Διάταγμα:Δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια οι μοτοσικλετιστές

Διάταγμα:Δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια οι μοτοσικλετιστές

Το διάταγμα της Αστυνομίας για την απαγόρευση διακίνησης συγκεκριμένων μοτοσικλετιστών φέρνει δυναμικά μέτρα

Επιστολές στον Αρχηγό Αστυνομίας και στην Υπουργό Δικαιοσύνης, πρόκειται να αποστείλει εντός της ημέρας η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσικλέτας μετά το διάταγμα απαγόρευσης διακίνησης μοτοσικλετών συγκεκριμένου κυβισμού σε συγκεκριμένα σημεία για συγκεκριμένες ημέρες. 

Όπως πληροφορείται η Offsite η επιστολή ετοιμάστηκε το βράδυ της Πέμπτης 12/8, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να αποσταλεί στους αρμόδιους

Πάντως το όλο ζήτημα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από μοτοσικλετιστές και οργανώσεις τους οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι για δυναμικά μέτρα εάν τελικά η Αστυνομία προχωρήσει με το διάταγμα. 

Στον αντίποδα, κάποια μερίδα πολιτών, επικροτεί την απόφαση της Αστυνομίας, θεωρώντας πως έτσι θα λυθεί το πρόβλημα της οχληρίας, ιδιαίτερα κατά τις μεταμεσονύχτιες ώρες. 

Έτοιμη για δυναμικές κινητοποιήσεις η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας 

Η Offsite επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσυκλέτας, Ζανέττο Κουμάση, ο οποίος τόνισε πως το διάταγμα και η εν λόγω απόφαση δεν τους βρίσκει σύμφωνους

«Δεν συμφωνούμε με το διάταγμα. Έχουμε ετοιμάσει επιστολή και θα την αποστείλουμε στον Αρχηγό και στην Υπουργό Δικαιοσύνης», σημείωσε ο κ. Ζανέττος, συμπληρώνοντας πως εκτός από την επιστολή θα ζητήσουν και συνάντηση με τους αρμόδιους. 

«Θα κινητοποιηθούν όλοι οι μοτοσικλετιστές για το ζήτημα. Δεν θα το αφήσουμε έτσι», ανέφερε κατηγορηματικά ο κ. Ζανέττος, υπογραμμίζοντας πως σε περίπτωση που δεν αλλάξει το διάταγμα θα προχωρήσουν με μαζικές κινητοποιήσεις

Μεμονωμένες οι αντιδράσεις, λέει η Αστυνομία 

Πέραν από κάποιες μεμονωμένες αντιδράσεις όσον αφορά στο διάταγμα απαγόρευσης διακίνησης μοτοσικλετών συγκεκριμένου κυβισμού σε συγκεκριμένα σημεία, μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας αντέδρασαν θετικά, ανέφερε σε δήλωσή του ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανώτερος Υπαστυνόμος Χρίστος Αντρέου.

Όπως σημειώνει το ΚΥΠΕ σε σχέση με το διάταγμα απαγόρευσης διακίνησης μοτοσικλετών συγκεκριμένου κυβισμού, η απόφαση για έκδοσή του λήφθηκε μετά από σχετικές εισηγήσεις των Αστυνομικών Διευθυντών των Επαρχιών, καθώς επίσης και του Αστυνομικού Διευθυντή Τροχαίας.

Ο λόγος έκδοσης του σχετικού προσωρινού διατάγματος, ήταν η αυξημένη οχληρία που παρατηρείται, ιδιαίτερα κατά τις νυκτερινές ώρες, καθώς και τα αυξημένα παράπονα πολιτών στα συγκεκριμένα σημεία, ανέφερε.

Ο κ. Αντρέου πρόσθεσε ότι πριν την απόφαση για έκδοση του σχετικού διατάγματος, λήφθηκαν υπόψη, από τη μία το δημόσιο συμφέρον και από την άλλη η ελευθερία διακίνησης των πολιτών, γι’ αυτό και ισχύει μόνο για συγκεκριμένες ημερομηνίες, ώρες και δρόμους σε παγκύπρια βάση, ενώ παράλληλα τονίζει ότι από τις πρόνοιες του σχετικού διατάγματος, εξαιρούνται οι επαγγελματίες διανομείς φαγητού.

«Να σημειωθεί ότι πέραν από κάποιες μεμονωμένες αντιδράσεις όσον αφορά στο διάταγμα, μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας αντέδρασαν θετικά. Η Αστυνομία συνεχίζει την επιτήρηση και τους ελέγχους σε όλο το οδικό δίκτυο, ενώ παράλληλα προτρέπει τους οδηγούς να τηρούν πιστά τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας», ήταν το σχόλιο του κ. Αντρέου σχετικά με τις αντιδράσεις.

