Διαφημίζουν €5 το τεστ από 1η Αυγούστου - Αλλάζει το πλαφόν;

Διαφημίζουν €5 το τεστ από 1η Αυγούστου - Αλλάζει το πλαφόν;

Καρολίνα: Πιθανόν αλλαγές στο πλαφόν των rapid tests

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Τέλος τα δωρεάν rapid test από 1η Αυγούστου αποφάσισε η Κυβέρνηση με τα άτομα ηλικίας 12-15 ετών και τα άτομα 16 ετών και άνω με σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν δικαιούνται να εμβολιαστούν να εξαιρούνται από αυτή την απόφαση.

Εν αναμονή της εφαρμογής αυτής της απόφασης, έχει φουντώσει η συζήτηση του κατά πόσο θα αυξηθεί ή θα μειωθεί η τιμή των rapid test. 

Μιλώντας στην Offsite η Έφορος Κλινικών Εργαστηρίων κ. Καρολίνα Στυλιανού, μας ανέφερε πως τη δεδομένη στιγμή γίνονται συζητήσεις και είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν αλλαγές στα πλαφόν των τιμών των rapid test.

Χαρακτηριστικά η κ. Στυλιανού τόνισε πως ανάμεσα σε άλλα συζητείται η μείωση της τιμής των rapid test. 

Ερωτηθείς η κ. Στυλιανού εάν θα καταργηθούν οι κινητές μονάδες διενέργειας rapid test που βρίσκονται μέχρι και σήμερα σε διάφορα σημεία και εάν θα πρέπει οι πολίτες να επισκέπτονται τα φαρμακεία και τα κλινικά εργαστήρια, δήλωσε πως «αυτό δεν έχει αποφασιστεί ακόμη».

Rapid test από 5 ευρώ στα φαρμακεία

Την ίδια ώρα σύμφωνα με την Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ σε περίπου 380 φαρμακεία ανά το παγκύπριο διενεργούνται rapid test. 

«Παρόλο που ανακοινώθηκε ότι από 1η Αυγούστου καταργούνται τα δωρεάν τεστ, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στην τιμή», δήλωσε η κ. Ισσέγιεκ.

Η ανώτερη τιμή των rapid test ανέρχεται στα 20 ευρώ, ενώ όπως μας επεσήμανε η κ. Ισσέγιεκ τα πλείστα φαρμακεία χρεώνουν από 10 - 15 ευρώ. 

Εξηγώντας περαιτέρω για την χρέωση των test η κ. Ισσέγιεκ μας ανέφερε πως «είναι ανάλογα με το κόστος το οποίο έχουν από τον προμηθευτή». Πάντως ήδη κάποια φαρμακεία έχουν ενημερώσει πελάτες τους πως από 1η Αυγούστου θα χρεώνουν 5 ευρώ το κάθε rapid test.

Ερωτηθείς η Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου εάν θα υπάρξει λίστα με τα φαρμακεία στα οποία θα διενεργούνται rapid test, επεσήμανε πως ήδη έχει γίνει πριν από ένα μήνα μια λίστα με τα φαρμακεία, ωστόσο αυτή αλλάζει καθώς υπάρχουν περιπτώσεις φαρμακείων που ξεκινούν να διενεργούν rapid test και κάποια άλλα σταματούν. 

Καταληκτικά η κ. Ισσέγιεκ δήλωσε πως είναι μεγάλο το ενδιαφέρον των πολιτών για τη διενέργεια rapid test στα φαρμακεία καθώς είναι μια ολιγόλεπτη διαδικασία και δε χρειάζεται να περιμένουν στις ουρές όπως γίνεται στις κινητές μονάδες. 

Home