Δρ Τσιούτης στην Offsite: Δεν μας ανησυχεί η Δέλτα+ προς το παρόν

Δρ Τσιούτης στην Offsite: Δεν μας ανησυχεί η Δέλτα+ προς το παρόν

Αναμενόμενος ο εντοπισμός της & στην Κύπρο λέει ο δρ Τσιούτης - Εξηγεί γιατί δεν μας ανησυχεί προς το παρόν

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Ανάλυση σε 279 δείγματα τα οποία εντοπίστηκαν θετικά στον ιό τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο πραγματοποιήθηκε σε εξειδικευμένο εργαστήριο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και σε ιδιωτικό κλινικό εργαστήρι στην Κύπρο, με το οποίο διατηρεί συνεργασία το Υπουργείο Υγείας.

Όπως προκύπτει και στα 279 δείγματα ανιχνεύθηκε η μετάλλαξη Δέλτα (Β.1.617.2), ενώ σε δύο δείγματα εντοπίστηκε η παραλλαγή Δέλτα+ (AY.4.2).

Η ανίχνευση της Δέλτα+ στην Κύπρο δεν έχει στην παρούσα φάση προκαλέσει σοβαρή επιδείνωση στους επιδημιολογικούς και νοσοκομειακούς δείκτες.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Μιλώντας στην Offsite ο δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης, Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ) υποστήριξε πως ήταν αναμενόμενος ο εντοπισμός της Δέλτα+ και στην Κύπρο.

«Δεν μας ανησυχεί προς το παρόν το γεγονός ότι εντοπίστηκε η Δέλτα+. Από τη στιγμή που υπάρχει κανονική κινητικότητα, όλες οι μεταλλάξεις είναι φυσιολογικό να έρθουν και στην Κύπρο», ανέφερε ο δρ Τσιούτης.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Για την Δέλτα+ σύμφωνα με τον δρ Τσιούτη δε φαίνεται να υπάρχουν στοιχεία τα οποία θα πρέπει να μας προκαλέσουν μεγάλη ανησυχία. «Δεν είδαμε ούτε σε άλλες χώρες να προκαλεί σοβαρή επιδείνωση στους επιδημιολογικούς και νοσοκομειακούς δείκτες καθώς δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε να είμαστε σίγουροι για το τι μπορεί να κάνει».

Καταληκτικά ο Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής δήλωσε πως «θα πρέπει να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το τι γίνεται σε χώρες του εξωτερικού που έχει ήδη εντοπιστεί σε μεγαλύτερο ποσοστό η Δέλτα+ αλλά και να γίνεται καλή επιτήρηση ώστε να γνωρίζουμε τα στοιχεία της Κύπρου». 

Home