Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Διπλή έρευνα για την διαρροή εγγράφων προς Al Jazzera

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
25.08.2020

Διπλή έρευνα για την διαρροή εγγράφων προς Al Jazzera

Thumbnail
Η θέση του Υπουργείου Εσωτερικών για τα διαβατήρια

«Φωτιές» άναψε το δημοσίευμα του Al Jazeera αναφορικά με τις πολιτογραφήσεις που έγιναν από την Κυπριακή Δημοκρατία με βάση το επενδυτικό πρόγραμμα. Το διεθνές Μέσο αναφέρθηκε σε ονόματα παρουσιάζοντας έγγραφα τα λεγόμενα Cyprus Papers.

Η Offsite αποκαλύπτει ότι εδώ και δυο μήνες η έρευνα διεξάγεται από το Γραφείο Διερεύνησης Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που  εξέδωσε και  σχετική ανακοίνωση.

Πληροφορίες της Offsite αναφέρουν ότι η Επίτροπος Ειρήνη Λοϊζίδου - Νικολαϊδου  διερευνά δυο ενδεχόμενα: Πρώτο: Έάν προκύπτει παραβίαση προσωπικών δεδομένων μέσα από τη δημοσιοποίηση που εκ πρώτης όψεως φαίνεται να προκύπτει. Δεύτερο: Πότε και από ποιους έγινε τελικά η διαρροή.

Χαρακτηριστικά,κάτοχος των εγγράφων για το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα είναι το Υπουργείο Εσωτερικών ενώ ο κατάλογος διαβιβάστηκε και στη Βουλή. Ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε, το θέμα της διαρροής είναι εντελώς ανεξάρτητο από τη δημοσιοποίηση. 

Η Επίτροπος αναμένει και τις τελικές θέσεις της Αστυνομίας όπου το Υπουργείο Εσωτερικών απευθύνθηκε. 

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο για την ολοκλήρωση της έρευνας από την Επίτροπο η οποία ακόμα αναμένει στοιχεία από το Υπουργείο αλλά και την Αστυνομία. Ακολούθως, η κ. Ειρ. Λοϊζίδου - Νικολαϊδου θα προβεί σε σχετική ανακοίνωση. Σημειώνεται ότι η παραβίαση προσωπικών δεδομένων διώκεται ποινικά. Η ποινή εξαρτάται από  το εύρος του αδικήματος.

Έρευνα και από την Αστυνομία

Σημειώνεται ότι η υπόθεση απασχολεί και την Αστυνομία. Ήδη, πληροφορίες της Offsite αναφέρουν ότι ήδη λήφθησαν καταθέσεις. Μιλώντας στην Offsite o Αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου τόνισε ότι η Αστυνομία προέβη σε κάποιες προκαταρκτικές ενέργειες. Πλέον όμως  επειδή υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία και ονόματα  θα «συνεννοηθούμε με τον Γενικό Εισαγγελέα για τον τρόπο χειρισμού των υποθέσεων αυτών».

Η Offsite επικοινώνησε τη Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020 με το Υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας τοποθέτηση για το θέμα. Ωστόσο, μας λέχθηκε ότι δεν θα γίνουν άλλες δηλώσεις. Την ίδια ώρα μας παρέπεμψαν στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών προχθές Κυριακή.

Σύμφωνα με αυτή, το Υπουργείο Εσωτερικών  αξιολόγησε τα κριτήρια που αφορούσαν το κάθε πρόσωπο που εντάχθηκε στο επενδυτικό πρόγραμμα χωριστά. Παράλληλα, για να προχωρήσουν οι διαδικασίες εξασφαλίστηκε η συγκατάθεση των αρμόδιων υπηρεσιών σε Κύπρο και εξωτερικό. 

Στην ανακοίνωση αναφέρθηκε ότι , «η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε σε διαδοχικές αλλαγές βελτίωσης του ΚΕΠ με σημαντικότερη την πρόσφατη ψήφιση από την Βουλή των Αντιπροσώπων, Κανονισμών, που διασφαλίζουν την διαφάνεια, την αξιοπιστία αλλά και τον συνεχή έλεγχο τόσο πριν την υποβολή μιας αίτησης όσο και μετά την απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια αλλά και τις πρόσθετες δυνατότητες που οι Κανονισμοί παρέχουν, ήδη ελέγχουμε και θα ελέγξουμε όλες τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Home