Αξιολογούν & βάζουν στο τραπέζι μέτρα έως αρχές 2021-Λεπτομέρειες

Αξιολογούν & βάζουν στο τραπέζι μέτρα έως αρχές 2021-Λεπτομέρειες

Αναλυτικά τα μέτρα θα προταθούν και θα ισχύουν μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου / Ποιες ομάδες πληθυσμού πρέπει να υποβληθούν σε rapid test

Την καθιερωμένη της εβδομαδιαία συνάντηση θα έχει απόψε το βράδυ η Επιδημιολογική Ομάδα του υπουργείου Υγείας. Κατά τη συνάντηση αναμένεται να αξιολογηθεί η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου κατά την τελευταία εβδομάδα και το κατά πόσο αποδίδουν ή όχι τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ.

Σε επικοινωνία μας με τον Δρ. Κωνσταντίνο Τσιούτη, μας ανέφερε πως χρειάζεται να περάσουν δύο εβδομάδες για να φανεί κατά πόσο απέδωσαν ή όχι τα μέτρα.

«Σήμερα θα αξιολογήσουμε τα μέτρα που αποφασίστηκαν μετά τη σύσκεψη που είχαμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και βρισκόταν στο επίκεντρο η Λεμεσός».

Εάν απέδωσαν ή όχι τα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή την περασμένη Παρασκευή, όπως μας ειπώθηκε από τον Δρ. Τσιούτη, αυτό θα φανεί την ερχόμενη εβδομάδα. «Τα αυστηρότερα μέτρα σε Λεμεσό και Πάφο, θα μας δώσουν εικόνα την ερχόμενη εβδομάδα. Γι’αυτό τον λόγο βρίσκονται σε ισχύ μέχρι και την 9η Νοεμβρίου». Πρόσθεσε δε πως ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα θα εξαρτηθεί εάν θα παραταθούν ή όχι.

Μέτρα για ολόκληρο τον χειμώνα

Λόγω της έξαρσης της πανδημίας που παρατηρείται στην Κύπρο, ο υπουργός Υγείας ζήτησε από τα μέλη της Επιδημιολογικής Ομάδας, όπως ετοιμάσουν προτάσεις για μέτρα, βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα τα οποία θα έχουν ισχύ μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου. 

Θυμίζουμε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο περί τα τέλη Αυγούστου, αποφάσισε μια δέσμη μέτρων η οποία θα βρίσκεται μεν σε ισχύ μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2021, ωστόσο θα αναθεωρούνται ανάλογα με την έξαρση που θα παρατηρείται.

Τα μέτρα που θα προτείνονται είναι:

  • Απαγόρευση cocktail party σε γάμος και βαφτίσεις, ενώ ο μέγιστος αριθμός προσκεκλημένων θα είναι 150 ή 250 άτομα (μέχρι τώρα επιτρέπονται 350 άτομα)
  • Τα άτομα σε κοινωνικές συναθροίσεις να μην ξεπερνούν τους 10 (το μέτρο όπως μας ειπώθηκε θα αναθεωρείται αναλόγως)
  • Οι αθλητικές διοργανώσεις να διεξάγονται στην παρουσία μικρού αριθμού φιλάθλων (εάν και εφόσον η επιδημιολογική εικόνα το επιτρέπει)
  • Θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση διεξαγωγής συναυλιών και φεστιβάλ

Σύμφωνα με τον Δρ. Τσιούτη, κάποια από τα μέτρα τα οποία θα προτείνει η Επιδημιολογική Ομάδα, ίσως παραταθούν και για όλο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Rapid tests 

Ιδιαίτερη έμφαση κατά τη σημερινή συνάντηση θα δοθεί και στα τεστ αντιγόνου (rapid tests) τα οποία αναμένεται να φθάσουν στην Κύπρο αρχές Νοεμβρίου.

Όπως δήλωσε στην Offsite ο Δρ. Τσιούτης, θα συζητηθεί σε ποιες ομάδες του πληθυσμού θα πρέπει να γίνονται τα τεστ αντιγόνου ούτως ώστε να εντοπίζονται πιο γρήγορα τα θετικά κρούσματα.

Μερικές από τις ομάδες του πληθυσμού είναι:

  • Συμπτωματικοί ασθενείς (θα βοηθηθούν οι προσωπικοί γιατροί, όταν δεν είναι ξεκάθαρο εάν τα συμπτώματα οδηγούν σε κορωνοϊό ή γρίπη)
  • Άτομα τα οποία εξυπηρετούν κοινό και έχουν καθημερινά αυξημένο αριθμό επαφών
  • Φοιτητές
  • Στρατεύσιμοι και ένοπλες δυνάμεις

Η συνάντηση της Επιδημιολογικής Ομάδας είναι καθορισμένη για τις 19:00 το βράδυ. 

Home