Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δυσκολεύεται το παιδί σας στο διάβασμα – Πως να το βοηθήσετε

Της Μικαέλλας Μέσσιου
- 08.12.2019

Δυσκολεύεται το παιδί σας στο διάβασμα – Πως να το βοηθήσετε

Thumbnail
Σημαντικές συμβουλές προς γονείς από τον Εκπαιδευτικό-Σχολικό Ψυχολόγο Ανδρέα Δημητρίου

Το διάβασμα κυρίως στις μικρές τάξεις, αποτελεί πρόβλημα, αφού τα μικρά παιδιά δυσκολεύονται είτε στο να ανταπεξέλθουν, είτε έχουν έλλειψη συγκέντρωσης λόγω έξτρα ενέργειας.

Πολλοί γονείς παρ' όλες τις προσπάθειες που καταβάλλουν έτσι ώστε να πείσουν το παιδί τους να συγκεντρωθεί στο διάβασμα, δεν τα καταφέρνουν.

Επικοινωνήσαμε με τον Εκπαιδευτικό - Σχολικό Ψυχολόγο, Ανδρέα Δημητρίου, αναζητώντας κάποιες λύσεις που μπορούν να εφαρμόσουν οι γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά τους. Μάθαμε πως ο γονιός μπορεί να κάνει διάφορα πράγματα, έτσι ώστε να βοηθήσει το παιδί του στο διάβασμα, γιατί το κάθε παιδί είναι διαφορετικό.

Image result for παιδι ελλειψη προσοχης διαβασμα

Τι να κάνετε

Αρχικά, ο κ. Δημητρίου, ανέφερε πως για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα συγκέντρωσης, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ένας γονιός είναι να οργανώσει ένα οπτικοποιημένο πρόγραμμα ημέρας, ειδικά για μικρά παιδιά που δεν ξέρουν να διαβάζουν. Έτσι, το πρόγραμμα αυτό, σωστό θα είναι να τοποθετηθεί στο δωμάτιο του παιδιού ή στο ψυγείο.

Σύμφωνα, με τον κ. Δημητρίου στο πρόγραμμα πρέπει να αναγράφονται τα εξής: 

  • Τις ώρες - Πότε θα διαβάσουμε 
  • Πότε θα παίξουμε

«Αυτό γιατί τα παιδιά εκτός από έλλειψη συγκέντρωσης τα παιδιά έχουν και έλλειψη μνήμης και ξεχνούν πάρα πολύ εύκολα». 

Πότε πρέπει να γίνεται το διάβασμα

Το διάβασμα πρέπει να γίνεται πριν τις βραδινές ώρες, ανέφερε ο κ. Δημητρίου, γιατί τα παιδιά δεν μπορούν να συγκεντρωθούν κυρίως στα παιδιά του Δημοτικού, το διάβασμα συστήνεται να γίνεται πριν τις 17.00 το απόγευμα. Αυτό συμβαίνει όπως μας έχει αναφέρει, γιατί τα παιδιά είναι πολύ κουρασμένα και δεν μπορούν να συγκεντρωθούν εύκολα.

Παρόλα αυτά, τα παιδιά πρέπει να ξεκουράζονται να εκτονώνουν την όλη ενέργεια που έχουν από το σχολείο. Άρα λέμε στους γονείς, να προσπαθούν να χαλαρώσουν τα παιδιά (όχι ηλεκτρονικά και όχι με δραστηριότητα με πολλή κίνηση) και μετά γύρω στις 14.00-15.00 / 15.00-16.00 να γίνεται το διάβασμα γιατί οι ώρες είναι πιο υγιείς για να διαβάζουν τα παιδιά. 

Image result for παιδι ελλειψη προσοχης διαβασμα

Πως βοηθάμε τα παιδιά που έχουν πιο έντονη κινητικότητα 

Για τα παιδιά που έχουν έλλειψη συγκέντρωσης – έχουν έντονη κινητικότητα, συνιστάται στους γονείς να σπάζουν σε μικρότερα μέρη το διάβασμα. Δηλαδή, σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, το διάβασμα μπορεί να γίνει 5λεπτο ή 10λεπτο, εξαρτάται όμως και από τις αντοχές του ιδίου του παιδιού.

