ΕΒΚΑΦ: Διεκδικεί ενοίκιο στις Βάσεις

ΕΒΚΑΦ: Διεκδικεί ενοίκιο στις Βάσεις

Υποστηρίζοντας ότι του ανήκουν χιλιάδες στρέμματα

Αμφισβητεί την εγκυρότητα της συμφωνίας Βρετανίας – Κύπρου για ανάπτυξη μέρους του εδάφους των Βρετανικών Βάσεων το «τμήμα βακουφίων» στα κατεχόμενα και ενημέρωσε με επιστολή του τους Βρετανούς αρμοδίους ότι το ΕΒΚΑΦ έχει περιουσιακά δικαιώματα στις Βάσεις και διατηρεί τα νομικά του δικαιώματα έναντι αυτών.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε ανακοίνωση του «τμήματος βακουφίων» στην επιστολή προς την διοίκηση των Βάσεων ζητείται να επιδειχθεί η απαραίτητη ευαισθησία στο θέμα από πλευράς Βρετανών και εκφράζεται η πεποίθηση ότι θα ληφθούν αποφάσεις «που θα αρμόζουν στο πνεύμα των βακουφίων».

Το «τμήμα βακουφίων» θεωρεί ότι τόσο η συμφωνία του 2014 μεταξύ Βρετανίας και Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και η τελευταία για την ανάπτυξη μέρους του εδάφους των Βάσεων, έγιναν παραβλέποντας την συγκατάθεση του τ/κ «λαού» και της Τουρκίας και γι’ αυτό παραβιάζεται μια βασική αρχή της συμφωνίας εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960.

Το «τμήμα βακούφίων» υποστηρίζει ότι έχει χιλιάδες στρέμματα στις Βάσεις Δεκέλειας και Επισκοπής που είναι «με τίτλους ιδιοκτησίας ακίνητη περιουσία βακουφίων και για να γίνει οποιαδήποτε ανάπτυξη σε αυτή, τα άτομα που θα το πράξουν πρέπει να υπογράψουν συμφωνία ενοικίου με το ΕΒΚΑΦ και να πληρώνουν το ενοίκιο στο τμήμα του ΕΒΚΑΦ».

Σε αντίθετη περίπτωση, αναφέρεται, το ΕΒΚΑΦ θα φέρει ένσταση με βάση διεθνείς κανόνες για την ανάπτυξη περιουσιών του και διατηρεί όλα τα νόμιμα δικαιώματά του έναντι των ατόμων που θα προχωρήσουν σε αυτές τις αναπτύξεις, των βρετανικών και άλλων εμπλεκόμενων θεσμών και φορέων.

ΚΥΠΕ

Home