Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δίνει δέσμευση για συνεχείς βελτιώσεις στον ΟΚΥπΥ ο Κ. Σταυρίδης

Offsite Team -
19.10.2022 - 15:13

Δίνει δέσμευση για συνεχείς βελτιώσεις στον ΟΚΥπΥ ο Κ. Σταυρίδης

Ψάχνει 2 Ιατρικούς Λειτουργούς ο ΟΚΥπΥ με €57.696 ετήσιο μισθό
Η πρόοδος δεν έχει φτάσει ακόμα στην κορύφωσή της ανέφερε ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του Οργανισμού

Τον απολογισμό του έργου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Κύπρου (ΟΚΥπΥ), καθώς και τους σχεδιασμούς που θα γίνουν στο μέλλον, παρουσίασε την Τετάρτη (19/10) ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του Οργανισμού, Κύπρος Σταυρίδης, ο οποίος δεσμεύτηκε για συνεχείς διορθώσεις και βελτιώσεις, που θα στοχεύουν στη συνεχή αναβάθμισή του ΟΚΥπΥ, με απώτερο πάντα στόχος το όφελος προς τον ασθενή.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Σταυρίδης παραδέχτηκε πως ο ΟΚΥπΥ θα έχει πάντα περιθώρια βελτίωσης και ότι θα προβαίνει σε συνεχείς διορθώσεις και βελτιώσεις που θα στοχεύουν στη συνεχή πρόοδό του, διαμηνύοντας πως η πρόοδος αυτή «δεν έχει φτάσει ακόμα στην κορύφωσή της».

Σύμφωνα με τον Κύπρο Σταυρίδη «χρειάζεται χρόνος, υπομονή, εμπιστοσύνη, νοικοκύρεμα», ενώ ζήτησε από τους ασθενείς και την πολιτεία χρόνο, ώστε οι αλλαγές στις οποίες θα προβούν «να αποδώσουν καρπούς».

Δε παρέλειψε να αναφέρει πως ο Οργανισμός δεν ενοχλείται από την κριτική, για να σημειώσει πως «κάθε μικρή βελτίωση που πετυχαίνουμε μέσα από την οποιαδήποτε κριτική, είναι για εμάς ουσιαστική, ώστε να αναβαθμιζόμαστε και να γίνουμε καλύτεροι».

«Τα παράπονα και οι κριτικές δεν πρόκειται να εκλείψουν ποτέ, για όσο θα υπάρχει η ανάγκη για γιατρούς και νοσοκομεία. Ο Οργανισμός ακούει, βελτιώνεται, ωριμάζει, ανεβαίνει. Η υγεία είναι κάτι που αφορά όλους μας. Η ποιότητα στις υπηρεσίες υγείας μας αφορά κάθε πολίτη του τόπου και αυτός είναι ο μοναδικός μας άξονας και η μοναδική μας στρατηγική», είπε.

Διεμήνυσε, παράλληλα, πως κάθε γιατρός, νοσηλευτής, η Διεύθυνση και όλοι γενικά οι άνθρωποι του ΟΚΥπΥ, συνεχίζουν τις άοκνες προσπάθειές τους, γιατί είναι ταγμένοι στον στόχο τους, που είναι η φροντίδα των πολιτών.

Ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ προέβη σε λεπτομερή ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες που προβαίνει ή θα προβεί ο Οργανισμός, με στόχο την συνεχή αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει, τόσο εντός ΓεΣΥ, όσο και για τη Δημόσια Υγεία.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην οικονομική αυτονόμηση του Οργανισμού, στην αναπτυξιακή εισοδηματική ικανότητα του, στα απογευματινά ωράρια, στα εφημερεύοντα ιατρεία, στην ψηφιακή αναβάθμιση, στα αναπτυξιακά προγράμματα, στις επενδύσεις σε ιατρικό εξοπλισμό, στην ορθολογιστική στελέχωση και στη βελτίωση της εμπειρίας του ασθενή.

