Eden: Ο ενδιάμεσος σταθμός από το εξιτήριο νοσοκομείου στο σπίτι

Eden: Ο ενδιάμεσος σταθμός από το εξιτήριο νοσοκομείου στο σπίτι

Οι υπηρεσίες που προσφέρονται και η διαδικασία για να μεταφερθεί ένας post covid ασθενής εκεί

ΓΡΑΦΕΙ Η  ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου

Τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το Eden Resort από το 2018 μέχρι σήμερα, την στήριξη που προσφέρει από την αρχή της πανδημίας αλλά και τις σκέψεις που γίνονται για νέες μελλοντικές υπηρεσίες, ανέλυσε ο Γενικός Διευθυντής και γιατρός του θέρετρου, Βάσος Παντελή, στην εκπομπή Offsite On Air, την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022.

2018: Δημιουργία χώρου αποκατάστασης

Το καλοκαίρι του 2018, ξεκίνησε να λειτουργεί το Eden Resort ως ένα κέντρο αποκατάστασης και ευημερίας ανθρώπων κάποια ηλικίας και όχι μόνο, σύμφωνα με τον κ. Παντελή. «Ασθενείς οι οποίοι μετά από χειρουργεία, συνήθως ορθοπεδικής, όπως αποκατάσταση ισχίου, γόνατος ή εγκεφαλικού, μετέβαιναν στο Eden Resort  για την αποκατάσταση τους»

Στο Eden Resort, σημειώνει ο κ. Παντελή, αυτοί οι άνθρωποι τυγχάνουν φυσικοθεραπειών και ασκήσεις ενδυνάμωσης ανάμεσα σε άλλα, για να είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στο σπίτι τους αυτοεξυπηρετούμενοι πλήρως, χωρίς να νιώθουν βάρος στην οικογένεια. 

«Αυτός ήταν ο αρχικός σκοπός», τόνισε

2020: Κέντρο αποκατάστασης για Covid ασθενείς

Αρχές του 2020 το Eden Resort ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του κράτους για λειτουργία ως κέντρο αποκατάστασης και μονάδα αυξημένης φροντίδας για ασθενείς ιατρικής αποκατάστασης και για ασθενείς με ήπια ή καθόλου συμπτωματολογία Covid-19.

«Το ένα από τα δύο κτήρια με 48 δωμάτια γίνεται ξενοδοχείο καραντίνας για θετικούς ασθενείς, οι οποίοι έρχονται είτε από το εξωτερικό είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου και δεν μπορούν να μείνουν κάπου, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε το ξενοδοχείο καραντίνας», πρόσθεσε.

Με οδηγίες γιατρού μεταβαίνει κάποιος στο Eden

Οι υπεύθυνοι του θαλάμου που βρίσκεται ο ασθενής, δηλαδή ο πνευμονολογικός θάλαμος ενός νοσοκομείου κρίνει αν ένας ασθενής χρίζει ανάγκης για αποκατάσταση στο Eden, ενώ ακολουθεί μια διαδικασία με τον συντονιστή του προγράμματος ο οποίο υπογράφει κάποια έγγραφα για την μετάβαση του ασθενή.

Οι υπηρεσίες που προσφέρονται

Κληθείς να αναφέρει τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους ασθενείς που φιλοξενούνται στις κλίνες του EDEN, ανέφερε πως, υπάρχουν διάφορες ειδικότητες, όπως φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγοι, διατροφολόγοι, λογοθεραπευτές, καθώς το χρειάζονται για την αποκατάσταση τους.

«Υπάρχουν ασθενείς που έχουν ξεχάσει πως καταπίνουν, άρα χρειάζονται τον λογοπαθολόγο ο οποίος θα βοηθήσει αυτά τα άτομα να επανέλθουν όπως ήταν».

Ο post covid θάλαμος μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο

Επιπλέον, ο κ. Παντελή σημείωσε ότι σήμερα υπάρχει θάλαμος με 30 κλίνες για τους post covid ασθενείς, δηλαδή ασθενείς που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό και πλέον είναι αρνητικοί, αλλά χρειάζονται αποκατάσταση.

«Μετά από μεγάλη παραμονή στις μονάδες εντατικής θεραπείας, διασωληνωμένοι ή ακινητοποιημένοι, αδυνατεί όχι μόνο το αναπνευστικό σύστημα αλλά περισσότερο το  μυοσκελετικό του ασθενή με αποτέλεσμα μετά να μην μπορεί να κάνει ούτε βήμα», επεξήγησε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κύπρος είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Γερμανία, όπου οι κρατικές υπηρεσίες υγείας αναλαμβάνουν την αποκατάσταση ασθενών που νόσησαν με COVID-19.

Επίσης, έχει ζητηθεί όπως προστεθούν άλλες δύο κλίνες στον θάλαμο, ανεβάζοντας τον αριθμό στις 32 σημείωσε. «Σήμερα θα δοθούν εξιτήρια σε 3 ασθενείς οι οποίοι έχρηζαν ανάγκης οξυγόνου και δεν μπορούσαν να περπατήσουν έχοντας πλέον την ικανότητα της πλήρης αυτοεξυπηρέτησης, ενώ άλλοι 3 περίπου post covid ασθενείς αναμένουν να μεταφερθούν», σημείωσε.

Με διάφορους τρόπους εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους οι ασθενείς που παίρνουν εξιτήριο από το Eden, ανέφερε ο κ. Παντελή, είτε αυτό είναι επιστολή ευχαρίστησης ή δώρα σε όλο το προσωπικό.

Τα μελλοντικά σχέδια για το Eden Resort

Ανάμεσα στις σκέψεις και μελλοντικά σχέδια που γίνονται για το Eden Resort, ο κ. Παντελή σημείωσε ότι ξεκίνησαν διαδικασίες για να πάρουν τις απαραίτητες άδεις για να  είναι μια παθολογική κλινική και στην πορεία να βοηθήσει τον ΠΑΣΥΚΑΦ δαθέτοντας του 10 δωμάτια για καρκινοπαθείς, ενώ μια ακόμη επιθυμία είναι η δημιουργία μονάδας αιμοδιάλυσης.

Παρακολουθείστε όσα δήλωσε στην εκπομπή Offsite On Air ο κ. Παντελή:

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου 

Home