Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δεν θέλετε μάσκα στα εστιατόρια 

Offsite Team -
02.08.2020 - 00:28

Δεν θέλετε μάσκα στα εστιατόρια 

Thumbnail
Σε ποιους 8 χώρους ΠΡΕΠΕΙ να έχετε μάσκα - Δεν συμπεριλαμβάνονται Εστιατόρια και χώροι εστίασης

Σύγχυση προκλήθηκε με το πού θα πρέπει να χρησιμοποιούν οι πολίτες μάσκα και που όχι. Αρκετοί αναγνώστες επικοινώνησαν με την Offsite και ζητούσαν να μάθουν κατά πόσο θα πρέπει να φορούν μάσκα ή όχι σε χώρους εστίασης. 

Η Offsite ανταποκρινόμενη, ξεκαθάρισε το θέμα. Οι πολίτες δεν είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα σε εστιατόρια και γενικά σε χώρους εστίασης εσωτερικού χώρου. 

Άλλωστε το Διάταγμα είναι ξεκάθαρο, ότι οι μάσκες είναι υποχρεωτικές σε 8 χώρους. 

«Σε συνέχεια του Διατάγματος του Υπουργού Υγείας Αρ. 36 (παρ. 2.1), ημερομηνίας 31 Ιουλίου 2020, διευκρινίζονται τα ακόλουθα που αφορούν στους χώρους όπου η χρήση μάσκας είναι από σήμερα υποχρεωτική από τον γενικό πληθυσμό, καθώς και από τους εργαζόμενους», διευκρινίζει το Υπουργείο Υγείας, και αναφέρει: 

1. Πολίτες – Γενικός πληθυσμός (άτομα ηλικίας 6 ετών και άνω): 

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική από τους πολίτες, 6 ετών και άνω, στα ακόλουθα υποστατικά/χώρους:

- Υπεραγορές / Φούρνοι

- Πολυκαταστήματα / Καταστήματα λιανικού εμπορίου / Εμπορικά κέντρα

- Εκκλησίες

- Επισκέπτες σε Νοσηλευτήρια / Κλινικές / Οίκους ευγηρίας / Άλλα Ιδρύματα παροχής υγειονομικής φροντίδας

- Φαρμακεία

- Υπηρεσίες/Τμήματα του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και ιδιωτικές επιχειρήσεις που υποδέχονται/εξυπηρετούν κοινό (π.χ. τράπεζες, ΚΕΠ, Ταχυδρομεία, ΑΗΚ, κοκ)

- Πρακτορεία στοιχημάτων

- Ανελκυστήρες

Ξεκαθαρίζεται ότι σε χώρους που δεν περιλαμβάνονται στον πιο πάνω κατάλογο, η χρήση μάσκας από τους πολίτες δεν είναι υποχρεωτική.

Σημειώνεται ότι η μη τήρηση του μέτρου αποτελεί παραβίαση Διατάγματος από τον ίδιο τον πολίτη και το πρόστιμο των €300 βαραίνει τον ίδιο τον πολίτη και όχι την επιχείρηση/υποστατικό.

2. Εργαζόμενοι: 

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους σε θέσεις εξυπηρέτησης κοινού, στα πιο κάτω υποστατικά/χώρους/επιχειρήσεις: 

-    Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (π.χ. οδηγοί λεωφορείων), 

-    Εσωτερικούς χώρους ιδιωτικών επιχειρήσεων, Τμημάτων δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, που εξυπηρετούν κοινό, όπως είναι τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, τα Ταχυδρομεία, οι επιχειρήσεις ταχυμεταφορών (couriers), σημεία πληρωμής λογαριασμών Οργανισμών (π.χ. ΑΗΚ, CYTA, Τοπική Αυτοδιοίκηση), κοκ,

- Άτομα που εργάζονται σε θέσεις άμεσης εξυπηρέτησης του κοινού στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου. Ενδεικτικά: 

- Ταμεία υπεραγορών, αρτοποιείων, φαρμακείων, λαϊκών αγορών, καταστημάτων λιανικού εμπορίου, κτλ

- Εξυπηρέτηση κοινού σε σημεία της αλυσίδας τροφίμων όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φρουταρίες, περίπτερα, μίνι μάρκετς, λιανικό εμπόριο (π.χ. επιχειρήσεις πώλησης ρούχων και υποδημάτων, καλλυντικών, κοκ), κ.ά. - Διανομείς

- Εργαζόμενοι σε εργοτάξια/κατασκευαστικό τομέα: Τα άτομα που εργάζονται στον κατασκευαστικό τομέα οφείλουν να χρησιμοποιούν μάσκες μιας χρήσης όταν μετακινούνται με αυτοκίνητο (ο αριθμός των ατόμων στο αυτοκίνητο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 άτομα), όταν χρησιμοποιούν ανελκυστήρες. - Οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση ή υποστατικό, όπου σύμφωνα με τα σχετικά πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας, προνοείται η χρήση μάσκας.  

Home