Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

"Βέβαιος διεκδικητής στον β' γύρο των «προεδρικών» ο Ακιντζί"

Offsite Team
- 07.10.2020

"Βέβαιος διεκδικητής στον β' γύρο των «προεδρικών» ο Ακιντζί"

Thumbnail
Πρώτος ο Ακιντζί – Ψηλά ποσοστά αποχής και μη συμμετοχής

Βέβαιο διεκδικητή στον δεύτερο γύρο των «προεδρικών εκλογών» θεωρεί τον Μουσταφά Ακιντζί, η Μινέ Γιουτζέλ, με πιθανότερο αντίπαλο τον Ερσίν Τατάρ, παραθέτοντας στοιχεία δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι η κοινή γνώμη στην τ/κ κοινότητα άρχισε να παίρνει θέση έναντι των τουρκικών παρεμβάσεων από πέρυσι τον Δεκέμβριο.

Η διευθύντρια του Κέντρου για τους Πρόσφυγες, την Ταυτότητα και τα Δικαιώματα (CMIRS) παρουσίασε στο ΚΥΠΕ τα ευρήματα της τελευταίας τριμηνιαίας έρευνας, ενώ σχολιάζοντας την ανακοίνωση για το Βαρώσι, ανάφερε ότι δεν πρόκειται για άνοιγμα της κλειστής πόλης, αλλά ενός μέρους του παραλιακού μετώπου. Η ίδια θεωρεί ότι είναι ένα προεκλογικό εργαλείο και πως μετά τις «εκλογές», όταν «ησυχάσουν τα πράγματα» είτε θα υπάρξει βήμα πίσω, είτε θα συζητηθεί το θέμα εντός του διεθνούς δικαίου.

 

Πρώτος ο Ακιντζί – Ψηλά ποσοστά αποχής και μη συμμετοχής

-------------------------

Η τελευταία έρευνα τριμήνου έγινε εντός Σεπτεμβρίου και όπως η κ. Γιουτζέλ ανάφερε στο ΚΥΠΕ δείχνει τον Μουσταφά Ακιντζί να προηγείται με 23,6% έναντι 10,8% του Ερσίν Τατάρ και 9,2% του Τουφάν Ερχιουρμάν, σημειώνοντας ότι τα ποσοστά του προέδρου του ΚΕΕ σημείωσαν πτώση, ενώ του προέδρου του ΡΤΚ είναι σταθερά, στις τελευταίες 5-6 έρευνες, όπως είπε.  

 

H κ. Γιουτζέλ εξήγησε ότι η έρευνα έγινε αρχές Σεπτεμβρίου όταν τα κρούσματα κορωνοϊού ήταν υψηλά και πριν αρχίσει η παρέμβαση της Τουρκίας με το γεύμα προς την εσωκομματική αντιπολίτευση εντός του ΚΕΕ (ΣΣ: εννοεί το γεύμα που ο Τούρκος «πρέσβης» είχε παραθέσει στους 8 «βουλευτές» του ΚΕΕ στο εστιατόριο του κατοχικού στρατού στην Κερύνεια) μετά το οποίο υπήρξε μια ανάκτηση δυνάμεων στο κόμμα.

 

Ωστόσο, θεωρεί ότι η τελευταία παρέμβαση από την Άγκυρα χθες, θα πολώσει το κλίμα περισσότερο, οδηγώντας το κλίμα προς το ερώτημα «Ακιντζί ή Τατάρ;». «Πιστεύω ότι οι αναποφάσιστοι στα αριστερά, μεταξύ Ερχιουρμάν και Ακιντζί θα πάνε προς τον Ακιντζί αλλά και οι ψήφοι που παίρνει ο κ. Αρικλί (ΣΣ: ο πρόεδρος του κόμματος Αναγέννησης) θα πάνε προς τον Τατάρ. Οι πλευρές έχουν γίνει σαφείς και ξεκάθαρες. Μεταξύ των υποστηρικτών του Ακιντζί μάλιστα, υπάρχει η πεποίθηση ότι είναι ο Ακιντζί και ο Ερντογάν. Αυτό έχει μετατραπεί σε δημοψήφισμα παρά σε εκλογές».  