Όσον αφορά στα αναπτυξιακά έργα του ΟΚΥπΥ, για την τριετία 2022-2024, ο κ. Σταυρίδης είπε ότι έχει σχεδιαστεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα κεφαλαιουχικών δαπανών, συνολικού ύψους περίπου 250 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων 100 εκατομμύρια ευρώ διατίθενται για εξοπλισμούς και 150 εκατομμύρια ευρώ για υποδομές.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα των κτιρίων, σημειώνοντας ότι «είναι παλιά» και ότι «πρέπει να αλλάξουν».

Όπως είπε «κανείς δεν θέλει τα νοσηλευτήριά μας να λειτουργούν σε απαρχαιωμένες υποδομές, ούτε οι γιατροί μας να εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες και σε παλαιωμένες εγκαταστάσεις». Ωστόσο, πρόσθεσε «δεν είναι ρεαλιστικό να συζητάμε για αλλαγή του Μακάριου Νοσοκομείου ή άλλων Μονάδων σε επίπεδο κτηρίων σε χρόνους άπιαστους».

Ξεκαθάρισε πως ο Οργανισμός «πρέπει να λειτουργεί κάτω από τις διαδικασίες που προτάσσει το σύστημα και η κρατική νομοθεσία».

Ειδικά, για το Μακάρειο Νοσοκομείο ο κ. Σταυρίδης διαβεβαίωσε πως αυτό θα μετατραπεί σε ένα σύγχρονο νοσοκομείο για τη μητέρα και το παιδί, ώστε να συνεχίσει να προσφέρει απρόσκοπτα τις υπηρεσίες του ως το μοναδικό δημόσιο νοσηλευτήριο για Μητέρα και Παιδί παγκύπρια.

Εξάλλου, ανέφερε πως ο Οργανισμός ολοκλήρωσε τη δημιουργία Πνευμονολογικής κλινικής και κλινικής φυματίωσης καθώς και την επέκταση των Πρώτων Βοηθειών στο Νοσοκομείο Τροόδους, έργο αξίας €4,5 εκ., καθώς και την ανέγερση του Κέντρου Υγείας Γεροσκήπου (αξίας €1.15 εκ.).

Επίσης, είπε ότι αρχές του 2023 αναμένεται να ολοκληρωθεί η Νέα Μονάδα Αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου σε συνεργασία με την Υπηρεσία Δημοσίων Έργων και την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία αξίας €4.737.000+ Φ.Π.Α  και η επέκταση της Μονάδας Αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου αξίας €943.000+ Φ.Π.Α.

Επιπλέον, ανέφερε πως ξεκίνησε η ανέγερση της Α’ Φάσης του Νέου Νοσοκομείου Ψυχικής Υγείας συνολικής αξίας €10.095.000+ Φ.Π.Α , που αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές του 2024, ενώ σημείωσε πως ο Οργανισμός έχει προχωρήσει και με την ολοκλήρωση των εγγράφων για την ανέγερση του Νέου Κέντρου Υγείας Ακακίου αξίας  περίπου €4 εκ., καθώς και τη δημιουργία Φωτοβολταϊκού Πάρκου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας συνολικής αξίας €2.1 εκ., λαμβάνοντας υπόψη την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης και αναζητώντας πράσινες πηγές ενέργειας.

Σημείωσε ακόμα ότι ο ΟΚΥπΥ έχει προβεί σε αγορά υπηρεσιών αρχιτέκτονα για καθορισμό των αναγκών του, για τα αναπτυξιακά έργα, που αφορούν το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αφορούν στη βελτίωση, στον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων της Κύπρου, ώστε να μπορούν να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις με τον ιδιωτικό τομέα, παράλληλα, με τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στον τομέα της υγείας στα δημόσια νοσοκομεία.

Εξήγησε πως το μέτρο αυτό θα συνίσταται για την ενίσχυση του Μακάριου Νοσοκομείου, ώστε να προσφέρει πλήρη θεραπεία σε παιδιά για όλες τις περιπτώσεις με τη δημιουργία Πρώτων Βοηθειών, Κλινικής Σπάνιων Νοσημάτων & Γενετικής, Νευρολογικής Κλινικής για Παιδιά και Μονάδας Εγκαυμάτων & χειρουργικής για Παιδιά, ενώ συμπλήρωσε πως θα ανακαινιστεί η Μονάδα Παιδοχειρουργικής και η Γυναικολογική Κλινική.

