Βάσεις: Σε πλήρη ευθυγράμμιση με την Κ.Δ. κατά του Covid19

Βάσεις: Σε πλήρη ευθυγράμμιση με την Κ.Δ. κατά του Covid19

Τι ισχύει

Οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο ευθυγραμμίζονται πλήρως με την Κυπριακή Δημοκρατία στον αγώνα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διοικητής τους, Αρχιστράτηγος Rob Thomson, προσθέτοντας πως οι Βάσεις εφαρμόζουν ακριβώς τα ίδια μέτρα όπως αυτά που υιοθετήθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία.

 

Επίσης ευχαρίστησε τους σχεδόν 1000 Κύπριους που εργάζονται τις Βάσεις για την ‘απίστευτη’ δουλειά τους και επεσήμανε πως τα μέλη του προσωπικού που πρέπει να μείνουν στις οικίες τους για να προσέχουν τα παιδιά τους ή επειδή ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, και δεν μπορούν να εργαστούν, θα πληρωθούν κανονικά, και θα μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους όταν τελειώσει αυτή η κρίση.  

Ο κ. Thomson επεσήμανε πως τα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή στην Κύπρο από την Τρίτη για απαγόρευση των αχρείαστων μετακινήσεων ισχύουν και για όλο το στρατιωτικό, πολιτικό προσωπικό, μέλη των οικογενειών και τους κατοίκους των Βάσεων. «Τα μέτρα στις Βάσεις πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένα με αυτά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή προστασία στους ανθρώπους στο νησί. Πρέπει να το κάνουμε αυτό από κοινού. Αυτό είναι πραγματικά σημαντικό», υπογράμμισε.

 

Ο Αρχιστράτηγος είπε πως οι Βρετανικές Βάσεις βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την Κυπριακή Δημοκρατία, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Υγείας, και αλληλοενημερώνονται σε σχέση με τις εξελίξεις που αφορούν το θέμα του κορωνοϊού. Ανταλλάζουμε πληροφορίες, υπάρχει διαφάνεια στο τι κάνουμε, πρόσθεσε.

 

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στις Βάσεις. Δυο αφορούν στρατιωτικούς, μέλη της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, και ένα μέλος μιας οικογένειας. Τα δυο κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στις 15 Μαρτίου και το ένα στις 19 Μαρτίου, είπε ο κ. Thomson. Πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής υπήρξαν επίσης 146 αρνητικά αποτελέσματα εξετάσεων, ενώ εκκρεμούν αποτελέσματα για άλλες 129 εξετάσεις κορωνοϊού που αφορούν άτομα στις Βάσεις. Είπε πως οι εξετάσεις γίνονται από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη των Βάσεων για αυτό.  

Ανέφερε πως τα τρία άτομα που βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό στις Βάσεις βρίσκονται σε απομόνωση, έχουν ήπια συμπτώματα και τους έχουν δοθεί οι κατάλληλες ιατρικές οδηγίες.  

Ερωτηθείς για τα οδοφράγματα που βρίσκονται στην περιοχή των Βάσεων, ο Αρχιστράτηγος Thomson είπε πως τα οδοφράγματα στα Στροβίλια και στο Πέργαμος είναι κλειστά, σύμφωνα με τα μέτρα που λαμβάνονται και από την Κυπριακή Δημοκρατία.  

Σε ό,τι αφορά τα άτομα που επιστρέφουν από τη Βρετανία στις Βάσεις είπε πως τίθενται σε 14ήμερη απομόνωση. Πρόσθεσε πως έχει μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που έρχονται στις Βάσεις και πως μόνο άτομα που είναι επιχειρησιακά απαραίτητα έρχονται.  

Ανέφερε πως ο ίδιος είχε επαφή, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, με τους επικεφαλής κοινοτήτων που βρίσκονται εντός των Βάσεων και τους ενημέρωσε για τα μέτρα που λαμβάνονται.  

Ανέφερε, ακόμη, πως πολλά από τα μέλη του προσωπικού των Βάσεων εργάζονται μέσω τηλεργασίας. Υπάρχουν κάποια άτομα που δεν μπορούν να εργαστούν έτσι, αλλά έχουμε μειώσει τον αριθμό του προσωπικού στις μονάδες ώστε να διασφαλίσουμε ότι προστατευόμαστε, ανέφερε.  

Ερωτηθείς για τις ιατρικές προμήθειες που υπάρχουν στις Βάσεις, είπε πως αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι καλή σε ό,τι αφορά τις προμήθειες και πως εφόσον κριθεί απαραίτητο μπορούν να φέρουν προμήθειες από το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Home