Αστυνομία Ζώων:Την άλλη εβδομάδα στην Ολομέλεια / Τα δεδομένα

Αστυνομία Ζώων:Την άλλη εβδομάδα στην Ολομέλεια / Τα δεδομένα

Βάζουν πίεση στον Αδάμο για να εγκριθεί το νομοσχέδιο

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Έμεινε για αρκετό καιρό στα συρτάρια της Βουλής μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Επιτροπή Νομικών το νομοσχέδιο για τη σύσταση Αστυνομίας Ζώων, ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε αρμοδίως, κατατίθεται στην Ολομέλεια για ψήφιση. Το πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό να γίνει την μεθεπόμενη Πέμπτη 04 Μαρτίου εφόσον γίνει συνεδρία της Ολομέλειας.

Το πολύ ευαίσθητο αυτό θέμα χρονολογείται αφού το  σχετικό νομοσχέδιο για τη σύσταση της Αστυνομίας ζώων ετοιμάστηκε από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου από το 2016 και από το 2017 βρισκόταν ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για να ασκηθεί ο νομοτεχνικός έλεγχος.

Ο πρόεδρος του Κόμματος των Ζώων Κυριάκος Κυριάκου μιλώντας στην Offsite εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι «το νομοσχέδιο καθυστέρησε να κατατεθεί στην Ολομέλεια, ενώ εδώ και καιρό ολοκληρώθηκε η συζήτησή του.

Ο κ. Κυριάκου τόνισε ότι θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Βουλής Αδάμο Αδάμου ώστε το νομοσχέδιο όχι μόνο να πάει στην Ολομέλεια, αλλά να εγκριθεί πριν από τη διάλυση της Βουλής στις 23 Απριλίου 2021.

Η  Αστυνομία Ζώων θα παρεμβαίνει σε περιπτώσεις κατά τις οποίες:

  • Πρόσωπο χορηγεί ή προμηθεύει οποιοδήποτε δηλητήριο ή άλλη βλαβερή ουσία σε ζώο ή προκαλεί τη λήψη από οποιοδήποτε ζώο.
  • Επιτρέπει τη χορήγηση ή προμήθεια δηλητηρίου ή άλλης βλαβερής ουσίας σε ζώο, αλλά και σε περίπτωση που γίνεται θανάτωση ζώου για σκοπούς ψυχαγωγίας ή άλλους ανεπίτρεπτους σκοπούς συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ζώων ως στόχων εξάσκησης.
  • Η  Αστυνομία Ζώων θα παρεμβαίνει εάν διαπιστώνεται με οποιοδήποτε τρόπο περιαγωγή ζώου σε κατάσταση επέλευσης φρικτού θανάτου, καθώς και σε περιπτώσεις που διοργανώνονται αγώνες μεταξύ ζώων ή με ζώα, κατά τη διάρκεια των οποίων το ζώο υφίσταται κακομεταχείριση ή θανατώνεται.

Η Αστυνομία Ζώων θα  επεμβαίνει:

  • Πρώτο: Όταν γίνεται χρήση ζωντανών ζώων για εκπαίδευση σκύλων ή έλεγχο της επιθετικότητάς τους, εκτός όταν οι σκύλοι εκπαιδεύονται ή δοκιμάζονται σε τεχνητή φωλιά.
  • ‘Οταν γίνεται χρήση ζώων για εκθέσεις, διαφημίσεις, παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών ή για παρόμοιους σκοπούς και αυτό συνεπάγεται την πρόκληση πόνου, ταλαιπωρίας ή τραυματισμού σε αυτά. 
  • Η Αστυνομία των Ζώων θα επεμβαίνει  σε περίπτωση που γίνει καταγγελία για πρόσδεση και έλκυση του ζώου σε αυτοκινούμενο όχημα, με τρόπο που δυνατόν να του προκαλέσει καταπόνηση, τραυματισμό ή ταλαιπωρία.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα δεδομένα, οι ισχύουσες ποινές για κακοποίηση ζώου αφορούν  12 μήνες φυλάκιση ή 1.000 ευρώ πρόστιμο ή και τα δύο.

Home