Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

"Έλλειψη συντονισμού για άμεση αντιμετώπιση θεμάτων δικ. παιδιού"

Offsite Team
- 09.11.2020

"Έλλειψη συντονισμού για άμεση αντιμετώπιση θεμάτων δικ. παιδιού"

Thumbnail
Η κ. Μιχαηλίδου είπε ακόμη ότι το γραφείο της προχωρεί σε στοχευμένες παρεμβάσεις σε αρχές ή Υπουργεία.

Η πανδημία του κορωνοϊού δημιουργεί πολλαπλά, καθημερινά και αιφνίδια προβλήματα που «πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα τις πλείστες φορές ώστε να είμαστε ουσιαστικοί και να επιτελούμε το καθήκον μας», τόνισε η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Δέσπω Μιχαηλίδου, η οποία αναφέρθηκε σε έλλειψη συντονισμού μεταξύ συναρμόδιων Υπουργείων για αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν παραβιάσεις δικαιωμάτων του παιδιού.

 

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, η οποία εξέτασε τον προϋπολογισμό του γραφείου της για το 2021, η κ. Μιχαηλίδου είπε ακόμη ότι το γραφείο της προχωρεί σε στοχευμένες παρεμβάσεις σε αρχές ή Υπουργεία τα οποία «λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις εισηγήσεις μας και έχουν προωθήσει αλλαγές στα προγράμματα, στις πρακτικές και στα πρωτόκολλα τους», όπως για παράδειγμα αποκοπή επιδομάτων από το Υπουργείο Εργασίας ή σε σχέση με τα αθλητικά σχολεία που αφορούν το Υπουργείο Παιδείας.

 

Ωστόσο, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι «υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που επανερχόμαστε και επανατοποθετούμαστε και δεν γίνεται τίποτε παρά τις αναλήψεις, υποσχέσεις από μέρους των Υπουργών» είτε σε κατ' ιδίαν συναντήσεις είτε μέσω επιστολών και σημείωσε ότι «οι μηχανισμοί είναι τέτοιοι που δεν επιτρέπουν την γρήγορη και οριστική αντιμετώπιση των προβλημάτων».

«Στις εθνικές στρατηγικές μας υπάρχουν αυτά τα πράγματα, αλλά εκείνο που δεν γίνεται είναι η υλοποίηση και (υπάρχει) μια έλλειψη συντονισμού μεταξύ συναρμόδιων Υπουργείων όπου βλέπω πολλαπλά προβλήματα», τόνισε η Επίτροπος, σημειώνοντας ότι «υπάρχει έλλειψη διοχέτευσης πληροφοριών και ενεργειών και εκεί μπλοκάρει το σύστημα».

Σε ένα άλλο θέμα η κ. Μιχαηλίδου τόνισε πως από τις βασικές στοχεύσεις του γραφείου της είναι «να λήξει άπας και διαπαντός το θέμα της γενικής ειδικής εκπαίδευσης», υπογραμμίζοντας ότι «οι οικογένειες ταλανίζονται πολλαπλά, όχι μόνο από την εκπαίδευση αλλά και από τις ανάγκες θεραπείας και υποστήριξης πολλών και ιδιόμορφων ασθενειών που τα παιδιά αυτά φέρουν πολλές φορές και θέλουν ειδικής φροντίδας».

Σημείωσε ότι το Υπουργείο Υγείας ανταποκρίθηκε «πολλές φορές θετικά» όπου χρειάστηκε.  

Επιπλέον, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού είπε ότι τα παράπονα που διερευνήθηκαν από την έναρξη λειτουργίας του γραφείου του Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού μέχρι τις 20 Νοεμβρίου του 2019 ανήλθαν στα 4.640 και καταρτίστηκαν 122 εμπεριστατωμένες και τεκμηριωμένες εκθέσεις, θέσεις και τοποθετήσεις που αφορούν τις διαπιστώσεις του γραφείου για παραβιάσεις των δικαιωμάτων του παιδιού.  

Σημείωσε ότι το γραφείο της «προωθεί μια κουλτούρα για ουσιαστική απόλαυση των δικαιωμάτων του κάθε παιδιού που ζει στην Κύπρο, εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων και κυρίως της σύμβασης των ΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού».  

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων αναφέρθηκε επίσης σε εκπαιδεύσεις που έγιναν σε επαγγελματίες, όπως εκπαιδευτικών, κοινωνικών λειτουργών, δικαστών, δικηγόρων και δημοσιογράφων, «με αποτέλεσμα να προωθηθούν πρακτικές στο χώρο εργασίας που διασφαλίζουν τα δικαιώματα του παιδιού».  

Ανέφερε επίσης ότι το γραφείο της στελεχώνεται από 10 άτομα επιστημονικό προσωπικό αποσπασμένο από άλλες υπηρεσίες και σημείωσε ότι «ένα πρόβλημα που δημιουργείται είναι πως πολλά Υπουργεία, κυρίως τα Υπουργεία Εργασίας και Παιδείας, έρχονται να ζητήσουν την επιστροφή των λειτουργών τους» και έχει παρέμβει με επιστολές της «για να αποτρέψει αυτό το γεγονός».  

Η κ. Μιχαηλίδου χαρακτήρισε ιδιαίτερα σοβαρό αυτό το θέμα, διότι θεωρεί πως κινδυνεύει, όπως είπε, «η ανεξαρτησία του θεσμού».  

Πρόσθεσε ότι «αν φεύγουν αποσπασμένα μέλη» του γραφείου της που «είναι ιδιαίτερα ικανά και έχουν ανάλογη πείρα» – η ίδια είναι μόλις ένα χρόνο στην υπηρεσία – και «υποστελεχώνεται το γραφείο κινδυνεύει η ανεξαρτησία του θεσμού γιατί δεν θα μπορέσει να επιτελέσει τον ρόλο του».   

 

Τέλος, ανέφερε ότι η συνεργασία που έχει το γραφείο της με την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου είχε ως αποτέλεσμα η κ. Αιμιλιανίδου να σταματήσει την επιστροφή λειτουργών του γραφείου της στο Υπουργείο Εργασίας και σημείωσε ότι στόχος του γραφείου της είναι η πρόσληψη νομικού συμβούλου ώστε να αποφευχθεί η ανάθεση εργασίας σε εξωτερικό νομικό σύμβουλο που «είναι ένα μεγάλο κονδύλι».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

 

Home