Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Έγκριση Υπουργικού απαλλοτρίωσης ιδιοκτησίας σε Θαλ. Σπηλιές

Offsite Team -
31.03.2020 - 14:52

Έγκριση Υπουργικού απαλλοτρίωσης ιδιοκτησίας σε Θαλ. Σπηλιές

Thumbnail
Για προστασία μεσογειακής φώκιας

Την απαλλοτρίωση ιδιωτικής ακίνητης ιδιοκτησίας στις Θαλασσινές Σπηλιές στην Πέγεια για την εκπλήρωση διεθνών υποχρεώσεων που αφορούν την αποτελεσματική προστασία της μεσογειακής φώκιας Μonachus monachus και ειδικότερα των θαλάσσιων σπηλαίων αναπαραγωγής της, ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, την Τρίτη.

Σε ανακοίνωση η οποία μεταδίδεται από το ΓΤΠ αναφέρεται ότι «η σημερινή απόφαση είναι καθοριστικής σημασίας για τη διατήρηση του μικρού πληθυσμού της Μεσογειακής Φώκιας στον κυπριακό χώρο».

 

«Μετά από πρόταση του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή, το Υπουργικό Συμβούλιο έκρινε αναγκαία την απαλλοτρίωση της ιδιωτικής ακίνητης ιδιοκτησίας για σκοπούς δημόσιας ωφέλειας και συγκεκριμένα για την εκπλήρωση διεθνών υποχρεώσεων που αφορούν στην αποτελεσματική προστασία της μεσογειακής φώκιας», σημειώνεται. 

Προστίθεται ότι για την προστασία του είδους αλλά και τη σωστή διαχείριση της βιοποικιλότητας της περιοχής των Θαλασσινών Σπηλιών Πέγειας, έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα μια σειρά άλλων μέτρων, μεταξύ των οποίων και η έκδοση Διατάγματος για τη δημιουργία Ζώνης Προστασίας γύρω από την περιοχή των θαλασσινών σπηλιών στην Πέγεια, στην οποία απαγορεύεται η αλιεία καθώς και η διέλευση μηχανοκίνητων σκαφών.   

Τόσο τα μέτρα του Διατάγματος, όσο και η σημερινή απόφαση για απαλλοτρίωση ιδιωτικής ακίνητης ιδιοκτησίας στις Θαλασσινές Σπηλιές Πέγειας, «ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις εισηγήσεις που υπέβαλε σε έκθεσή του ο ειδικός επιστήμονας σε θέματα της διατήρησης της μεσογειακής φώκιας, Δρ. Παναγιώτης Δενδρινός», αναφέρεται.    

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Προγράμματος Παρακολούθησης της Μεσογειακής Φώκιας στην Κύπρο, έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία 19 ατόμων μεσογειακής φώκιας στα παράκτια ύδατα της Κύπρου, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ

Home