Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Έκαναν κανό στους δρόμους και δεν βγήκε καν κίτρινη προειδοποίηση

Offsite Team -
17.01.2023

Έκαναν κανό στους δρόμους και δεν βγήκε καν κίτρινη προειδοποίηση

Έρευνα στη Μετεωρολογική Υπηρεσία για τη μη έκδοση Κίτρινης Προειδοποίησης για τα ακραία καιρικά φαινόμενα στον Πρωταρά

Σωτήρης Νικηφόρου

Αρκετές ζημιές μετρούν κυρίως σε Πρωταρά, Αγία Νάπα, Μενεού, Δρομολαξιά και Κίτι από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλημμύρισαν τους δρόμους και προκάλεσαν πολλά προβλήματα. 

Η κακοκαιρία χτύπησε τον Πρωταρά, την Αγία Νάπα και τις γύρω περιοχές τα ξημερώματα του Σαββάτου 14/1 ενώ οι περιοχές της Λάρνακας χτυπήθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής 15/1. 

φ

Ήδη Συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης Αμμοχώστου αλλά και της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας, κατέγραψαν χθες Δευτέρα τις ζημιές που προκλήθηκαν σε σπίτια και καταστήματα ενώ πολύωρες ήταν οι προσπάθειες και για καθαρισμό των δρόμων. Για τις ζημιές θα ενημερωθεί ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ο οποίος θα τις προωθήσει στο Υπουργικό Συμβούλιο πιθανόν την Τετάρτη, με στόχο να αποζημιωθούν σύντομα οι ιδιοκτήτες. 

φ

Όπως έγινε καλά γνωστό πάντως, πολίτες που βρίσκονταν στην περιοχή του Πρωταρά το πρωί του Σαββάτου, το πήραν πιο… χαλαρά και άρχισαν να κάνουν κανό και άλλα θαλάσσια σπορ στον κεντρικό πλημμυρισμένο δρόμο. 

Δεν εκδόθηκαν κίτρινες προειδοποιήσεις - Έρευνα στην Μετεωρολογική για Πρωταρά

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι ούτε για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου το Σάββατο, ούτε για την έντονη βροχόπτωση που έπληξε τις περιοχές της Λάρνακας εκδόθηκε κίτρινη προειδοποίηση από την Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ο κ. Κλεάνθης Νικολαΐδης, Διευθυντής της Μετεωρολογικης Υπηρεσίας, μιλώντας στην OffsiteNews για την περίπτωση των ακραίων καιρικών φαινομένων στην περιοχή Πρωταρά, ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ενδοτμηματική έρευνα προκειμένου να διερευνηθούν οι λόγοι που δεν εκδόθηκε η προειδοποίηση. Θα εξεταστούν, όπως ανέφερε, τα δεδομένα της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, για να διαφανεί εάν έπρεπε να εκδοθεί ή όχι προειδοποίηση. «Θα δούμε δηλαδή εάν τα δεδομένα εκείνη της ημέρας, δικαιολογούσαν την έκδοση προειδοποίησης ή αν δεν την δικαιολογούσαν. Αν την δικαιολογούσαν θα αναζητήσουμε να δούμε που ήταν το λάθος. Αν δεν την δικαιολογούσαν τα στοιχεία που είχαν ενώπιον τους οι Λειτουργοί, δεν προκύπτει θέμα». 

Πιθανοί λόγοι μη έκδοσης Κίτρινης Προειδοποίησης

Ο Δ/ντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αναφέρθηκε και στους λόγους για τους οποίους μπορεί να μην εκδόθηκε η κίτρινη προειδοποίηση: «Μπορεί να ήταν μειωμένη ποιότητα δεδομένων, μπορεί να υπήρχε έλλειψη δεδομένων, μπορεί να ήταν ανθρώπινο λάθος, μπορεί να έγινε λανθασμένη διαδικασία. Αυτά θα αναζητήσουμε να δούμε τι ακριβώς έγινε».

Σημείωσε ότι η διαδικασία αυτή της εσωτερικής έρευνας, είναι μια διαδικασία που συνηθίζεται στην Μετεωρολογική Υπηρεσία. «Όταν υπάρχουν καιρικά φαινόμενα τα οποία επηρεάζουν την κοινωνία σε μεγάλο βαθμό, και δεν είναι καλυμμένα από κατάλληλη προειδοποίηση, εξετάζουμε τους λόγους για τους οποίους δεν εκδόθηκε προειδοποίηση. Αν έγινε λάθος και έπρεπε να εκδοθεί, προχωρούμε στις δικές μας εσωτερικές διαδικασίες».

Ο Δήμαρχος Παριλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης μιλώντας τη Δευτέρα στο ΚΥΠΕ,  είπε πως «ουσιαστικά το Σάββατο το Παραλίμνι και ο Πρωταράς επλήγησαν από τρία κύματα έντονων βροχοπτώσεων, το ένα στις πέντε τα ξημερώματα, το δεύτερο στις 07.30 και το τρίτο στις 12.00 το μεσημέρι». Σημείωσε ότι «τα καιρικά φαινόμενα ήταν πολύ ακραία, η βροχόπτωση που έπεσε ήταν περισσότερο από 200 χιλιοστά για έξι περίπου ώρες και στον Πρωταρά δεν είχε συμβεί στο παρελθόν να πέσει τόση ποσότητα βροχής». 

Με τη σειρά του ο Δήμαρχος Δρομολαξιάς – Μενεού, Κύπρος Ανδρονίκου, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, τόνισε ότι «Οι βροχοπτώσεις είχαν ξεκινήσει γύρω στα μεσάνυχτα του Σαββάτου και συνεχίστηκαν μέχρι τις 9 το πρωί της Κυριακής. Η πιο μεγάλη καταγεγραμμένη περίπτωση βροχόπτωσης (στην περιοχή) ήταν 40 χιλιοστά ενώ την Κυριακή έφτασε τα 120 χιλιοστά και ήταν φυσικό οι τριπλάσιες ποσότητες βροχής που έπεσαν να δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα στη περιοχή μας. Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων συγκεντρώθηκαν μεγάλες ποσότητες βροχής, ωστόσο τα αντιπλημμυρικά έργα λειτούργησαν αρκετά καλά».

Home