Εκτεθειμένοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί της Κύπρου

Εκτεθειμένοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί της Κύπρου

Απέτυχαν να εφαρμόσουν τη νομοθεσία για πρόσβαση των ατόμων με οπτική ή ακουστική αναπηρία στα προγράμματα τους 

Πέντε χρόνια συζητήσεων δεν ήταν ικανά ώστε να συμμορφωθούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί της Κύπρου με τον περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Οργανισμών Νόμο (1998-2019), δηλαδή για σταδιακή αύξηση των ποσοστών των προγραμμάτων τους, τουλάχιστον κατά 5% πέραν των δελτίων ειδήσεων, που θα καθίσταται προσβάσιμο σε άτομα με οπτική ή ακουστική αναπηρία. 

Μάλιστα, ένεκα των πιο πάνω η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου βρίσκεται στη διαδικασία εξέτασης υποθέσεων εναντίων οργανισμών για το εν λόγω ζήτημα και όπως διαμηνύεται σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις θα προχωρήσει στην επιβολή ανάλογων κυρώσεων. 

Τα πιο πάνω επιβεβαιώνονται και σε απαντητική επιστολή του Υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, σε ερώτημα που του έθεσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης. 

επιστοληεσωτερικων

Μάλιστα, η εν λόγω επιστολή κοινοποιείται και σε συγκεκριμένο πολίτη, ο οποίος ανήκει στην κατηγορία των μεταγλωσσικών κωφών ατόμων – όπου με προηγούμενη επιστολή του προς τους Αρμόδιους - τους υπενθυμίζει τη νομοθεσία αναφέροντας παράλληλα πως το δικαίωμα της ίσης πρόσβασης στη πληροφόρηση των κωφών ατόμων (προγλωσσικών και μεταγλωσσικών) καταπατείται εδώ και χρόνια στο νησί. 

Χαρακτηριστικός μάλιστα είναι και ο τρόπος που ο συγκεκριμένος πολίτης προσπαθεί να μεταφέρει στους Αρμόδιους την απομόνωση και διάκριση που νιώθει, καθώς επιλέγει να «κλείσει» την επιστολή του τονίζοντας πως «έχω διαβάσει και έχω ζήσει τη φράση καθημερινά στην Κύπρο: “Δεν έχουν τα άτομα αδυναμίες, αλλά η χώρα που ζει ο κάθε πολίτης είναι αυτή που τον θυμίζει και τον κάνει να νιώθει ότι έχει αδυναμίες”». 

Από το 2014 οι διαβουλεύσεις

Όπως έγκυρα πληροφορείται η Offsite οι διαβουλεύσεις για συμμόρφωση των τηλεοπτικών οργανισμών για το συγκεκριμένο θέμα χρονολογούνται από το 2014, ενώ παράλληλα η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου έδωσε αρκετές προθεσμίες για κατάθεση χρονοδιαγραμμάτων, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ουσιαστική ανταπόκριση εκ μέρους των τηλεοπτικών καναλιών. 

Αν και οι τηλεοπτικοί σταθμοί είχαν προχωρήσει σε κοινές συνεδρίες μεταξύ τους δεν κατάφεραν, όπως μεταφέρεται από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, να υποβάλουν συγκεκριμένες εισηγήσεις και χρονοδιαγράμματα για την επίλυση του προβλήματος πρόσβασης ατόμων με οπτική ή/και ακουστική αναπηρία σε οπτικοακουστικά μέσα. 

Μάλιστα, όπως περεταίρω αναφέρεται οι τηλεοπτικοί οργανισμοί απέτυχαν να υποβάλλουν πριν τη λήξη της προθεσμίας που καθόρισε η Αρχή - και για την οποία ήταν ενήμεροι - ικανοποιητικές εισηγήσεις και χρονοδιαγράμματα και ως εκ τούτου αποφασίστηκε όπως η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου προχωρήσει με σχετική διερεύνηση πιθανών παραβάσεων εκ μέρους των οργανισμών. 

Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με νομική γνωμάτευση που ζητήθηκε η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου μπορεί να επιβάλει διοικητικές κυρώσεις εάν εντοπίσει παραβάσεις από τους τηλεοπτικούς σταθμούς. 

Υψηλό το κόστος λένε οι τηλεοπτικοί σταθμοί

Οι εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών αιτιολόγησαν το γεγονός της μη ανταπόκρισης και συμμόρφωσης τους με τη νομοθεσία – έστω και αν οι συζητήσεις χρονολογούνται από το 2014 - στο υψηλό κόστος

Αξίζει να σημειωθεί πως συγκεκριμένος εκπρόσωπος τηλεοπτικού καναλιού στην εν λόγω συνεδρία επανέφερε θέμα το οποίο είχε ακουστεί σε παλαιότερες συζητήσεις για δημιουργία ενός τηλεοπτικού οργανισμού ο οποίος να απευθύνεται αποκλειστικά σε άτομα με οπτική ή και ακουστική αναπηρία. Μια εισήγηση την οποία απέρριψαν τόσο η Αρχή όσο και το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης για το λόγο ότι με τον τρόπο αυτό δημιουργείται αυτομάτων διάκριση και αποκλεισμός των ατόμων αυτών, σχολιάζοντας παράλληλα πως αυτές οι τάσεις πρέπει να αποφεύγονται.

€79.640 ανά τηλεοπτικό σταθμό το κόστος

Μάλιστα σε επιστολή τους την οποία συνυπογράφουν πέντε τηλεοπτικοί σταθμοί αναφέρουν πως μετά από κοινού μελέτη το κόστος αγοράς εξοπλισμού ανέρχεται στα €79.640 ανά τηλεοπτικό οργανισμό και το λειτουργικό κόστος στα €2,50 ανά λεπτό υποτιτλισμού

Μια επιστολή την οποία η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου έκρινε ως απογοητευτική καθώς όπως ανέφερε σε απαντητική της επιστολή τα εν λόγω νούμερα δεν αποτελούν συγκεκριμένα, τεκμηριωμένα και αναλυτικά στοιχεία που να υποδεικνύουν το προβλεπόμενο κόστος για τον υποτιτλισμό του κεντρικού δελτίου ειδήσεων και κάποιων δημοφιλών μυθοπλαστικών τηλεοπτικών σειρών των οργανισμών τους. 

Μάλιστα η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου υπενθύμισε τους οργανισμούς πως σε σε συνάντηση στις 23/4/19 τους έφερε σε επαφή με εκπρόσωπο της Μονάδας Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, ο οποίος τους εξήγησε πως για να μπορέσει το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο να εξετάσει την πιθανότητα επιδότησης οποιοδήποτε έργου θα πρέπει πρωτίστως οι οργανισμοί να καθορίσουν συγκεκριμένες δράσεις, καταδεικνύοντας επιπλέον με ποιο τρόπο θα είναι δυνατή η συνέχιση της δράσης τους μετά το τέλος της κοινοτική χρηματοδότησης. Παράλληλα τους τόνισε πως υφιστάμενες εταιρείες που βρίσκονται σε Κύπρο και Ελλάδα προσφέρουν ειδικά πακέτα υποτιτλισμού προγραμμάτων και ενδεχομένως να μπορούν να ρυθμιστεί η οποιαδήποτε μεταξύ τους συνεργασία. 

 

Home