Εμβόλια: Θα χρειαστεί τελικά 3η δόση; Όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα

Εμβόλια: Θα χρειαστεί τελικά 3η δόση; Όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα

Δεν θα χρειαστούν 3η δόση όσοι νόσησαν;

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Το μισό εκατομμύριο εμβολιασμούς ξεπέρασε το Σαββατοκύριακο η Κύπρος, με τις αρμόδιες υπηρεσίας να στέλνουν μηνύματα αισιοδοξίας ότι τα ποσοστά το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν. 

Μάλιστα η Κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει τους νέους να εμβολιαστούν εξήγγειλε και κίνητρα. 

Την ώρα που οι εμβολιασμοί συνεχίζονται και αφού ρίχθηκαν στην μάχη και τα «walk in» εμβολιαστικά κέντρα, στο επίκεντρο βρίσκεται ξανά η συζήτηση για το εάν θα χρειαστούμε 3η δόση εμβολίου (2η για το J&J). 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Σύμφωνα με τον Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής δρ Κωνσταντίνο Τσίουτη, υπάρχει η ανάγκη παρακολούθησης της βιβλιογραφίας, των στοιχείων από τον διεθνή χώρο αλλά και η καταγραφή - ανάλυση εθνικών στοιχείων έτσι ώστε τυχόν απόφαση για επαναληπτική δόση να βασίζεται σε δεδομένα και όχι πολιτικές ή σκοπιμότητες. 

Μιλώντας στην Offsite ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας δρ Χρίστος Πέτρου τόνισε πως η συζήτηση για την 3η δόση δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζει. «Πρέπει να επικεντρωθούμε στον εμβολιασμό με 2 δόσεις των ατόμων άνω των 16 που δεν έχουν καμία προστασία και στη συνέχεια να δούμε όλα τα δεδομένα για το ποιοι πληθυσμοί θα χρειαστούν την 3η δόση». 

Τι ξέρουμε μέχρι τώρα για την 3η δόση

Μέσα από ένα thread στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο δρ Τσιούτης αναλύει τα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για την 3η δόση.

Όπως γράφει: 

- Γίνονται κλινικές δοκιμές με επαναληπτική δόση από αρκετές εταιρείες. Στις περισσότερες η επαναληπτική δόση γίνεται ~6 μήνες μετά το προηγούμενο σχήμα και δείχνει ενίσχυση της ανοσολογικής ανταπόκρισης. Σε κάποιες κλινικές δοκιμές η επαναληπτική δόση είναι με το ίδιο εμβόλιο, ενώ σε κάποιες με ανανεωμένο για μεταλλαγμένα στελέχη. Τα δεδομένα είναι λίγα ακόμα, αλλά συλλέγονται και αυξάνονται και σύντομα θα έχουμε δεδομένα και συμπεράσματα.

- Κλινικές και επιδημιολογικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η προστασία από τον ιό (όχι απαραίτητα η ανοσία) πέφτει όσο απομακρυνόμαστε από τον αρχικό εμβολιασμό. Γι’αυτό εκφράζεται η ανησυχία ότι σε άτομα με χαμηλότερη πιθανότητα να ανταποκρίθηκαν στον αρχικό εμβολιασμό μπορεί να πέσει η προστασία πιο γρήγορα. 

- Εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι τα εμβόλια εγκαθιστούν ανοσολογική μνήμη. Γι'αυτό και πρέπει να καταφέρουμε να αντιπαραβάλουμε αυτή την ανοσολογική ανταπόκριση σε βιολογικό επίπεδο, με την προστασία σε κλινικό επίπεδο. Δηλαδή αυτή η ανοσολογική μνήμη είναι αρκετή για να προστατεύσει από νόσηση; Κι αν ναι, προστατεύει από προσβολή, νόσηση, ή σοβαρή νόσηση;

Ερωτηθείς ο δρ Πέτρου ποιοι είναι πιθανόν να χρειαστούν επαναληπτική δόση, δήλωσε πως «υπάρχουν προκαταρκτικά δεδομένα που δείχνουν ότι η 3η δόση σε ανθρώπους που δεν είναι ανοσοκατασταλμένοι ή ανήκουν πχ σε άλλες ομάδες όπως συγκεκριμένες κατηγορίες ευπαθών ή ηλικιωμένων (που υπάρχει φυσιολογική μείωση της προστασίας με την μείωση του χρόνου), δεν θα χρειαστούν σύντομα ενισχυτική δόση. Αυτή όπως φαίνεται θα είναι σημαντική για ανοσοκατασταλμένους. Μελέτη έδειξε ότι αυτή η ομάδα αποκτά υψηλή προστασία μετά την τρίτη δόση mRNA εμβολίων»

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως ήδη κάποιες χώρες, όπως το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν στην τρίτη δόση σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού. Πριν από τρεις ημέρες η Ουγγαρία ανακοίνωσε πως θα προσφέρει την επιλογή εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού με μια τρίτη δόση από την 1η Αυγούστου. 

Θα χρειαστούν ή όχι 3η δόση όσοι νόσησαν

Την ίδια ώρα ένα άλλο ερώτημα που προκύπτει είναι εάν όσοι νόσησαν θα χρειαστούν επαναληπτική δόση ή όχι. Απαντώντας ο δρ Πέτρου υποστήριξε πως το ερώτημα αυτό είναι υποθετικό. «Η αναμνηστική δόση στον γενικό πληθυσμό μπορεί να αφορά πέραν από την ενίσχυση της προστασίας, στη χορήγηση εμβολίων βελτιωμένων να αντιμετωπίζουν μεταλλάξεις». 

Καταληκτικά ο δρ Πέτρου σημείωσε πως είναι νωρίς να γίνεται συζήτηση για το εάν η 3η δόση θα γίνει με διαφορετικό εμβόλιο. «Δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα και δεν γνωρίζουμε ποια εμβόλια θα είναι διαθέσιμα όταν και αν θα χρειαστούμε 3η δόση. Τα δεδομένα που υπάρχουν για μικτά σχήματα εμβολίων, τουλάχιστον για τις 2 δόσεις δείχνουν την αποτελεσματικότητα των συνδυασμών». 

Home