Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Bάζει θεμέλια η Βουλή στα Δικαστήρια Ανηλίκων

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 16.09.2020

Bάζει θεμέλια η Βουλή στα Δικαστήρια Ανηλίκων

Thumbnail
Στην Επιτροπή Νομικών αναθεωρημένο νομοσχέδιο - Τα δεδομένα

Η σύσταση ειδικών Δικαστηρίων Ανηλίκων βρίσκεται στις προτεραιότητες Κυβέρνησης και Βουλής. Σήμερα στις 09:00 το πρωί η Επιτροπή Νομικών θα ασχοληθεί με το νομοσχέδιο που αφορά: Την εγκαθίδρυση ενός συστήματος δικαιοσύνης φιλικού προς τα παιδιά - παραβάτες.

Το κεφαλαιώδες αυτό ζήτημα απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια την Πολιτεία και το Γραφείο της Επιτρόπου Νομοθεσίας, τόσο επί Λήδας Κουρσουμπά, όσο και επί ημερών Λουϊζας Χριστοδουλίδου - Ζαννέτου. 

Η κα Ζαννέτου ενδιέτριψε στο συγκεκριμένο ζήτημα και ετοίμασε ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο το οποίο πέρασε από το Υπουργικό Συμβούλιο. Το νομοσχέδιο ρυθμίζει:  

  1. Θέματα  που αφορούν στην παιδική παραβατικότητα και πιο συγκεκριμένα στην πρόληψη, αντιμετώπιση και καταστολή της. 
  2. Την εγκαθίδρυση των απαραίτητων δομών και μηχανισμών πρόληψης και αντιμετώπισης της παιδικής παραβατικότητας.
  3. Την ρύθμιση της μεταχείρισης των παιδιών στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης  σύμφωνα με τις αρχές και διατάξεις της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού και άλλων διεθνών πρότυπων - κανόνων. Στόχος είναι να επιτευχθεί η μεταχείριση των παιδιών παραβατών στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης. 

Χώροι κράτησης -Όχι Φυλακές

Πέραν της σύστασης ειδικών Δικαστηρίων Ανηλίκων, το νομοσχέδιο οδηγεί  στη σύσταση διαφόρων συμβουλευτικών  υπηρεσιών και συμβουλίων για τα παιδιά. Ταυτοχρόνως, καταγράφονται σε  ένα κείμενο όλα τα δικαιώματα των παιδιών για ενημέρωση και  εκπροσώπηση από δικηγόρο. Επίσης προβλέπονται ποινές  εναλλακτικές της κράτησης που είναι το έσχατο μέτρο, η οποία και  εάν ακόμα επιβληθεί θα γίνεται σε ειδικό χώρο κράτησης παιδιών και όχι στις φυλακές. 

H Επίτροπος Νομοθεσίας Λουϊζα Χριστοδουλίδου -Ζαννέτου μιλώντας στην Offsite ανέφερε ότι πήρε από την προκάτοχό της το νομοσχέδιο, το διαμόρφωσε και το έστειλε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. « Το νομοσχέδιο παρουσίαζε προβλήματα λόγω κυρίως των πολλών δομών που εισάγει  και των διαδικασιών του γενικότερα, που το έκαναν πολύπλοκο.  Ανέλαβα  ευχαρίστως να το διαμορφώσω  με τρόπο που να γεφυρώνει τις διαφωνίες, να   είναι   πιο εύχρηστο,  με γρήγορες και απλές διαδικασίες και κυρίως να είναι απόλυτα προς το συμφέρον των παιδιών». 

ΛΟΥΙΖΑ2

Απ’εκεί, το αναθεωρημένο νομοσχέδιο εστάλη σε όλους τους εμπλεκόμενους δηλαδή: Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Αστυνομία, Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και Υπουργείο Δικαιοσύνης που έβαλαν τις δικές τους πινελιές. Ακολούθως, το νομοσχέδιο κατατέθηκε από την Υπουργό Δικαιοσύνης στο Υπουργικό Συμβούλιο και από εκεί κατατέθηκε στη Βουλή.   Η Επίτροπος είπε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 140 άρθρα και είναι εναρμονιστικό, άρα το συντομότερο πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή.

>>>>ΕΔΩ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟFFSITE<<<<

Στην αυριανή συνεδρία που θα  πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο κλήθηκαν να παραστούν οι: Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, η Επίτροπος Νομοθεσίας, εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, της Αστυνομίας Κύπρου και του Τμήματος Φυλακών του ίδιου υπουργείου, του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας του ίδιου υπουργείου, του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, του Υπουργείου Υγείας, της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. 

 

Home