Τι προνοεί το διάταγμα

Με το διάταγμα απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των δίκυκλων, τρίκυκλων και τετράκυκλων μοτοσικλετών, με κυβισμό πέραν των 125κ.εκ. σε δρόμους, μέρες και ώρες, που αναφέρονται πιο κάτω:

  • Λευκωσία: Στις 16, 23 και 30 Αυγούστου, 2020, μεταξύ των ωρών 00:01 – 05:00, στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή, από το σημείο της διασταύρωσης με τη λεωφόρο Αρχαγγέλου και τη Λεωφόρο Αγίου Προκοπίου, μέχρι τη διασταύρωση με την οδό Θεμιστοκλή Δέρβη και στη Λεωφόρο Προδρόμου, από τη συμβολή της με την οδό Ερυθρού Σταυρού, μέχρι τη διασταύρωση με τη Λεωφόρο Γρίβα Διγενή.
  • Λεμεσός: Στις 14, 15, 16, 21, 22, 23, 28, 29 και 30 Αυγούστου, 2020, μεταξύ των ωρών 19:00 – 04:00 της επομένης, στον παραλιακό δρόμο Λεμεσού και συγκεκριμένα στις οδούς Σπύρου Αραούζου, 28ης Οκτωβρίου, Προμαχών Ελευθερίας, Γεωργίου Α΄ και Αμαθούντος.
  • Πάφος: Στις 14, 15, 16, 21, 22, 23, 28, 29 και 30 Αυγούστου, 2020, μεταξύ των ωρών 20:00 – 04:00 της επομένης, στη λεωφόρο Ποσειδώνος, στην Πάφο.
  • Ελεύθερη Περιοχή Αμμοχώστου: Στις 14 15, 16, 21, 22, 23, 28, 29 και 30 Αυγούστου, 2020, μεταξύ των ωρών 20:00 – 04:00 της επομένης, στην οδό Πρωταρά (δρόμος ξενοδοχείων Πρωταρά, Δήμος Παραλιμνίου) και στις λεωφόρους Νησσί και Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, στην Αγία Νάπα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τις απαγορευτικές πρόνοιες του διατάγματος εξαιρούνται οι επαγγελματίες διανομείς φαγητού.

Την ίδια στιγμή συνεχίζουν να βρίσκονται σε ισχύ τα δύο διατάγματα του Αρχηγού Αστυνομίας, για αντιμετώπιση της πυκνής τροχαίας κίνησης στους υπεραστικούς δρόμους κατά την επιστροφή των εκδρομέων στις πόλεις.

Τα διατάγματα απαγορεύουν την κυκλοφορία αρθρωτών οχημάτων και γεωργικών ελκυστήρων στους αυτοκινητόδρομους και συγκεκριμένους υπεραστικούς δρόμους, σε συγκεκριμένες ώρες και μέρες και προστίθενται στην ευρύτερη προσπάθεια της Αστυνομίας, για απάμβλυνση του προβλήματος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα διατάγματα κατά τις ημερομηνίες 16, 23 και 30 Αυγούστου 2020 και μεταξύ των ωρών 09:00-13:00 και 16:00-20:00, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των αρθρωτών μηχανοκίνητων οχημάτων στους αυτοκινητόδρομους και στους υπεραστικούς δρόμους Λευκωσίας - Τροόδους, Λεμεσόυ – Πλατρών -Τροόδους, Πάφου - Πόλεως Χρυσοχούς και Επισκοπής  - Ομόδους. Επιπρόσθετα η πιο πάνω απαγόρευση ισχύει και στις 14 Αυγούστου, 2020, μεταξύ των ωρών 16:00 – 20:00 και στις 15 Αυγούστου, 2020, μεταξύ των ωρών 09:00 – 12:00 και 16:00 – 20:00.

Επίσης, κατά τις ημερομηνίες 14, 15, 16, 23 και 30 Αυγούστου, 2020, μεταξύ των ωρών 09:00 – 13:00 και 16:00 - 20:00, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των γεωργικών και δασικών ελκυστήρων (τρακτέρ) στον υπεραστικό δρόμο Λευκωσίας – Τροόδους.

Ταυτόχρονα, εν όψει και της περιόδου του Δεκαπενταύγουστου, η Αστυνομία και το Τμήμα Τροχαίας, συνεχίζει την επιτήρηση και τους ελέγχους στους αυτοκινητόδρομους και το δευτερεύον οδικό δίκτυο, για σκοπούς πρόληψης των τροχαίων συγκρούσεων και διευκόλυνσης των οδηγών εκεί και όπου παρατηρούνται προβλήματα.

Κατά το ίδιο διάστημα, η Αστυνομία θα συνεχίσει την εντατική επικοινωνία της με το κοινό, ενημερώνοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα, για την κατάσταση που επικρατεί στο οδικό δίκτυο. 

Σχετικές αστυνομικές ανακοινώσεις θα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Αστυνομίας - www.cypruspolicenews.com, τους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter) και την εφαρμογή για κινητές ηλεκτρονικές συσκευές (Application Αστυνομία Κύπρου) της Αστυνομίας στην κατηγορία Οδικό Δίκτυο και καλείται το κοινό προτού αναχωρήσει για τον προορισμό του, να τις συμβουλεύεται.

Οι οδηγοί, κατά τις διακινήσεις τους, προτρέπονται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και υπομονετικοί, να τηρούν πιστά τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, να συμμορφώνονται προς τα σήματα τροχαίας και τις υποδείξεις των αστυνομικών και να διατηρούν αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.

Χ.Ζ. 

Home