Επιπροσθέτως, ανέφερε πως το μέτρο αυτό θα συνίσταται για κατασκευή ή/και επέκταση μονάδας αιμοκάθαρσης στα Νοσοκομεία Πάφου και Λεμεσού, για την κατασκευή Νοσοκομείου Ψυχικής Υγείας, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει, για την ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού με τη δημιουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, για την ενίσχυση των τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Κύπρου, την ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου με τη δημιουργία θαλάμου βραχείας νοσηλείας καθώς και την επέκταση – ανακαίνιση Θαλάμου Μητέρα και Παιδί, την επέκταση του τμήματος Επεμβατικής Ακτινολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας συμπεριλαμβανομένου ιατρικού εξοπλισμού, την κατασκευή μονάδας COVID-19 στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου, καθώς και τη δημιουργία μονάδας μεταδοτικών ασθενειών στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.

Στο μεταξύ, ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ είπε πως έχουν ήδη αρχίσει να παραδίδονται τα προσχέδια και οι περιγραφές των αναγκών και αναμένεται η σταδιακή προκήρυξη των διαγωνισμών με την μέθοδο μελέτη- κατασκευή- συντήρηση μεταξύ τέλους του 2022 και αρχές του 2023, ενώ σημείωσε πως η υλοποίηση της επένδυσης θα ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου 2026.

Ο κ. Σταυρίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως ο Οργανισμός θα διεκπεραιώσει παράλληλα το επενδυτικό του πλάνο με την ανέγερση Κέντρου Τραύματος, Μονάδας Λοιμωδών Νοσημάτων, Δημιουργία Νευρολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, την επέκταση Εντατικής Νεογνών στο Νοσοκομείο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και την ανακαίνιση του Ακτινολογικού Θαλάμου στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.

Σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις σε ιατρικό εξοπλισμό, είπε πως ο ΟΚΥπΥ για το 2021 επένδυσε σε αγορές ιατρικού εξοπλισμού 19.063.729 ευρώ, ενώ σημείωσε πως σημαντικές ήταν οι αγορές υπερήχων για όλες τις κλινικές του ΟΚΥπΥ που είχαν ανάγκη, ικανοποιώντας πέραν των 55 αιτημάτων με διαγωνισμό 6.000.000 ευρώ.

Επιπλέον, ανέφερε ότι αγοράστηκε και τοποθετήθηκε ο Μαγνητικός Τομογράφος του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού 1.4 εκατομμυρίων ευρώ και SPECT scan με γ-κάμερα αξονικός τομογράφος περίπου 0.5 εκατομμυρίου ευρώ, ενώ πρόσθεσε πως δύο αγγειογραφικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας έχουν παραληφθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού αξίας περίπου 3.000.000 ευρώ. 

Σε ερώτηση σε ποιες ενέργειες θα προβεί ο ΟΚΥπΥ σχετικά με τον μαγνητικό και αξονικό τομογράφο του Μακάρειου Νοσοκομείου, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι μικροί ασθενείς, ο κ. Σταυρίδης είπε ότι για το Μακάρειο Νοσοκομείο υπάρχει ένα πολύ φιλόδοξο πλάνο για αναβάθμισή του από την αρχή μέχρι το τέλος, για να προσθέσει ότι μέσα στους προϋπολογισμούς του 2023 σίγουρα θα μελετήσουν και αυτό το θέμα.

«Σίγουρα είναι αναγκαιότητα, γιατί δεν μπορεί ένα νοσοκομείο όπως το Μακάρειο, να μην διαθέτει αυτόν τον εξοπλισμό. Οπότε σίγουρα ναι θα επενδύσουμε και προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε ο κ. Σταυρίδης.

ΚΥΠΕ

Home