Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δενδροφύτευση με συμμετοχή ασυνόδευτων παιδιών αιτητών ασύλου

Offsite Team -
14.01.2020

Δενδροφύτευση με συμμετοχή ασυνόδευτων παιδιών αιτητών ασύλου

Thumbnail
Με μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αθηαίνου δεντροφύτευσαν την αυλή του σχολείου τους

Με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης και κοινωνικής ένταξης των ασυνόδευτων παιδιών αιτητών ασύλου στην Κύπρο, οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αθηένου πραγματοποίησαν σήμερα δενδροφύτευση.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αναφέρεται ότι «οι μαθητές του Δημοτικού, με τη συμμετοχή 16 ασυνόδευτων παιδιών αιτητών ασύλου που φιλοξενούνται στην Κύπρο, δενδροφύτευσαν την καινούρια αυλή του σχολείου τους. Η δενδροφύτευση έγινε στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας Κώστα Καδή, της Αντιπροσώπου της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Κύπρο Katja Saha,του Δημάρχου Αθηαίνου Κυριάκου Καρεκλά, του Επικεφαλής της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών Κωνσταντίνου Κυπριανού και της κύπριας μουσικού Αλέξιας Βασιλείου, η οποία είχε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης της εκδήλωσης στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού της προγράμματος “Re-bE”.

Σε χαιρετισμό του ο Υπουργός ανέφερε ότι «η σημερινή εκδήλωση δεν ήταν μόνο για δενδροφύτευση, αλλά έδωσε την ευκαιρία στα φιλοξενούμενα παιδιά να μοιραστούν την εμπειρία και τη χαρά να φυτέψουν ένα δέντρο μαζί με φίλους και να συμμετάσχουν σε μια εκπαιδευτική δραστηριότητα, που σε κανονικές συνθήκες θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν στο δικό τους σχολείο, στη χώρα τους».

Ταυτόχρονα, συνέχισε «έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές του Σχολείου να γνωρίσουν και να αποδεχτούν την ετερότητα και την ποικιλομορφία και όλοι μαζί να συνεργαστούν για έναν πιο πράσινο πλανήτη. Εκδηλώσεις σαν τη σημερινή, που συνδυάζουν την αύξηση του πρασίνου με την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης και συμπεριφοράς των παιδιών, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον» ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας.   

Η Αντιπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο, Katja Saha, σημείωσε ότι προγράμματα όπως το“Re-bE” και δραστηριότητες όπως η σημερινή, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της απογοήτευσης, στη μείωση των εντάσεων, της ανασφάλειας και της μοναξιάς που αισθάνονται τα περισσότερα παιδιά πρόσφυγες, ενισχύουν την ανθεκτικότητα των προσφύγων και συμβάλλουν στη διατήρηση της ειρήνης.

Είπε ακόμα ότι «τέτοιες πράξεις αλληλεγγύης μας εμπνέουν και αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να συνυπάρξουν και να ευημερήσουν μαζί. Ας συνεργαστούμε ώστε να δώσουμε φωνή στους πρόσφυγες, να καταπολεμήσουμε τη ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και το φόβο» κατέληξε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «τόσο ο Υπουργός όσο και η κα. Saha έδωσαν συγχαρητήρια στην Αλέξια για την πρωτοβουλία της και εξήραν το καινοτόμο εκπαιδευτικό της πρόγραμμα “Re-bE”, το οποίο βοηθά τα ασυνόδευτα παιδιά αιτητές ασύλου να νιώθουν περισσότερη ασφάλεια και να ελπίζουν για ένα καλύτερο μέλλον».

Σημειώνεται ότι «η πρωτοβουλία της σημερινής εκδήλωσης στηρίχτηκε στη συνέργεια των τριών προγραμμάτων που δημιούργησε η κύπρια μουσικός.  Πρόκειται για τα Προγράμματα Re-bE Σχολεία, Re-bE Περιβάλλον και Re-bE Κοινωνική Ένταξη και Ενσωμάτωση, ενώ τα τελευταία χρόνια μεταξύ άλλων η Αλέξια συνεργάζεται με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ στον σχεδιασμό Προγραμμάτων και βιωματικών εργαστηρίων για ασυνόδευτα παιδιά αιτητές ασύλου». 

Τα δενδρύλλια που φυτεύτηκαν στο προαύλιο του Σχολείου, παρείχε το Τμήμα Δασών στο πλαίσιο του προγράμματος «Φυτεύω για το κλίμα», ενώ λειτουργοί του Τμήματος βοήθησαν τα παιδιά με την τεχνογνωσία τους, για την επιτυχή υλοποίηση της δενδροφύτευσης.

ΚΥΠΕ

Home