Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Εγκρίθηκαν τα νομοσχέδια για εμπορικό δικαστήριο και ναυτοδικείο

Offsite Team -
06.05.2019

Εγκρίθηκαν τα νομοσχέδια για εμπορικό δικαστήριο και ναυτοδικείο

Thumbnail
Τι δήλωσε ο Ιωνάς Νικολάου
Τα νομοσχέδια με τα οποία ιδρύεται το εμπορικό δικαστήριο και ναυτοδικείο και το νομοσχέδιο για τη νεανική παραβατικότητα, παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος μετά την παραίτησή του την προηγούμενη εβδομάδα αναμένεται ότι θα παραδώσει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης την επομένη της επερχόμενης συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 του Μάη.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Νικολάου είπε ότι εγκρίθηκαν σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο δύο νομοσχέδια με τα οποία ιδρύεται το εμπορικό δικαστήριο και ναυτοδικείο.

Ανέφερε ότι είχαμε στο παρελθόν εγκρίνει ένα νομοσχέδιο που αφορούσε την ίδρυση του εμπορικού δικαστηρίου, το οποίο παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Νομικών, αλλά υπήρχαν κάποιες δεύτερες σκέψεις από πλευράς των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ετσι, είπε, μετά από διαβούλευση με το Ανώτατο Δικαστήριο, οι επιφυλάξεις του Ανωτάτου είχαν εκφραστεί τον Δεκέμβρη κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου στη Βουλή και μετά από μία διαβούλευση η οποία έγινε με το Ανώτατο Δικαστήριο ετοιμάστηκε τροποποίηση του νέου νομοσχεδίου με το οποίο τροποποιούνται οι διατάξεις του νομοσχεδίου που είχε κατατεθεί στη Βουλή, ούτως ώστε το νομοσχέδιο αυτό να περιλαμβάνει τη δυνατότητα όπως η δικαιοδοσία του νέου δικαστηρίου που θα διαμορφωθεί  να περιλαμβάνει και δικαιοδοσίες που αφορούν το ναυτοδικείο.

Πρόκειται, ανέφερε, για ένα σημαντικό μέτρο το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης και του εκσυγχρονισμού του δικαστικού μας συστήματος και περιλαμβάνεται και στην έκθεση των Ιρλανδών εμπειρογνωμόνων. "Είναι ένα από τα νομοσχέδια τα οποία είχα εξαγγείλει και είχα πει ότι αυτά θα αποτελέσουν την ουσιαστική βάση της αλλαγής του δικαστικού συστήματος", είπε.

Το εμπορικό δικαστήριο και το ναυτοδικείο, δήλωσε, ουσιαστικά θα καθορίσει διαδικασίες ταχείας εκδίκασης συγκεκριμένων εμπορικών υποθέσεων, δηλαδή αυτές των οποίων η αξία της απαίτησης υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια καθώς επίσης και την εκδίκαση τώρα και των υποθέσεων ναυτοδικείου χωρίς να υπάρχει αυτός ο περιορισμός των δύο εκατομμυρίων και τα οποία στοχεύουν από τη μία με τη λειτουργία αυτού του δικαστηρίου να συνδράμει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του τόπου ως κέντρο εμπορικών υπηρεσιών, κάτι το οποίο ουσιαστικά εντάσσεται και στην προσπάθεια που γίνεται για την ανάπτυξη της οικονομίας από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και παράλληλα θα ενισχύσει την προσπάθεια του υφυπουργείου Ναυτιλίας για την ανάδειξη του τόπου, την περαιτέρω ανάδειξη του, ως κέντρο ναυτιλιακών υπηρεσιών. 

Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι σήμερα ενώ έχουμε σημαντικό αριθμό σκαφών τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο κυπριακό νηολόγιο δυστυχώς λόγω αυτής της αδυναμίας που παρατηρείται στο δικαστικό μας σύστημα, οι υποθέσεις που αφορούν το ναυτοδικείο δυστυχώς οδηγούνται να εκδικάζονται από δικαιοδοσίες άλλων χωρών όπως είναι η Αγγλία και άλλες και δεν προτιμούν το δικό μας δικαστικό σύστημα λόγω των καθυστερήσεων.

Το δικαστήριο αυτό, είπε, θα μπορεί να εκδικάζει υποθέσεις σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, δηλαδή σε εννέα μήνες με ένα χρόνο που είναι αποδεκτός χρόνος για την εκδίκαση αυτού του είδους των υποθέσεων και μπορεί ουσιαστικά να συνδράμει στο να μπορέσουμε να προσελκύσουμε όχι μόνο επενδυτές αλλά και να καταστήσουμε το δικαστικό μας σύστημα, άξιο, συγκρίσιμο μαζί με τα συστήματα άλλων χωρών.