Η Μινέ Γιουτζέλ σημείωσε ωστόσο και το υψηλό ποσοστό που καταγράφηκε στην έρευνα του Κέντρου που φτάνει το 53% όσων δεν απάντησαν, είναι αναποφάσιστοι ή δήλωσαν ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν. Δεν απάντησε το 22,6% των ερωτηθέντων, αναποφάσιστο δήλωσε το 14,6% ενώ ποσοστό 15,8% δήλωσε ότι δεν θα πάει να ψηφίσει.

Σημείωσε επίσης ότι από το 47% των ερωτηθέντων στην έρευνα, οι μισοί δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν τον Μουσταφά Ακιντζί. Εάν αυτοί που δήλωσαν αναποφάσιστοι, δεν θα ψηφίσουν ή δεν απάντησαν, τελικά δεν προσέλθουν την Κυριακή στις κάλπες, είπε η Μινέ Γιουτζέλ, ο κ. Ακιντζί μπορεί να βγει και από τον πρώτο γύρο. «Κι αυτό θα είναι μια πολύ δυνατή απάντηση προς την Τουρκία, θεωρώ».  

H κ. Γιουτζέλ ανάφερε στο ΚΥΠΕ ότι από τον Δεκέμβριο του 2019 και την τότε παρέμβαση της Τουρκίας (ΣΣ: οι απειλές εναντίον του Μουσταφά Ακιντζί για το σχόλιό του για την επιχείρηση της Τουρκίας «Πηγή ειρήνης» στην Συρία) άρχισε να καταγράφεται στις έρευνές της η σοβαρή αντίδραση των Τ/κ, που εκλάμβανε τα όσα έκανε η Άγκυρα όχι μόνο ως επίθεση εναντίον του κ. Ακιντζί, αλλά εναντίον των Τ/κ. Τότε υπήρχε ένα ρεύμα προς τον νυν Τ/κ ηγέτη, ενώ γύρω στον Ιανουάριο – Φεβρουάριο είχαν ξεκαθαρίσει πια όλες οι υποψηφιότητες για τις «προεδρικές» του Απριλίου, που τελικά όμως αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας.  

Παρέμβαση της Τουρκίας

-------------------------

Η άνευ προηγουμένου παρέμβαση της Τουρκίας στην προεκλογική εκστρατεία, δεν μπορεί να αγνοηθεί και τα ΜΜΕ χωρίστηκαν σε στρατόπεδα, ανέφερε, λέγοντας ότι η θέση του κ. Ακιντζί από την αρχή υπέρ της τ/κ ταυτότητας, άρχισε σιγά σιγά να υιοθετείται στην προεκλογική και από άλλους υποψηφίους.  

Όσον αφορά το Κυπριακό, η κ. Γιουτζέλ ανάφερε ότι υπάρχουν δύο υποψήφιοι που ξεκαθαρίζουν ότι διαπραγματεύονται ομοσπονδιακή λύση, οι κκ. Ακιντζί και Ερχιουρμάν και υπάρχουν δύο υποψήφιοι, οι κκ. Ακιντζί και Ντενκτάς που παίρνουν καθαρά θέση ενάντια στην παρέμβαση της Τουρκίας στα των «εκλογών». Για την ίδια, οι εάν υπάρξει κάποια έκπληξη σε αυτές τις «εκλογές» αυτή θα έρθει από τον Σερντάρ Ντενκτάς ο οποίος μιλά πολύ ξεκάθαρα, πιο αριστερά, ως ιδεαλιστής, δημοκράτης που γίνεται αποδεκτός και συμπαθής σε πιο φιλελεύθερους, σε σημείο – όπως είπε – που κάποιοι πολίτες δηλώνουν πως αν δεν ήξεραν ποιος είναι ο Ντενκτάς, κι από πού προέρχεται, θα μπορούσαν να τον ψήφιζαν.  

Για την υποψηφιότητα Ερσίν Τατάρ επεσήμανε ότι από την αρχή δήλωνε πως κάθε βήμα θα το κάνει με την Τουρκία και από την αρχή της εκστρατείας του πιο πολύ εμφανίστηκε σε τουρκικά ΜΜΕ, παρά σε τ/κ, δηλώνοντας σε κάθε ευκαιρία ότι η Τουρκία τον στηρίζει και θέλει να κερδίσει, «κάτι που δεν είναι ψέμα».  

