Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Διευθύντρια Europol: Υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού της Αστυνομίας

Offsite Team -
04.02.2020

Διευθύντρια Europol: Υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού της Αστυνομίας

Thumbnail

Την πλήρη ικανοποίησή της για τον υψηλό επαγγελματισμό της κυπριακής Αστυνομίας και το ψηλό επιπέδο συνεργασίας με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές αστυνομικές αρχές, εξέφρασε η Διευθύντρια της Europol, Κάθριν Ντε Μπολ, η οποία συναντήθηκε το πρωί με τον Αρχηγό της Αστυνομίας Κύπρο Μιχαηλίδη και την ηγεσία της Δύναμης. Παράλληλα, τόνισε τον σημαντικό ρόλο της Κύπρου για την εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ μέσω της φύλαξης των εξωτερικών της συνόρων και διαβεβαίωσε για την πλήρη στήριξη της Europol στις κυπριακές αρχές.

 

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η κ. Ντε Μπολ είπε αρχικά πως όλοι οι Κύπριοι συνάδελφοί της κάνουν εξαιρετική δουλειά. Η Europol βρίσκεται εδώ για να στηρίξει την Κύπρο στη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. "Αυτό που κάνει εδώ η Κύπρος είναι πολύ σημαντικό για την εσωτερική ασφάλεια στην ΕΕ για όλα τα κράτη μέλη», είπε και εξέφρασε την ετοιμότητα της ευρωπαϊκής Αστυνομίας να παράσχει αυτή την υποστήριξη κατόπιν αιτήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η κ. Ντε Μπολ είπε στη συνέχεια πως ο ρόλος της Europol είναι να ενισχύσει τους ελέγχους ασφαλείας, με πρωταρχικό στόχο τον εντοπισμό κινήσεων από ύποπτους τρομοκράτες.  Υποστηρίζουμε επίσης, συνέχισε, «τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Κύπρου να διακόψει τα δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος που εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο μεταναστών και να αποτρέψει την τρομοκρατία».

Πρόσθεσε πως η Κύπρος έχει σημαντική ευθύνη στον τομέα αυτό και αποτελεί βασικό εταίρο της Europol. Ανέφερε πως η Κύπρος συμμετείχε σε πολλές μεγάλες κλιμακούμενες διεθνείς δράσεις σε συνεργασία με την Europol το 2019, και έδωσε ως παράδειγμα τη συμμετοχή στην κοινή ημέρα δράσης στα Δυτικά Βαλκάνια τον Σεπτέμβριο του 2019, μια κοινή επιχείρηση με στόχο ομάδες οργανωμένου εγκλήματος που δραστηριοποιούνται στα Δυτικά Βαλκάνια και εμπλέκονται σε διακίνηση όπλων, σε λαθρεμπόριο μεταναστών, σε απάτες και σε διακίνηση ναρκωτικών.

1

 

Στη συνέχεια, η κ. Ντε Μπολ είπε πως η χώρα μας είναι ένας πολύ ενεργός συνεταίρος στο ευρωπαϊκό κέντρο λαθρεμπορίου μεταναστών της Europol, και εξέφρασε την εκτίμησή της για τη συμμετοχή της κυπριακής Αστυνομίας στις επιχειρησιακές ομάδες εργασίας, ειδικότερα την κοινή ομάδα συνδέσμου για το λαθρεμπόριο και την εμπορία ανθρώπων, την οποία ίδρυσε η Europol τον Ιούλιο του 2019.

Η Europol θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις τρέχουσες έρευνες, στις οποίες εμπλέκεται η Κύπρος, με ιδιαίτερη έμφαση στις απάτες εγγράφων, στο λαθρεμπόριο μεταναστών και στους ψεύτικους γάμους, είπε και ευχαρίστησε την Αστυνομία για την εξαιρετική συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Δύναμης.  

«Είμαι πολύ χαρούμενη που προσωπικά διαπίστωσα τον υψηλό επαγγελματισμό της Αστυνομίας της Κύπρου και τη δέσμευση της στη διεθνή και ευρωπαϊκή αστυνομική συνεργασία. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Europol εξακολουθεί να στηρίζει με το πλήρες φάσμα των δυνατοτήτων της», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, αφού καλωσόρισε την Εκτελεστική Διευθύντρια της Europol, σημείωσε πως η παρουσία της στην Κύπρο συνιστά μία ακόμα επιβεβαίωση των στενών σχέσεων της Αστυνομίας με την Europol.  

