή παραλείψεων» εναντίον του Φοίβου Λιασή, Αστρασόλ Λτδ και της Δημοκρατίας.

Το Δικαστήριο έκρινε επίσης, αφού άκουσε και αξιολόγησε μαρτυρία ειδικών εμπειρογνωμόνων, ότι η εκπομπή από τα φουγάρα του εν λόγω εργοστασίου της καρκινογόνου ουσίας διχλωρομεθάνιο από το 1976 μέχρι το 2009 προξένησε σύμπλεγμα καρκίνου στην περιοχή γύρω από το εργοστάσιο.

Οι 5 αγωγές αφορούσαν αποζημιώσεις για οχληρία λόγω οσμών και θορύβου από το εργοστάσιο της Άστρασολ αλλά και για την πρόκληση της ασθένειας του καρκίνου ως αποτέλεσμα της εκπομπής της καρκινογόνου ουσίας διχλωρομεθάνιο από το εν λόγω εργοστάσιο.

Οι ενάγοντες είναι πρόσωπα τα οποία η οικία τους γειτνίαζε με το εργοστάσιο της Άστρασολ με αποτέλεσμα είτε οι ίδιοι είτε συγγενικά τους πρόσωπα να αρρωστήσουν από καρκίνο ή και να αποβιώσουν, ανάμεσα τους και ένα τρίχρονο κοριτσάκι που πέθανε από καρκίνο στον εγκέφαλο.

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο επιδίκασε για παραβίαση του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ) και του άρθρου 7 του Συντάγματος που κατοχυρώνει το δικαίωμα στην ζωή το συνολικό ποσό των €615,000.

Για οχληρία και επέμβαση στην απόλαυση της οικίας, το Δικαστήριο επιδίκασε το συνολικό ποσό των €30,000 και για απώλεια (bereavement) το συνολικό ποσό των €68,343.60.

Για ειδικές αποζημιώσεις, όπως συμφωνήθηκαν από τους διαδίκους, επιδικάστηκε το συνολικό ποσό των €3,926.56 και για ειδικές αποζημιώσεις το ποσό των €50.000,00.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για τιμωρητικές αποζημιώσεις ως αδικαιολόγητο, αφού, σύμφωνα με τις αποφάσεις, δεν εντοπίζονται « στοιχεία ακραίας, αλαζονικής ή καταπιεστικής συμπεριφοράς, σε βαθμό τέτοιο που να δικαιολογούν σύμφωνα με την νομολογία, την επιδίκαση τιμωρητικών αποζημιώσεων».

Το δικαστήριο εξέδωσε στις 20/5 άλλες τρεις αποφάσεις για αποζημιώσεις υπέρ εναγόντων και εναντίον εναγομένων στην υπόθεση του εργοστασίου Αστρασόλ.

Η Επιτροπή των Καρκινοπαθών θυμάτων του εργοστασίου Αστρασόλ με ανακοίνωση της είχε εκφράσει τη μεγάλη της απογοήτευση για τις αποφάσεις, χαρακτηρίζοντας τα ποσά που επιδικάστηκαν ως αποζημιώσεις σε τρεις αγωγές ως εξόχως χαμηλά και απαράδεκτα.

Home