Απαντώντας σε ερώτηση αν οι «εκλογές» είναι ψηλά στην ατζέντα των πολιτών, απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι και το ψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων, που δεν απάντησαν ή δήλωσαν ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν, αυτό καταδεικνύει. Ακόμα και μετά την δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για άτυπη πενταμερή σύνοδο μετά τις «εκλογές», το Κυπριακό δεν συζητήθηκε πολύ, είπε. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Σεπτεμβρίου, οι πολίτες έχουν βάλει σε προτεραιότητα τα θέματα οικονομίας, την πανδημία, την ανεργία και πολύ μετά έρχεται το Κυπριακό.  

Σε σχόλιο για την παρέμβαση της Τουρκίας σε αυτή την προεκλογική, η κ. Γιουτζέλ είπε ότι αυτό έρχεται μπούμερανγκ κι αυτό είχε φανεί πέρυσι τον Δεκέμβριο όπου έκαναν τις συνεντεύξεις για την έρευνα πρόσωπο με πρόσωπο και στα χωριά και είχαν συναντήσει ανθρώπους που δήλωναν ότι δεν ψήφιζαν Ακιντζί αλλά θα το έκαναν λόγω των απειλών και της στάσης της Τουρκίας έναντι του Τ/κ ηγέτη. Είναι πολύ σημαντικό, πρόσθεσε, το μήνυμα που οι Τ/κ στέλνουν στην Τουρκία ότι θέλουν εδώ να αυτοδιοικούνται με την δική τους θέληση, όπως και το μήνυμα προς τους Ε/κ για την πολιτική ισότητα.  

Κληθείσα να σχολιάσει τις χθεσινές εξελίξεις, η Μινέ Γιουτζέλ ανάφερε ότι η παραίτηση του κόμματος του Λαού από την «κυβέρνηση» «δεν πείθει» αφού η παρέμβαση για το Βαρώσι γίνεται από την Τουρκία και όλοι επικεντρώνουν τα πυρά τους στον Ερσίν Τατάρ. Σημείωσε δε ότι τον περασμένο Φεβρουάριο όταν είχε γίνει η συνάντηση που συγκάλεσε ο Δικηγορικός Σύλλογος της Τουρκίας εντός της περίκλειστης πόλης, στην παρουσία του Τούρκου Αντιπροέδρου, είχε αποκλειστεί τότε ο Μουσταφά Ακιντζί. Αλλά τότε, πρόσθεσε, το ΚΛ δεν διαμαρτυρήθηκε για τον αποκλεισμό.  

Τώρα που είναι το ΚΛ που έχει αποκλειστεί, τώρα αντέδρασαν, ανάφερε. Σημείωσε επίσης ότι αρχικά ο Κουντρέτ Οζερσάι εμφανιζόταν ως ο εκλεκτός της Άγκυρας και προωθούνταν ως ο κοινός υποψήφιος της δεξιάς, κάτι που δεν ευοδώθηκε ενώ ήταν ο Κουντρέτ Οζερσάι που «ανέλαβε» το σχέδιο – πρωτοβουλία για άνοιγμα των Βαρωσίων, αλλά απογοητεύτηκε από την στάση της τουρκικής Κυβέρνησης.  

Η κ. Γιουτζέλ πρόσθεσε ότι στις έρευνες τα ποσοστά του Κουντρέτ Οζερσάι είναι χαμηλά «και είμαι βέβαιη πως αυτό δείχνουν και οι τουρκικές έρευνες».

Όσον αφορά τις ανακοινώσεις για το Βαρώσι, είπε ότι ανοίγει ουσιαστικά μόνο ένα κομμάτι της παραλίας της περιφραγμένης πόλης, θεωρεί πως δεν θα κρατήσει πολύ αυτό και πιστεύει ότι είτε θα υπάρξει «βήμα πίσω» είτε πιο μετά όταν η κατάσταση ξεκαθαρίσει, θα συζητηθεί το θέμα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Θεωρεί επίσης ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να αποκλιμακωθεί, όπως και στην Κύπρο και σε αυτό μπορεί να συμβάλλει η επίλυση του Κυπριακού.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home