«Η συνεχής και παραγωγική συνεργασία μαζί της, επιβεβαιώνει επίσης τη δική μας προσήλωση, ως ο εθνικός οργανισμός επιβολής του νόμου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στους πανευρωπαϊκούς στόχους για την ασφάλεια των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την προστασία των πολιτών μας», είπε.  

Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στον τομέα της ασφάλειας και της καταπολέμησης του εγκλήματος δεν γνωρίζουν σύνορα, σημειώνοντας πως το διασυνοριακό έγκλημα, το οργανωμένο σοβαρό έγκλημα, η παράνομη διακίνηση και εκμετάλλευση προσώπων, η απειλή της τρομοκρατίας και πολλές άλλες νέες προκλήσεις, βρίσκονται πια συνεχώς στην ημερήσια διάταξη της αποστολής της Αστυνομίας.

2

Ο Αρχηγός είπε πως η συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η θεσμική συνεργασία με την Europol, έδωσε στην Αστυνομία πολλαπλάσιες δυνατότητες στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προσκλήσεων σε όλους τους τομείς της αποστολής της. «Στην ανταλλαγή πληροφοριών, στην οργάνωση κοινών επιχειρήσεων, στην εφαρμογή δικαστικών συνδρομών, στην εκπαίδευση των στελεχών μας, στην αξιοποίηση εμπειρογνωμοσύνης. Μόνοι μας και με τις δικές μας δυνατότητες, ως κράτος, ίσως δεν θα τις είχαμε ποτέ. Αυτή είναι η αξία της συμμετοχής μας στην ΕΕ», είπε.  

Στη συνέχεια, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως προέβη σε αναλυτική ενημέρωση της κ. Ντε Μπολ για τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται για το νησί, από το γεγονός ότι έχουν πολλαπλασιαστεί οι ροές μη ελεγχόμενης εισόδου μεταναστών από την θάλασσα και κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης.

Το μεταναστευτικό, είπε, είναι ένα από τα θέματα που απασχολούν τις πλείστες ευρωπαϊκές κοινωνίες, αλλά τις περισσότερες πιέσεις, τις δέχονται οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου, ανάμεσά τους και η Κύπρος που ιδιαίτερα τα 3 τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζει αυξημένες και δυσανάλογες με τον πληθυσμό της, ανεξέλεγκτες ροές. Όπως σημείωσε, μόνο κατά το 2019, οι ροές έφθασαν σε αριθμό ρεκόρ, με αποτέλεσμα να υποβληθούν πέραν των 12 χιλιάδων νέων αιτήσεων ασύλου.  

Ο Αρχηγός εξήγησε στη συνέχεια πως για την αποτελεσματική διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη της υπόλοιπης ΕΕ, επισημαίνοντας πως οι αυξημένες ροές συνδέονται και με ζητήματα που συνδέονται αναπόφευκτα με την δημόσια τάξη και ασφάλεια.  

Σχετίζονται επίσης, συνέχισε, με τη συνεργασία μας με την Europol για πρόσβαση και ανταλλαγή πληροφοριών, την αποφασιστική πάταξη των κυκλωμάτων διακινητών, την έγκαιρη προειδοποίηση και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.  

Δήλωσε ακόμη πως η Διευθύντρια της Europol έτυχε αναλυτικής ενημέρωσης γύρω από τους αριθμούς, την προέλευση, τον τρόπο που λειτουργούν τα κυκλώματα διακίνησης και εκμετάλλευσης ανθρώπων.

3

  

Επανέλαβε ότι η κυπριακή Αστυνομία προσβλέπει στην συνεχή αναβάθμιση των σχέσεων της με την Europol και την αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών θεσμών, στις κοινές προκλήσεις που έχουν ενώπιόν τους.  

Τέλος, «θέλω να τονίσω εμφαντικά, πως μόνο με τη συνεργασία των χωρών μελών της Ευρώπης και γενικότερα ολόκληρης της Διεθνούς Κοινότητας, μπορούν να επιτυγχάνονται οι σκοποί της Διεθνούς Ειρήνης, Δικαιοσύνης, Ασφάλειας και Ευημερίας», κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Home