Διορίστηκε και 4ος ποινικός ανακριτής για τα ελλείποντα πρόσωπα 

Διορίστηκε και 4ος ποινικός ανακριτής για τα ελλείποντα πρόσωπα 

Διορίστηκε και τέταρτος ποινικός ανακριτής λόγω του ογκωδέστατου υλικού που προέκυψε από τις καταθέσεις

Η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα στον διορισμό και 4ου ποινικού ανακριτή λόγω και του ογκωδέστατου υλικού που προέκυψε από το ανακριτικό έργο. 

Πρόκειται για την Ευανθία Χαραλάμπους, η οποία έρχεται να προστεθεί στην ομάδα των τριών ποινικών ανακριτών (Άθου Κανναουρίδη, Χριστίνας Σκουλιά και Λεωνίδα Χατζηπέτρου) που διορίστηκαν τον Μάιο του 2019, με σκοπό τη διεξαγωγή ποινικής/πειθαρχικής ανάκρισης σε σχέση με τον τρόπο που οι κατά καιρούς υποβληθείσες καταγγελίες αναφορικά με ελλείποντα πρόσωπα, έτυχαν διερεύνησης και/ή αντιμετώπισης και γενικά χειρισμού από πλευράς Αστυνομίας, στην υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου. 

Η ανάγκη για τον διορισμό και τέταρτου ποινικού ανακριτή έγκειται στις περισσότερες από 900 καταθέσεις που η ομάδα καλείται να «ξεσκονίσει» ώστε να προχωρήσει στην διερεύνηση των καταγγελιών. 

Υπερβαίνουν τις 125 

Όπως πληροφορούμαστε οι καταθέσεις που λήφθηκαν μέχρι στιγμής από τους ποινικούς ανακριτές υπερβαίνουν τις 125, ενώ στο προσεχές διάστημα ενδεχομένως να ληφθούν καταθέσεις και από υψηλόβαθμα στελέχη της Αστυνομίας

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως οι ανακριτές έχουν μπει πολύ βαθιά στο έργο, ωστόσο, είναι αδύνατο να γνωρίζουν τον αριθμό των καταθέσεων που θα χρειαστούν, καθώς συνεχώς προκύπτουν και νέα στοιχεία για την υπόθεση. 

Αναγκαστική καθυστέρηση στην έρευνα

Οι ανακριτές είχαν υποβάλει τον Αύγουστο αίτημα για παράταση τριών μηνών – αίτημα που εγκρίθηκε από την Αρχή - για ολοκλήρωση των εξετάσεων, καθώς πέραν από τον μεγάλο όγκο καταθέσεων που προέκυψε, ταυτόχρονα οι ίδιοι δεν είχαν πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό ανακριτικού υλικού που λήφθηκε από το ΤΑΕ σχετικά με τους φόνους.  

Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα των ποινικών ανακριτών δεν είχε στα χέρια της τα 2/3 των φακέλων, καθώς αποτελούσαν το ανακριτικό υλικό του ΤΑΕ που διερευνούσε τους φόνους, και ενόσω εκκρεμούσε η διερεύνηση τους, αυτό το υλικό, θεωρήθηκε ορθό όπως - λόγω και της σοβαρότητας των υποθέσεων – να μην εξετασθεί από τους ποινικούς ανακριτές μέχρι το ΤΑΕ να ολοκληρώσει την έρευνα του.

Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο ανακριτικό υλικό ξεπερνά τις 800 καταθέσεις. 

Αξίζει να αναφερθεί πως η ανακριτική ομάδα διερευνά μόνο την συμπεριφορά της Αστυνομίας στις υποβληθείσες καταγγελίες αναφορικά με τα ελλείποντα πρόσωπα κι όχι στις ενέργειες της Αστυνομίας για τους φόνους, και ένεκα τούτου οι ποινικοί ανακριτές καλούνται να «ξεσκονίσουν», σε μια χρονοβόρα διαδικασία, τις πέραν από 800 καταθέσεις του ανακριτικού υλικού ώστε να διαπιστώσουν ποιες από αυτές αφορούν το έργο τους και χρήζουν περεταίρω διερεύνησης.

«Δεν θα κουκουλώσουμε κανένα»

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Πρόεδρο της Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας και επικεφαλής της ομάδας των ποινικών ανακριτών, Ανδρέα Πασχαλίδη, μας λέχθηκε πως αν και ακολουθείται μια άτυπη χρονική προθεσμία, ωστόσο, πρώτο του μέλημα είναι να γίνει μια σωστή διερεύνηση των καταγγελιών. 

«Δεν θα προχωρήσουμε με επιπόλαια και πρόχειρη έρευνα. Δεν θα γίνουν τέτοια λάθη», μας ανέφερε ο κ. Πασχαλίδης, διαβεβαιώνοντας πως η Αρχή βλέπει με κάθε σοβαρότητα την έρευνα, καθώς κινδυνεύουν άνθρωποι. 

Όπως δήλωσε στην ιστοσελίδα μας πέραν από τις ανθρώπινες ζωές κινδυνεύει επίσης η υπόσταση, η φήμη και η αξιοπιστία αυτού του κράτους στο εξωτερικό, καθώς η έρευνα θα πρέπει να απαντήσει σε ερωτήματα που δεν θα σηκώνουν αμφισβήτηση.  

«Να είστε σίγουροι πως δεν θα κουκουλώσουμε κανένα», τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στην κοινωνία ο κ. Πασχαλίδης, ενώ συμπλήρωσε πως «ο οποιοσδήποτε έχει οποιοδήποτε στοιχείο ή έχει οποιαδήποτε αμφιβολία για αυτά που λέω να φέρει την απόδειξη του στο τραπέζι και τις απαντήσεις θα τις έχει».  

 

 

Home