Δεν αλλάζει ημερομηνία το Πάσχα-Τι μπορεί να γίνει στις 27 Μαΐου

Δεν αλλάζει ημερομηνία το Πάσχα-Τι μπορεί να γίνει στις 27 Μαΐου

Κανονικά στις 19/4 το Πάσχα - Γιατί όμως γίνεται συζήτηση για εορτασμό στις 27/5 και τι μπορεί να γίνει - Λεπτομέρειες

Αρκετή συζήτηση γίνεται από την Δευτέρα για την… μεταφορά του εορτασμού του Πάσχα σε άλλη ημερομηνία λόγω της όλης κατάστασης με τον Κορωνοϊό, των περιοριστικών μέτρων που θα παραταθούν καθώς και την απαγόρευση για τον κόσμο να προσέρχεται στις εκκλησίες και κατά την Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Κυρίου, την μεγαλύτερη εορτή της Ορθοδοξίας. 

Όπως προέκυψε την Δευτέρα μετά την συνεδρία της Διυπουργικής Επιτροπής, ο ΠτΔ θα συζητήσει με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο και θα ζητήσει όπως μεταφερθεί η εορτή του Πάσχα σε κατοπινό στάδιο. Γίνεται μάλιστα λόγος για το τέλος Μαϊού και συγκεκριμένα στις 27 Μαΐου. Πώς όμως προκύπτει η συγκεκριμένη ημερομηνία θα δούμε παρακάτω.

Δεν μπορεί να γίνει μεταφορά της γιορτής του Πάσχα

Κατ’ αρχάς στο σημείο αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρέπει να μιλάμε για μεταφορά/αλλαγή της ημερομηνίας εορτασμού του Πάσχα. Η εκκλησία μας θα εορτάσει κανονικά φέτος στις 19 Απριλίου την Ανάσταση του Κυρίου μας και καθ’όλη την Μεγάλη Εβδομάδα θα γίνουν όλες οι ακολουθίες όπως κάθε χρόνο αλλά μόνο με τα άτομα που έχουν την σχετική άδεια να προσέρχονται στις εκκλησίες (Ιερείς, ψάλτες, βοηθοί). 

Άρα είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι το Πάσχα θα εορταστεί στις 19 Απριλίου. 

Στις 27 Μαϊου, την ημερομηνία δηλαδή για την οποία γίνεται συζήτηση, η εκκλησία μας εορτάζει την Απόδοση της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα. Συμπληρώνονται 40 ημέρες μετά το Πάσχα και ακριβώς δηλαδή στις 27/5 θα είναι η τελευταία μέρα ουσιαστικά κατά την οποία στις εκκλησίες θα ψάλλεται το ‘’Χριστός Ανέστη’’. 

Κάθε χρόνο σε όλες τις εκκλησίες εορτάζεται αυτή η μέρα και ας μην είναι τόσο γνωστή στο ευρύ κοινό. 

Αυτό που αποφάσισε ήδη η Εκκλησία της Ελλάδας και  συζητείται ουσιαστικά για να γίνει και  στην Κύπρο είναι να δοθεί μια ιδιαίτερη λαμπρότητα και πανηγυρικός χαρακτήρας στον εορτασμό της εορτής της Αποδόσεως της Εορτής του Πάσχα στις 27/5, για να συμμετέχουν μαζικά και οι πιστοί. 

Για το συγκεκριμένο θέμα η Εκκλησία της Ελλάδα αναφέρει στην ανακοίνωση της:

‘’Ευχόμαστε και προσευχόμαστε, ο κίνδυνος να περάσει σύντομα, ώστε όλοι μαζί (Κλήρος και λαός) να αξιωθούμε να εορτάσουμε την Λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας με πανηγυρική Αναστάσιμη Παννυχίδα, κατά την Απόδοση της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα, δηλαδή κατά το μεσονύκτιο μεταξύ Τρίτης 26 προς Τετάρτη 27 Μαΐου 2020’’.

Ίδια η Ακολουθία

Εάν λοιπόν το επιτρέψουν οι συνθήκες θα εορταστεί το βράδυ της 26ης Μαϊου ή το πρωί της 27ης Μαΐου η απόδοση του Πάσχα, ωσάν να είναι η αυτή ημέρα του Πάσχα. Έτσι κι’ αλλιώς η Ακολουθία που γίνεται στην Εκκλησία κατά την απόδοση της εορτής είναι ακριβώς η ίδια που γίνεται και το βράδυ της Ανάστασης. 

Φαίνεται ότι και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είναι θετικός στην συγκεκριμένη εισήγηση και είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουμε και εμείς την Ελλάδα και να δοθεί ένας ξεχωριστός και πανηγυρικός χαρακτήρας στην εορτή της Αποδόσεως του Πάσχα στις 27/5 για να νιώσουν και οι πιστοί από κοντά το χαρμόσυνο μήνυμα της Λαμπροφόρου εορτής της Αναστάσεως. 

Δεν θα παραταθεί η νηστεία!

Τέλος να τονίσουμε στο σημείο αυτό ότι εννοείται ότι η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής ΔΕΝ θα παραταθεί εάν προκύψει τελικά το πιο πάνω σενάριο. Θα διαρκέσει κανονικά όπως κάθε χρόνο μέχρι το Μεγάλο Σάββατο. 

Home