Για τον σκοπό αυτό,πρόσθεσε, έχουν μελετηθεί τα δικαστικά συστήματα άλλων ανεπτυγμένων χωρών, τόσο στον τομέα  των εμπορικών δραστηριοτήτων αλλά και του ναυτοδικείου, και είπε ότι μελετήθηκε και το σύστημα που ακολουθείται ιδιαίτερα στην Ιρλανδία το οποίο προσομοιάζει περισσότερο με το κυπριακό και έχουν υιοθετηθεί καλές πρακτικές οι οποίες εφαρμόζονται σε αυτό το πλαίσιο. 

Είναι δύο πολύ σημαντικά νομοσχέδια τα οποία θα κατατεθούν αμέσως στη Βουλή, πιστεύω στην ολομέλεια της Παρασκευής, είπε.

Νεανική παραβατικότητα

------------

Ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο που αφορά τη νεανική παραβατικότητα. Είπε ότι πρόκειται για ένα νομοθετικό πλαίσιο που έχει ως επίκεντρο το ίδιο το παιδί, για τον καλύτερο δυνατό χειρισμό του παιδιού με διαδικασίες οι οποίες κρίνονται κατάλληλες, σύγχρονες και βασίζονται κυρίως προς το συμφέρον του παιδιού. 

"Είναι διαδικασίες οι οποίες ουσιαστικά είναι εξωδικαστηριακές, τρόποι δηλαδή που μπορούν να οδηγήσουν στην αντιμετώπιση της  νεανικής παραβατικότητας, την αποκατάσταση της παραβατικής συμπεριφοράς του νέου μέσα από προγράμματα που μπορούν να εφαρμοστούν εξωδικαστικά, εφαρμόζονται προγράμματα αποδικαστικοποίησης του παιδιού, δηλαδή το παιδί δεν θα οδηγείται ενώπιον των δικαστηρίων, εφαρμόζεται η αρχή της παιδοκεντρικής μεταχείρισης του παιδιού, το παιδί θα οδηγείται ενώπιον του δικαστηρίου μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις εάν αποτύχουν τα προγράμματα που εφαρμόζονται εξωδικαστικώς και θα μπορεί το ίδιο το δικαστήριο να υιοθετήσει την εφαρμογή προγραμμάτων χωρίς να αποστείλει τον νεαρό είτε στην φυλακή είτε σε κέντρο περιορισμού", ανέφερε.

Περαιτέρω τόνισε ότι η επιβολή ποινής φυλάκισης στο παιδί είναι έσχατο μέτρο "σε σημείο μάλιστα που θα έλεγα ότι απαγορεύεται η φυλάκισή του παρά μόνο ο περιορισμός του σε χώρους κράτησης που δεν θα εντάσσονται στο πλαίσιο των φυλακών".

Είπε ότι το νομοσχέδιο ετοιμάστηκε σε συνεργασία με την Επίτροπο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, έγινε μια διαβούλευση με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, ακόμη και δημόσια διαβούλευσης που κράτησε περίπου 1,5 χρόνο.

"Θεωρώ ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα νομοσχέδια που έχουμε ετοιμάσει γιατί η νεανική παραβατικότητα στον τόπο μας αποτελεί ένα ουσιαστικό πρόβλημα που οφείλουμε ως πολιτεία να δώσουμε λύσεις αντιμετώπισης", είπε.

Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο από μόνο του δεν λύνει τα προβλήματα, θα πρέπει στη συνέχεια να εφαρμοστούν τα προγράμματα τα οποία περιγράφονται με ακρίβεια στο σχετικό νομοσχέδιο, "επιλύοντας κατά αυτόν τον τρόπο τις οποιεσδήποτε διελκυστίνδες, επιτρέψετέ μου να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη,  που μπορεί να παρουσιάζονταν μεταξύ υπηρεσιών στα πλαίσια εφαρμογής αυτών των προγραμμάτων".

Υπενθύμισε ότι το 2003 ως βουλευτής τότε είχε καταθέσει μια πρόταση νόμου η οποία προσέκρουσε στις διαφωνίες που υπήρχαν μεταξύ των κυβερνητικών υπηρεσιών. Σήμερα, είπε, το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να επιλύσει αυτές τις διαφωνίες και διαφορές που υπάρχουν με διαδικασίες που είναι συγκεκριμένες και σαφείς.

"Θα συνδράμει ουσιαστικά και στα προβλήματα που παρουσιάζονται είτε σε σχέση με τον σχολικό εκφοβισμό και όλα τα ζητήματα που αφορούν τα σχολεία και εντάσσονται στο κεφάλαιο νεανική παραβατικότητα. Είναι ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο και θέλω να πιστεύω ότι η Βουλή θα το εξετάσει κατά προτεραιότητα λόγω της ουσιαστικής σημασίας του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο τόπος

Ερωτηθείς για το ηλικιακό όριο είπε ότι πρόκειται για ανήλικα πρόσωπα μέχρι 17 ετών.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι την Παρασκευή ο Πρόεδρος έχει ορίσει μια συνάντηση με τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ανέφερε ότι μετά την επερχόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου που θα είναι την Τετάρτη 15 του Μάη,  "να αναμένετε την επομένη ότι και εγώ θα παραδώσω το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου δικαιοσύνης όπως το έχω ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας".

 
Home