Βγάζουν έξω από τα σπίτια τους πρόσφυγες & τους ζητούν και νοίκι

Βγάζουν έξω από τα σπίτια τους πρόσφυγες & τους ζητούν και νοίκι

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ενώνουν τις δυνάμεις τους

Οι ομαλές συνθήκες διαμονής των προσφύγων, απασχολεί εντόνως την Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής. Ένα «καυτό» θέμα θα συζητηθεί την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020 στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής.

Διορία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2020 δόθηκε σε πρόσφυγες που κατοικούν σε προσφυγικές κατοικίες στον συνοικισμό Αγίου Ιωάννη Λάρνακας για να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους, αφού οι πολυκατοικίες που διαμένουν δεν έχουν στατική επάρκεια. Ως εκ τούτου θεωρούνται μη επισκευάσιμες.

Το θέμα προβληματίζει τους βουλευτές και μάλιστα η εξέταση του θέματος τίθεται αυτεπάγγελτα από την Επιτροπή, αφού η εγγραφή του θέματος έγινε από τους βουλευτές: Σκεύη Κούτρα - Κουκουμά (πρόεδρο), Στέφανο Στεφάνου και Νίκο Κεττηρο (ΑΚΕΛ) και Μαριέλλα Αριστείδου, Ονούφριο Κουλλά και Κυριάκο Χατζηγιάννη (ΔΗ.ΣΥ).  Μόνο και μόνο ότι τα δυο μεγάλα κόμματα ενώνουν τις δυνάμεις τους για το συγκεκριμένο ζήτημα αποδεικνύει τη σημασία του θέματος.

Άξιο αναφοράς είναι ότι μιλώντας στην Offsite, η κα Σκεύη Κουκουμά μάς ανέφερε ότι «μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου στέλλουν σε άλλους οικισμούς πρόσφυγες κυρίως ηλικιωμένους οι οποίοι καλούνται να καταβάλλουν ενοίκιο 250 ευρώ που θα επιβαρύνει τη σύνταξή τους». Όπως ανέφερε, «αναμένουμε από την Κυβέρνηση να μας δοθούν εξηγήσεις». Όταν θέσαμε στην κα Κουκουμά ότι το θέμα εγγράφεται αυτεπαγγέλτως τόσο από βουλευτές του ΔΗ.ΣΥ, όσο και από βουλευτές του ΑΚΕΛ, μάς τόνισε ότι «είναι ένα σοβαρό ζήτημα, δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε τον κόσμο».

Όπως πληροφορούμαστε, το θέμα θα συζητείτο από τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, αλλά έγινε Φεβρουάριος και φθάσαμε στο παρά πέντε».

Η στατική μελέτη

Ένα άλλο σοβαρό θέμα που θα συζητηθούν στην Επιτροπή Προσφύγων την Τρίτη αποτελεί η μελέτη του Τμήματος Πολεοδομίας επί τη βάσει της οποίας  43 πολυκατοικίες που διαμένουν πρόσφυγες δεν είναι επισκευάσιμες. Για το θέμα υπάρχει και εξειδικευμένη στατική μελέτη.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Για το θέμα κλήθηκαν να παραστούν ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών,εκπρόσωποι του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, του Τμήματος Χωρομετρίας και Κτηματολογίου, εκπρόσωποι του Τμήματος Δημοσίων Έργων και Υπουργείου Μεταφορών και ο πρόεδρος και μέλη της Παγκύπριας Επιτροπής Προσφύγων.  

Home