Επίσης, το διάβασμα μπορεί να γίνει και μέσα από παιχνίδι. Για παράδειγμα, ο κ. Δημητρίου, ανέφερε πως ο γονιός μπορεί να χρησιμοποιήσει τον χρόνο-κλεψύδρα ή ρολόγια με ήχο. Δηλαδή, μπορεί να γίνει το παιχνίδι «να κερδίσω το ρολόι», αν τελειώσει το παιδί την άσκηση ή το διάβασμα σε 5 λεπτά ή μείνει συγκεντρωμένο θα επιβραβευτεί χρωματίζοντας ένα κουτάκι ενός πίνακας (με το χρώμα που θέλει το παιδί) και στα 5 αστεράκια/χρωματισμένα κουτάκια το παιδί να επιβραβεύεται με δραστηριότητα που τον ευχαριστεί.

Για παράδειγμα, μια δραστηριότητα που μπορείς να επιβραβεύσεις το παιδί σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου είναι μια βόλτα με το ποδήλατο, μια βόλτα στο πάρκο, περισσότερο παιχνίδι έξω στο σπίτι ή παίρνοντάς το στο γήπεδο να δει την αγαπημένη του ομάδα.

Ενώ, προσθέτει στα 5 ή 10 λεπτά διαβάσματος, μπορεί να γίνει διάλειμμα, κάνοντας μια βόλτα στο σαλόνι ή τεντώνοντας τα χέρια, μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.

Συγκεκριμένα ο κ. Δημητρίου ανέφερε πως σημαντικό είναι το διάβασμα να μην γίνεται σε κοινόχρηστο χώρο όπως είναι το σαλόνι και η κουζίνα. Καλύτερα το παιδί να διαβάζει στο υπνοδωμάτιό του και το θρανίο του παιδιού να είναι στις διαστάσεις του παιδιού και να βλέπει τον τοίχο και να μην έχει μπροστά του αντικείμενα που μπορούν εύκολα να του αποσπάσουν την προσοχή. «Μπροστά του το παιδί πρέπει να έχει το πρόγραμμά του και τα απαραίτητα (μολύβι, σβηστήρι, τετράδιο ή το βιβλίο)».

Τέλος, το διάβασμα στο σπίτι σωστό θα είναι να μην ξεπερνά τα 30 λεπτά κυρίως στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού.

Image result for παιδι ελλειψη προσοχης διαβασμα

Κανόνες στο σπίτι 

Συμβουλή του κ. Δημητρίου είναι στο σπίτι να υπάρχουν κανόνες στο σπίτι με θετικές οδηγίες και αν δεν υπακούει το παιδί να υποστεί τις συνέπειες. 

Παράδειγμα:

«Μαρία μου πάμε να διαβάσουμε». Εάν η Μαρία δεν υπακούει τότε να πω ξανά στο παιδί την ίδια οδηγία και εξακολουθεί να μην υπακούει, τότε η Μαρία θα υποστεί τις συνέπειες. «Εάν δεν διαβάσεις, τότε δεν θα μπορούμε να πάμε να παίξουμε στο πάρκο». 

Ιδιαίτερα μαθήματα

Ως Ψυχολόγος, ο κ. Δημητρίου δεν συνιστά τα ιδιαίτερα μαθήματα στα παιδιά, εκτός εάν οι γονείς δεν μπορούν να βοηθήσουν το ίδιο τους το παιδί και κριθεί αναγκαίο πως πρέπει να κάνει κάποια έξτρα μαθήματα. Αλλά, ο έλεγχος από τους γονείς, πρέπει να γίνεται για να ξέρουν σε τι επίπεδο βρίσκεται το παιδί τους.

Για το Γυμνάσιο και Λύκειο, ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι καλό είναι τα παιδιά να έχουν ένα πρόγραμμα να έχουν μια συστηματική μελέτη να μαθαίνουν πως να διαβάζουν κυρίως όταν έχουν διαγώνισμα, έτσι ώστε να μην μένουν τελευταία στιγμή. Δηλαδή, σωστό είναι να υπάρχει οργάνωση χρόνου και μια συστηματική μελέτη και με καθοδήγηση από τους καθηγητές τους και όχι τελευταίας στιγμής.  

Home